Dnešní boháči sú vlastne chudobní: Spoznajte naozajstných milionárov z histórie, tomuto sa hovorí majetok

Odvážni, šikovní a nakoniec aj rozprávkovo bohatí. Hoci ich mená dnes už takmer nepočuť a málokto o nich vie, počas svojej éry boli na vrchole rebríčka boháčov. Životné príbehy milionárov, ktorých vám predstavíme v tomto článku, sú neuveriteľné a stojí za to poznať ich. Aj napriek ťažkému životu sa nikdy nevzdali a dotiahli to veľmi ďaleko. Spoznajte milionárov z ďalekej minulosti a ich príbehy.

 

 

Jakob Fugger (1459 - 1525) 

Najbohatší muž stredoveku, ktorého museli ho poslúchať cisári aj pápeži. Nemecký obchodník a bankár, prezývaný Bohatý, sa narodil pred 559 rokmi.

Najúspešnejší obchodník si vyslúžil prezývku „Rich“.  Najskôr sa venoval obchodovaniu s textilom, neskôr svoje podnikanie rozšíril aj o ťažbu a predaj rôznych kovov ako meď či striebro.

„Mne a mojim peniazom vďačíte za to, čím teraz ste a je načase, aby ste svoj dlh voči mne začali splácať.“ Áno, táto veta znie ako odkaz oligarchu niektorému zo súčasných politikov, no nie je tomu tak. Výzvu v tomto duchu poslal cisárovi Svätej rímskej ríše obchodník a bankár Jakob Fugger. Na prvý pohľad nehorázna trúfalosť od poddaného, že takto oslovil panovníka, no tento muž si to skutočne mohol dovoliť. Vo vtedajšom svete by ste totiž ťažko hľadali niekoho bohatšieho. Bol to práve on, kto štedro financoval predstaviteľov svetskej i cirkevnej moci, aj všetkých cisárov a pápežov a tí sa pochopiteľne snažili s ním vychádzať po dobrom.

Americký analytik a publicista Greg Steinmetz v knihe Najbohatší muž, ktorý kedy žil odhadol Fuggerov majetok na 2,1 milióna zlatých, čo by dnes predstavovalo asi 400 miliárd dolárov. Pre porovnanie, hodnota majetku najbohatšieho súčasníka Jeffa Bezosa je približne 124 miliárd dolárov.

Keď Fugger zomrel v roku 1525, svojmu synovcovi odkázal neskutočný majetok. Jeho príbeh ukazuje, že je dôležité sledovať súčasné trendy na trhu a taktiež si uvedomiť dôležitosť politických vzťahov v podnikaní. Sám Fugger udržiaval úzke väzby s habsburskou dynastiou.

 

James Forten (1766-1842)

Jeden z najvýznamnejších predstaviteľov abolicionizmu (hnutia za zrušenie otroctva a obchodu s otrokmi) v Amerike, vynálezca, podnikateľ a jeden z najbohatších Američanov.

James Forten vynašiel zariadenie, ktoré umožňovalo lepšiu manipuláciu s plachtami a čoskoro sa stal najbohatším mužom vo Philadelphi, údajne bol aj jedným z najkrajších Američanov svojej doby. Jeho majetok sa odhadoval na viac ako 100 000 dolárov. A aké bolo Fortenovo posolstvo? Život nie je len o dosiahnutí obrovského majetku, ale aj o snahe získať slobodu a pomôcť iným ľuďom.

 

Clara Brownová (1800 - 1885)

Bývalá otrokyňa z Virgínie.

Svetlo sveta uzrela Clara Brownová v otroctve vo Virgínii. Vo veku 56 rokov bola konečne oslobodená a následne sa rozhodla usadiť v malom baníckom meste Colorado. Clara Brownová bola prvou afroamerickou ženou, ktorá začala investovať do nehnuteľností a ktorá prosperovala z ťažby zlata. Jej životný odkaz znie: „Nech začínate v akýchkoľvek skromných podmienkach, nič vám nemôže zabrániť naplno rozvinúť svoj potenciál, iba vaša vlastná predstavivosť.“

 

Jeremiah G. Hamilton (1806 - 1875)

Známy aj ako Jerry Hamilton, maklér na Wall Street, označovaný ako "jediný čierny milionár v New Yorku".

Jermiah G. Hamilton bol jedným z prvých afroamerických milionárov v New Yorku, a to ešte pred začiatkom občianskej vojny. Pohyboval sa medzi finančnou elitou a jeho obchodné praktiky boli veľmi kontroverzné, vďaka čomu získal prezývku "The Prince of Darkness“ (Princ temnoty). Zomrel v máji 1875 ako najbohatší černoch v Spojených štátoch. V čase jeho smrti sa jeho majetok odhadoval na 2 milióny dolárov, čo by v dnešnej dobe predstavovalo sumu až 250 miliónov dolárov. Je pochovaný na cintoríne v Brooklyne. A aký bol Jeremiahov odkaz? „Choďte proti prúdu a neustále pracujte na tom, po čo skutočne túžite, iba tak sa stanete úspešným.“

 

William Alexander Leidesdorff, Jr. (1810 - 1848)

Úspešný podnikateľ.

Leidesdorrf bol americkým vicekonzulom v Mexiku, predsedom školskej rady a taktiež mestským pokladníkom v San Franciscu, no predovšetkým bol neuveriteľne úspešným obchodníkom so zlatom. V čase Leidesdorrfovej smrti sa jeho majetok odhadoval na neuveriteľných 1,44 milióna dolárov.

 

Paul Getty (1892 - 1976)

Najbohatší človek svojej doby.

Ako syn bohatého právnika a podnikateľa si mohol dovoliť študovať na prestížnych školách ako University of Southern California, the University of California at Berkeley, promoval tiež na Oxfordskej univerzite. Študoval ekonómiu a politické vedy. Prevažnú časť svojho života prežil v Európe, kde sa vášnivo venoval umeniu. Patril k najbohatším mužom svojej doby, jeho majetok by v súčasnosti dosahoval hodnotu až 8,4 miliardy dolárov. Väčšina jeho bohatstva pochádzala z úspešného podnikania v ropných spoločnostiach. Ako majiteľ Getty Oil Company kontroloval väčšinu ropných koncernov na svete.

Posledných 24 rokov prežil vo Veľkej Británii na zámku Sutton Place zo 16. storočia, ktorého cena sa odhadovala na 3 miliardy dolárov. Zámok bol obkolesený ostnatým drôtom s elektrinou, početnou ochrankou a množstvom strážnych psov. Getty bol síce nesmierne bohatý, no zároveň aj veľmi lakomý. V hale svojho zámku dal namontovať telefónne automaty na mince, aby služobníctvo nemohlo telefonovať bez zaplatenia. Hovorí sa o ňom, že nemal rád ani svoju rodinu, ani svoje deti. Väčšinu svojho bohatstva previedol na nadáciu, ktorá zabezpečuje reštaurovanie umeleckých diel, školenia správcov múzeí a poskytuje granty na výskumy v oblasti umenia.

Na konte má mnoho kníh a jeho citát z knihy Ako získať bohatstvo hovorí: "Musíte pracovať sami pre seba, nikdy nezbohatnete, pokiaľ pracujete pre niekoho iného!"

Hovorí sa, že svoje bohatstvo postavil na mimoriadnej skromnosti. Jeho životný príbeh dokazuje, že je nemožné vybudovať veľký majetok, pokiaľ míňate viac, než zarobíte.

Viac o téme: História Milionári
  • Autor: © Zoznam/kch, redakcia
  • Zdroj: Wikipedia, hnonline, svetbohatych, molekova.blog; Foto: augsburger-allgemeine

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy