Toto je 10 najčastejších príznakov vyhorenia: Viete, ako proti nim bojovať?

Cítite, že nemáte energiu, aby ste sa stretli s kamarátmi, nemáte silu na športovanie a z práce ste rozčarovaní? Neznášate, keď musíte ráno vstávať a stráviť celý deň v práci? Už nemáte žiaden katalyzátor na to, aby ste filtrovali všetky negatívne veci z práce?

Ak ste na všetky otázky odpovedali slovíčkom áno, pravdepodobne trpíte syndrómom vyhorenia, inak nazývaného aj ako syndróm vyhasnutia, či vyprahnutosti. Ide o psychický stav vyčerpanosti, kedy človek stráca profesionálny alebo osobný záujem alebo  nadšenie pri výkone práce. Kľúčovou zložkou syndrómu je emočná vyčerpanosť, kognitívne vyčerpanie a „opotrebovanosť“ a často aj celková únava. Všetky hlavné zložky syndrómu vychádzajú z chronického stresu. Symptómami úplného vyhorenia je veľká únava, depresia a stavy úzkosti. Sprevádzané je aj poruchami pamäte a sústredením, ako aj poruchami spánku alebo tráviace problémy.

Americká psychologická asociácia opisuje stav syndrómu vyhorenia ako úplné vyčerpanie a nezáujem človeka o veci, čo vedie k poklesu pracovného výkonu. Americký psychológ David Ballard opísal vyhorenie ako konečné štádium chronického stresu. Ak sa syndróm vyhorenia nelieči, môže mať katastrofálny dopad na zdravie ľudí, ich šťastie, vzťahy a aj pracovný výkon. Preto si dávajte pozor, keď zaznamenáte jeden zo symptómov vyhorenia.

10 syndrómov vyhorenia:

  1. Vyčerpanie
    Vyčerpanie sa prejavuje, ak sa cítite neustále unavení, bez ohľadu, akú činnosť vykonávate. Vyčerpanie však môže byť emocionálne, mentálne alebo fyzické. Máte jednoducho pocit, že nemáte žiadnu energiu.
     
  2. Nedostatok motivácie
    Ak vás už máločo nadchne a už nemáte vnútornú motiváciu k práci, pravdepodobne stojíte tvárou tvár k syndrómu vyhorenia. Aké sú ďalšie príznaky? Ráno odchádzate z nechuťou do práce a deň v práci sa vám neskutočne vlečie.
     
  3. Frustrácia, cynizmus a ďalšie negatívne emócie
    Možno máte pocit, že vám  nezáleží na tom, čo robíte a ste sklamaní so všetkého. Na sebe môžete badať viac pesimistickú náladu, ako ste ovplývali predtým. Je pravda, že každý človek z času na čas prežíva negatívne obdobie, ktoré ale netrvá pridlho. Ak negatívne emócie trvajú pridlho, môžete si „podať ruku“ so syndrómom vyhorenia.
     
  4. Kognitívne vyčerpanie
    Syndróm vyhorenia alebo chronický stres ovplyvňuje pozornosť a sústredenie. Ak je človek v strese, jeho pozornosť sa zameriava na negatívny prvok, ktorý je vnímaný ako hrozba. V krátkom horizonte sa ľudský mozog a telo vie s hrozbou vysporiadať a vrátiť sa tak k normálnemu fungovaniu. Ak sa však stres stáva chronickou záležitosťou, človek začína mať veľké problémy, aby svoju pozornosť sústredil aj na iné veci. Útek alebo boj s problémom môže negatívne ovplyvniť schopnosť riešiť problémy a rozhodovať sa. Prejavuje sa to aj vyššou zábudlivosťou a neschopnosťou pamätať si.
     
  5. Slabý pracovný výkon
    Nie ste si istí, či trpíte syndrómom vyhorenia? Porovnajte si váš terajší pracovný výkon s výkonom v predchádzajúcich rokoch. Vyhorenie sa neprejavuje ihneď, ale je výsledok dlhšieho pôsobenia. Iba dlhodobý trend odhalí, či trpíte syndrómom vyhorenia.
     
  6. Medziľudské problémy na pracovisku
    Inklinujete jednému z vymenovaných správaní? Máte v poslednej dobe viac konfliktov s ostatnými ľuďmi, neviete sa brániť argumentmi? Rozprávate sa omnoho menej s kolegami v práci alebo s členmi rodiny? Príznakom je aj fakt, že ste fyzicky prítomní pri rozhovore, ale duchom neprítomní.
     
  7. Znížená starostlivosť o seba
    Ľudia trpiaci syndrómom vyhorenia sú často propagátormi nezdravého spôsobu života, nadmerne pijú, fajčia, jedia príliš nezdravé jedlá a majú nedostatok spánku. Myslia si, že svoj problém vyriešia práškami na spanie alebo pitím alkoholických nápojov. Keďže ich „zožiera“ stres, svoju energiu si dopĺňajú nadmerným pitím kávy alebo prichádzajú do práce medzi poslednými.
     
  8. Pracovná posadnutosť
    Pracovná posadnutosť sa prejavuje prílišnou starostlivosťou o prácu, aj keď sa v práci nenachádzate. Ak sa chcete „uzdraviť“ a nerozmýšľať nad prácou po pracovnej dobe, v čase strávenou s rodinou, s priateľmi, zastavte prúd svojich myšlienok o práci.
     
  9. Pokles spokojnosti
    Ľudia majú z času na čas tendencie cítiť sa menej šťastní a spokojní kvôli kariére alebo súkromnému životu. Tento stav však opäť nemôže trvať donekonečna.
     
  10. Zdravotné problémy
    Chronický stres vytvára vážne zdravotné problémy – depresie, obezitu, zažívacie problémy alebo problémy so srdcom.

Najdôležitejší fakt je, aby si človek uvedomil, že má jeden zo znakov vyhorenia a začal proti symptómom bojovať. Stačí vykonávať jednoduché činnosti, pri ktorých príde človek na iné myšlienky, ako napríklad počúvanie hudby, čítanie kníh, prechádzky alebo návštevy s priateľmi a rodinou.

Rady ako poraziť syndróm vyhorenia:

  1. Nájdite si (nepracovné) aktivity po práci.
  2. Odpojte si internet zo svojmu smartfónu alebo tabletu.
  3. Doprajte si dostatok spánku.
  4. Organizujte si svoj čas, v práci aj v súkromí.
  5. Buďte pozitívne naladení.
  6. Ak máte niečoho „po krk“, skončite s tým.

Keď je toho na Vás už naozaj priveľa, zvážte ukončenie Vášho pôsobenia na danej pozícii. Pozrite si ako správne postupovať pri ukončení pracovného pomeru aj so vzorom žiadosti.

  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy