12 nevhodných fráz pri prvom rozhovore o mzde

Pozor na nevhodné slová pri rozhovore o predstave platu.Pozor na nevhodné slová pri rozhovore o predstave platu. Zdroj: thinkstock.com

Pri rozhovore o platových očakávaniach by ste sa mali riadiť viacerými "zlatými" pravidlami. Mali by ste byť priamy, slušný a stručný, aby ste ukázali, že ste kompetentný a hodnotný člen tímu. Vyhýbať by ste sa mali slovám, ako sú napríklad neprijímam alebo chcem.

Pri rozhovore o plate vážte slová. Ide o „chúlostivú“ tému, pretože do hry vstupuje sociálny aspekt. Aké podmienky si vyjednáte, tak si budete „nažívať“ v budúcnosti.

 

12 fráz, ktoré vám môžu viac uškodiť, ako pomôcť pri rozhovore o plate:

  1. S ponukou súhlasím
    Vyjednávanie o cene platu by nemalo skončiť ešte predtým, ako začalo. Poznajte vašu cenu práce. Nemusíte ihneď súhlasím s výškou platu, ktorý vám ponúknu. Odrazovým mostíkom pri rozhovore o mzde je vaše posledné zamestnanie a zároveň malý prieskum vo vašom okolí u ľudí na podobnej pracovnej pozícii. Nezabudnite zohľadniť vaše skúsenosti a kvality.
     
  2. Hľadám prácu s minimálnym platom x eur
    Počkajte si, pokiaľ vám druhá strana nenavrhne ponúnatý plat na danú pozíciu. Budete mať tak možnosť začať s vyjednávaním, keď už poznáte prvú sumu. Takto získate prehľad o sume, v ktorej sa môžete pohybovať. Ak však nedostanete platový návrh a je na vás, aby ste predstavili očakávanú výšku platu, sebavedomo odpovedzte: „Moje platové očakávanie je x eur.“ alebo „Svoju prácu si cením na x eur.“ Nikdy sa  neznížte k tomu, že poviete, že prácu si hľadáte iba kvôli peniazom.
     
  3. To je všetko, čo mi viete ponúknuť?
    Nikdy nevyslovte túto otázku, aj keď si myslíte, že ponúkaný plat je pod vašu úroveň.
     
  4. Neprijímam!
    Pri vyjednávaní o výške platu budete musieť byť flexibilný a ponúknuť protihodnotu, aj keď si myslíte, že ponuka nie je v súlade so sumou, ktorú požadujete. Keď vyslovíte slovíčko „neprijímam“ je to, akoby ste zabuchli dvere pred zamestnávateľov a nikdy cez ne už nevošli.
     
  5. Dostal som lukratívnejšiu ponuku
    Aj keby to bola pravda, stále je možné použiť odlišnú vetu, ako dať zamestnávateľovi najavo vaše pohŕdanie. V prípade, ak to nie je pravda, škodíte iba sám sebe. Radšej povedzte pravdu a odôvodníte svoju požadovanú sumu. Pamätajte si, že pri zmene práce by ste si platovo mali prilepšiť a nie prihoršiť!
     
  6. Pod nižšiu sumu už nejdem. Toto je moja posledná ponuka
    Takáto veta znie skôr ako vyhrážka, ako vyjednávanie. Ak ju vyslovíte, rovno sa môžete zdvihnúť zo stoličky a odísť. Vaše vyjednávanie skončilo.
     
  7. Potrebujem x eur
    Je pravda, že každý človek potrebuje mať príjem, aby dokázal zaplatiť všetky poplatky a znášať náklady na život. Ale nikdy neprinášajte vaše osobné veci na pohovor. Nikdy používajte slovíčka ako potrebujem alebo zaslúžim si.
     
  8. Myslím si...
    Najhoršie, ako by ste mohli začať vetu o rozhovore o plate je slovom „myslím si“ alebo „možno“.
     
  9. Najnižšiu sumu, ktorú môžem akceptovať  je x eur
    Ak prezradíte, aké je vaše minimálne platové očakávanie a teda váš najnižší strop, pravdepodobne to bude výška, ktorú vám nakoniec ponúknu.
     
  10. Ospravedlňujem sa, že si toľko pýtam...
    Nikdy sa za nič neospravedlňujte, nie to ešte pri rozhovore o plate. Ak poznáte svoju hodnotu, budete vedieť, čo všetko môžete priniesť spoločnosti a nebudete sa musieť ospravedlňovať za cenu vašej práce.
     
  11. Očakávam  vyšší plat
    Najhoršia situácia je taká, kedy personalista navrhne ponúkaný plat a vy ho odmietnete so slovami, že očakávate vyššiu sumu, pričom nešpecifikujete akú.
     
  12. Cením si seba na vyššiu sumu
    Je dobré, ak poznáte svoju hodnotu, ale mali by ste poznať aj vašu cenu práce a namiesto slov by ste mali poskytnúť protihodnotu.

Hľadáte si prácu a chcete dopredu vedieť ponúkaný plat? Pozrite si ponuky na pracovnom portáli.
 

Viac o téme: Plat Vyjednávanie Rozhovor o plate Platové očakávania
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider.com, Text: ami, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy