Finančné plánovanie: Aká je správna rezerva a koľko peňazí si odložiť z mesačnej výplaty?

Možno ste si už pri prečítaní nadpisu hovorili, že z vašej nedostatočnej výplaty to nie je možné a budete radi, ak vám ostane niečo do ďalšieho mesiaca. Ide o jednu z najväčších chýb, ktorej sa dopúšťajú mnohí ľudia. Finančná rezerva sa totiž dá vytvoriť aj z nízkej mzdy, dôležité je naučiť sa plánovať a správne narábať so svojimi financiami. Poradíme vám, ako na to.

Prečo je dôležité mať finančnú rezervu? 

V prvom rade si musíte uvedomiť, že vytvorená finančná rezerva vám môže pomôcť v rôznych prípadoch. Môže ísť napríklad o stratu zamestnania, dlhodobú chorobu, nešťastie spôsobené živelnou pohromou alebo len neočakávané výdavky v prípade pokazenia auta či iných spotrebičov. Ak budete mať našetrené nejaké peniaze navyše, dokážete zvládnuť tieto situácie bez väčších ťažkostí. V prípade, že by ste na účte nemali nič nazvyš, mohlo by to výrazne ovplyvniť váš rodinný rozpočet. 

Aká suma by mala tvoriť finančnú rezervu? 

Vo všeobecnosti sa odporúča mať finančnú rezervu aspoň vo výške 6 mesačných výplat. Takáto výška je dostatočne veľká na to, aby ste dokázali prežiť pár mesiacov aj v tom prípade, že nečakane prídete o svoj príjem. Pandémia nás naučila, že niečo také môže nastať doslova zo dňa na deň. Každý mesiac by ste si mali odložiť aspoň 10 % zo svojej mzdy. V konečnom dôsledku vôbec nemusí ísť o vysokú sumu. Ak sa bojíte odložiť si naraz vyššiu čiastku, na začiatok si odkladajte aspoň 10 či 20 eur. Mnohí ľudia si myslia, že niečo takéto je zbytočné, no určite je to lepšie, než keby ste si neodložili nič.   

Ako a kam peniaze odkladať?

Ako si tieto peniaze odkladať? Väčšina bankových účtov ponúka ako súčasť produktu aj sporiaci účet, na ktorý si môžete odkladať peniaze, no nemáte k nemu platobnú kartu. Ak takýto sporiaci účet nemáte k dispozícii, peniaze si nechajte na svojom bežnom účte, no v žiadnom prípade na ne nesiahnite. Čo sa týka hotovosti, to je tiež riskantné, pretože by ste mali peniaze stále na očiach a mohlo by vás lákať utratiť ich. 

V prípade sporiaceho účtu je ideálne nastaviť si trvalý príkaz, aby ste na to žiadny mesiac nezabudli. Pravidelnosť je pri tvorbe rezervy kľúčová. Robte to každý jeden mesiac, pretože ak by ste to brali len ako niečo príležitostné, ľahko by ste na to zabudli alebo by ste si našli výhovorku, prečo si nič neodložiť.

Veľmi dôležité tiež je, aby ste si túto rezervu vytvorili hneď po tom, ako dostanete výplatu. Veľa ľudí robí chybu, že si rezervu chcú odložiť až z toho, čo im na konci mesiaca ostane, no vo väčšine prípadov takýmto spôsobom nezvýši nič. 

Naučte sa pracovať so svojimi financiami

Urobte si poriadok vo svojich peniazoch a začnite si svoje výdavky plánovať a zapisovať. Stanovte si výšku rezervy, následne spočítajte svoje nutné výdavky, ktoré musíte uhradiť a na míňanie si nechajte len ten rozdiel. Keďže budete mať presnú predstavu o tom, koľko si môžete dovoliť utratiť, prispôsobíte tomu aj svoje nákupné správanie. 

Inšpirujte sa zaujímavými príbehmi v podcastoch Kariéra.sk.

Hľadáte si nové zamestnanie? Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebookovej skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Inšpirujte sa zaujímavými príbehmi v podcastoch Kariéra.sk.

  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy