Tri znaky, že ste uviazli v práci, ktorá vás nenapĺňa

Cítite sa vo svojej práci dlhodobo nenaplnený? Verte, že v tom určite nie ste sami. Zároveň existuje veľa dôvodov, prečo to tak môže byť. Za takýchto okolností máte k dispozícii hneď niekoľko možností.

  • Neurobíte nič a budete pokračovať v práci, ktorá vám nedáva žiadny zmysel.
     
  • Nájdete spôsob, ako urobiť prácu zmysluplnejšou, možno prostredníctvom povýšenia, ktoré prinesie nové výzvy.
     
  • Môžete sa rozhodnúť pre zmenu kariéry a ísť novou cestou, ktorá vám prinesie väčšie naplnenie.

Netreba dodávať, že prvá možnosť je pravdepodobne najhoršia. Pretože všetci trávime väčšinu života v práci, možno by bolo dobré urobiť zmenu, vďaka ktorej v nej budeme šťastnejší. A čo vy? Trávite svoj čas práci, ktorá vás nenapĺňa? Ak sa nájdete v nasledujúcich znakoch, možno je čas na zmenu.

  1. Svoju pozíciu ste prerástli
    Ak pracujete na tej istej pozícii už nejaký čas, je možné, že vás už nečakajú žiadne nové výzvy. Hoci môže byť príjemné, že vám práce ide od ruky, môže vám tiež spôsobovať úzkosť skutočnosť, že nerastiete a nerozvíjate sa. Odpoveďou by mohlo byť povýšenie alebo preloženie na iné oddelenie. Ak vám šéf nedáva priestor na rozvoj, možno je na čase hľadať prácu u zamestnávateľa, ktorý vám dá nové príležitosti.
  2. Máte pocit, že nikomu nepomáhate
    Ak vám vaša práca nedáva možnosť zlepšovať svoje okolie, možno začínate túžite po zmysluplnejšej kariére. Ak ste empatický človek a chcete povolanie, ktoré by vás napĺňalo, vyskúšať môžete napríklad výučbu, ošetrovateľstvo alebo sociálnu prácu. Mohli by ste sa tiež zamestnať v charitatívnej alebo neziskovej organizácii. Ak teda nerobíte veľké rozdiely tam, kde pracujete, vyhľadajte nové príležitosti. Z krátkodobého hľadiska skúste zvážiť napríklad dobrovoľnícke aktivity.
  3. Jedinou motiváciou zostať v zamestnaní je výplata
    Peniaze sú samozrejme dôležité, pretože bez nich by ste nemohli platiť účty. Mali by však existovať aj ďalšie dôvody, prečo ostávať v zamestnaní. Môže to byť napríklad príležitosť robiť niečo zmysluplné. Alebo to môže byť príležitosť pracovať v priemysle, v ktorom môžete využiť vašu kreativitu. Je pravdepodobné, že ak v práci ostanete iba kvôli peniazom, z dlhodobého hľadiska sa v živote výrazne obmedzíte. Samozrejme, hľadajte dobre platenú prácu, ale zvážte ďalšie dôležité aspekty, vďaka ktorým sa budete v práci cítiť naplnenejší.

Ak teda do práce chodíte s pocitom hrôzy, pouvažujte, čo by ste mohli urobiť, aby sa veci zlepšili. Odpoveďou môže byť zmena kariéry alebo hľadanie nových príležitostí na ceste, ktorou ste sa už vydali. Urobiť niečo je lepšie ako neurobiť nič, najmä ak sa jedná o vaše osobné šťastie.

Ak túžite po zmene zamestnania, na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest z desiatok odvetví. Taktiež sa môžete pridať do Facebookovej skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK. Budete tak informovaný o voľných pracovných ponukách. Do tejto skupiny sú pravidelne pridávané nové pracovné pozície.

Viac o téme: Šťastie Kariéra Práca Zamestnanie Nespokojnosť Poslanie
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, onthejob

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy