Kruté zistenie vedcov: Tučkovia zarábajú menej a všetci si myslia, že sú hlúpi

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Aké faktory by ste brali do úvahy pri hodnotení kandidátov na zamestnanie alebo povýšenie? Ich minulé úspechy či osobnosť? Tieto kvality môžu byť zmysluplné, no stále sa zväčšujúca skupina výskumov naznačuje, že nás do veľkej miery dokáže ovplyvniť i fyzický vzhľad človeka, a teda aj jeho hmotnosť. Pokiaľ ide o posudzovanie pracovného potenciálu často skreslene vnímame ľudí s nadváhou ako menej schopných.

Nedávna séria experimentov vedená Whartonským profesorom Mauriceom Schweitzerom a doktorandkou Emmou Levineovou zdôraznila potenciálne silné účinky zaujatosti v zamestnaní založenej na nadváhe.

V jednom z experimentov muži i ženy hodnotili digitálne životopisy, ktoré zahŕňali fotografie neobéznych ľudí a digitálne zmenené fotografie rovnakých ľudí vyobrazených s nadváhou. „Prostredníctvom našich štúdií sme zistili, že obezita slúži ako ukazovateľ pre nízku kompetenciu,“ hovorí Schweitzer. „Ľudia považujú obézne osoby za menej kompetentné i keď to tak v skutočnosti nie je.“

Schweizerovu a Levinovej štúdiu podporuje aj ďalší výskum, ktorý naznačuje, že obézni ľudia sú vo všeobecnosti považovaní za menej produktívnych, lenivejších, menej inteligentných a údajne majú väčší sklon k medziľudským problémom ako ich chudší kolegovia.


Prečítajte si tiež: Zaškatuľkovaní už za pár sekúnd: Takto vás neznámi vnímajú na prvý pohľad​


Pravdepodobne najpresvedčivejším dôkazom, že ľudia s nadváhou sú menej úspešní na pracovisku je výskum, ktorý zistil, že majú tendenciu zarábať menej ako ostatní. Najviac sú touto zaujatosťou postihnuté biele ženy pretože 30-kilogramov navyše pre nich znamená deväťpercentný pokles mzdy.

Odborníci sa v názore či „zrážku“ zo mzdy spôsobuje predpoklad vyšších očakávaných nákladov na zdravotnú starostlivosť, alebo diskriminácia, rozchádzajú. Pokiaľ predpokladáme, že diskriminácia tvorí aspoň časť dôvodu na zníženie platu, hlavným problémom zostáva relatívna spoločenská prijateľnosť diskriminácie kvôli váhe – najmä s ohľadom na silný tlak ohľadom odstránenia znevýhodňovania za základe rasy a pohlavia.

„Pretože mnohí ľudia vnímajú obezitu ako voľbu, diskriminácia ľudí s nadváhou je ďaleko viac akceptovaná“ ako jej iné formy, vysvetľuje Schweitzer.

Viac o téme: Peniaze Výskum Obezita Plat Vedci Posudzovať
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: businessinsider.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy