7 príznakov vyhorenia: Takto s nimi môžete bojovať

Strašiak menom syndróm vyhorenia je nepríjemná vec, ktorá môže stretnúť každého z nás, pokiaľ sa nebudeme venovať dostatočnej prevencii. Dokáže negatívne ovplyvniť ako pracovný, tak aj osobný život a zničiť cenu osobnosť človeka. Pokiaľ máte podozrenie, že niečím takým trpíte a postihlo vás to, pozrite sa, ako sa tento syndróm prejavuje. Pokiaľ sa vaše príznaky zhodujú aspoň v 5 bodoch, možno naozaj máte syndróm vyhorenia. V článku nájdete zopár tipov na to, ako sa ho zbaviť.

Z práce ste v strese 24 hodín denne aj cez víkend

Pokiaľ neustále myslíte na prácu a nedokážete vypnúť ani vo voľné dni, je to znamenie, že je niečo zle. Vaše telo a hlavne mozog budú preťažené a unavené. Možno sa vám už ani nechce robiť nič, čo vás bavilo predtým, pretože ste otrávený z neustálych myšlienok o práci.

Máte panickú hrôzu z toho, čo vás tam čaká

Ráno ani neraňajkujete, pretože máte stiahnutý žalúdok a bojíte sa, čo zase príde. Zvládnete to? Stihnete všetko? Tento stres sa odrazí aj na vašom zdravotnom stave.

Nič vás na práci už nebaví, v minulosti to tak ale nebolo

Práca by vás mala baviť. Samozrejme nie vždy a všetky činnosti, ale vo všeobecnosti by vás mala napĺňať. Možno ste prišli do bodu, keď vás nebaví ani to, čo vás predtým bavilo.

Práca negatívne zasahuje do vášho osobného života

Rozpadá sa vám vzťah, hádate sa s deťmi, rodinou, ste nepríjemný, unavený a priatelia už vás tak často nikam nepozvú.

Hovoríte iba o práci a iba negatívne

Nedokážete sa zbaviť myšlienok o práci, a tak o nej neustále hovoríte a so všetkými. A nedokážete prísť na nič pozitívne.

Ľudia si všímajú to, že ste iný

Okolie si všíma to, že ste sa zmenili, správate sa inak, veľmi sa nesmejete a nie je s vami už taká zábava a hlavne sa nedokážete baviť ako predtým.

Nezvládate ani jednoduché úlohy

Všetky úlohy, vrátane tých jednoduchých, sú pre vás ťažké. Nedokážete si správne zorganizovať čas a nezvládate, to čo by ste zvládať mali.

Ako sa zbaviť syndrómu vyhorenia?

Na to je existuje pomerne jednoduchá odpoveď. Najlepšie, čo môžete urobiť je opustiť zamestnanie, v ktorom vám už nie je dobre. Je to ťažké rozhodnutie a najťažšie je vôbec si priznať, že ste vyhorený. Niekedy to priznanie trvá tak dlho, že sa nestačíte ani čudovať, a už vás zomelie. Syndróm vyhorenia nie je žiadna zábava a dokáže negatívne ovplyvniť všetky časti vášho života. Dávajte si na to pozor a pokiaľ zaznamenáte prvé príznaky, buďte na pozore.

Dôležitá je prevencia:

  • relaxujte
  • dostatočne odpočívajte
  • trávte voľný čas kvalitne
  • udržujte pozitívne vzťahy nielen v rodine
  • ak cítite, že je toho na vás veľa, skúste zmeniť prácu, odbor alebo pozíciu
  • jedzte zdravo, veľa pite a dobre spite
  • neprepínajte sa a naučte sa hovoriť NIE

Syndróm vyhorenia nie je žiaden vtip a je potrebné ho začať riešiť čo najskôr, najlepšie s pomocou profesionála.

 

 

 

Viac o téme: Pracovisko Relax Oddych Práca Stres Tlak Vzťahy Nervozita Vyhorenie Zmena práce
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, happymag

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy