5 chýb, ktoré ľudia robia pri písaní životopisov: Na toto si dávajte pozor

Nižšie sú uvedené často sa opakujúce chyby, ktoré môžu spôsobiť, že niektorí personalisti kandidáta jednoducho zamietnu.

Nepíšu životopis, ale štatistiku

Mnoho ľudí napíše životopis, ktorý vyzerá skôr ako štatistický dokument. Uchádzač uvedie, čo kedy v živote robil a ako dlho, ale taký životopis nevypovedá nič o jeho osobnosti. Personalista si potom nedokáže predstaviť, ako sa dotyčný na prácu hodí, ako by zapadol do tímu a podobne.

Odporúčanie: Napíšte životopis trochu inak - ukážte, akým prínosom môžete pre firmu byť. Navnaďte personalistu, aby sa mu už pri čítaní začali vybavovať kontext: áno, tento človek by sa nám hodil sem, toto by sme ho museli doučiť, v budúcnosti by mohol robiť to a to.

Rozosielajú na všetky strany

Životopis musí vyjadrovať vnútornú motiváciu kandidáta. Teda, čo ho vedie k tomu, že sa hlási práve na dané miesto. To je v kombinácii s životopisom, kde človek jasne vyjadrí svoju hodnotu, obrovská sila, ako budovať vzťah s personalistom. Ak niekto bezcieľne rozosiela životopisy na všetky strany, môže zažiť mnoho odmietnutí alebo žiadnych reakcií.

Ako to zmeniť? Posielajte životopis len na pozície, ktoré naozaj chcete robiť. Nie na také, ktoré by ste asi zvládli alebo "v najhoršom prípade" robili. "Jedna moja klientka posielala veľa životopisov a dostávala sa aj na pohovory. V poslednom kole ju ale vždy zamietli. Pátrali sme po príčine a ukázalo sa, že danú prácu málokedy chcela naozaj robiť. Na pohovore potom podvedome nepodala taký výkon, ako by bolo potrebné."

Váš životopis vyzerá neprofesionálne

Odlíšte sa v mase uchádzačov - to zrejme všetci, čo práve hľadajú prácu, počúvajú zo všetkých strán. Vytvoriť zaujímavý životopis ale neznamená hrať sa s farbami a veľkosťami písma. Personalisti majú asi len 30 sekúnd na jeden životopis. Správne CV preto musí vyzerať tak, aby sa v ňom pozorovateľ rýchlo zorientoval a našiel, čo hľadá.

Čo funguje: Neodporúča sa používať množstvo farieb, grafiku, rôzne fonty. Stačí jednoduché písmo. Ľudia si neuvedomujú, že väčšina životopisov sa dnes číta na počítači. Neodporúča sa preto písmo Times New Roman, teda pätkové písmo, ktoré sa na monitore zle číta. Lepšie je používať fonty ako sú Calibri alebo Verdana.

Ticho čakajú, až sa ozvú

"Ďakujeme za životopis. Teraz ho budeme vyhodnocovať. Ak sa neozveme do 14 dní, vybrali sme iného kandidáta." Podobnú automatickú odpoveď ste už asi dostali. Znamená to pre vás jasný pokyn ticho čakať, až sa firma ozve/neozve?

Aj keď firma poslala takú informáciu, je dobré nenechať sa odbiť. Pár dní pred vypršaním uvedenej 14 dňovej lehoty môžete personalistovi zavolať a opýtať sa, ako to s vašou žiadosťou vyzerá, či potrebujú niečo doplniť a podobne. Samozrejme chce to zdravú mieru a nebombardovať personalistu každý deň. Najhoršie, čo sa vám môže stať je, že vás odmietnu. Ale možno po telefóne zapôsobia vzájomné sympatie a pozvú vás na pohovor.

Nechcú nič zmeniť

Pred nejakou dobou ste si vytvorili životopis. Firmy vám naň síce veľmi nedopovedajú, ale vy veríte, že raz to vyjde. Úpravu životopisu ale plánujete až vo chvíli, kedy budete mať niečo nové: napríklad novú pracovnú skúsenosť. Albert Einstein povedal, že len blázon robí stále to isté a očakáva iný výsledok.

Čo vám pomôže? Mnoho uchádzačov robí všetko stále rovnako a čuduje sa, že nedostávajú dosť odpovedí. Nenapadne ich ale, že je potrebné na čase zmeniť taktiku. Skúste preto životopis trochu ozvláštniť. Napíšte na začiatok životopisu štyri až päť riadkov o tom, kto ste, čo viete, čo chcete robiť a prečo. Tento odsek bude umiestnený v horúcej zóne, kam určite padne zrak personalistov.

Skúste si preto svoj životopis vytvoriť online a na budúcu ponuku práce reagujte už s novou verziou.

Viac o téme: Práca Zamestnanie Pohovor Životopis Hľadanie práce CV
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: businessinsider, Foto: Getty
 
Staršie správy
Staršie správy