Koučka Silvia Langermann: Stres je pozitívny, ak trvá krátko

Silvia LangermannSilvia Langermann Zdroj: red.

Máme pre vás dobrú správu. Pociťovanie stresu ešte neznamená úplné zrútenie sa. Keďže stres nie je poruchou ani chorobou, nedá sa z neho liečiť, ale dá sa ho učiť ovládať tak, že ho môžete dokonca využiť vo svoj prospech. Mnohých ľudí stres dokonca motivuje, prípadne im pomáha podať lepší výkon. Stres je pozitívny hlavne, ak trvá krátko. Ak sa v našom okolí dejú veci dlhodobo a emočne veľmi náročné, dochádza k preťaženiu a k vyčerpávaniu organizmu a k zníženiu imunitného systému, čo spôsobuje vznik chorôb rôzneho druhu - fyzických aj psychických.

 

Stačí mať v sebe dostatočne silnú obrannú reakciu a vedieť využiť stres na mobilizovanie všetkých síl a využiť ho na zlepšenie výkonu. Jednoducho, stres môžete využiť vo svoj prospech a vyťažiť z neho maximum v pozitívnom zmysle.

Koučka Silvia Langermann z Coaching-poradňa odpovedala na Vaše otázky:

Online rozhovor

2014-10-28 11:02:08 - otázka od olga
Ako mám zvládnuť stres, keď staršia dcéra žije za oceánom, mladšia žije v zahraničí a už tri roky bojuje s rakovinou. Mne sa rozpadol dlhodobý vzťah a v šesťdesiatke som zostala sama. Žiadna motivačná literatúra, ktorej mám plnú knižnicu mi nepomáha.
Príjemný deň prajem milá pani Oľga, Ďakujem Vám za Vašu otázku. Situácia, ktorú opisujete je veľmi náročná. Stres je reakcia nášho tela a duše na externé podmienky, ktoré môžu byť pozitívne alebo negatívne- a vyvolávajú psychické a fyzické procesy, ktoré ovplyvňujú naše správanie sa a naše zdravie. Stres je pozitívny hlavne ak trvá krátko, ak sa v našom okolí dejú veci- dlhodobo a emočne veľmi náročné ( napríklad rozvod, alebo choroba) dochádza k preťaženiu a k vyčerpávaniu organizmu a k zníženiu imunitného systému, čo spôsobuje vznik chorôb rôzneho druhu.- fyzických aj psychických- preto je lepšie vyhľadať odbornú pomoc. Prajem Vám všetko dobré.
2014-10-28 11:03:36 - otázka od Fedor Toth
Silvia, je možné, že na odbúranie stresu pomáha pohľad na peknú a príjemnú ženu? Mal by som šéfovi navrhnúť, nech konečne zamestná aj mladú peknú kolegyňu? Otvoril som internet, pozerám na vašu fotografiu a stres je preč.
Príjemný deň pán Fedor, Ďakujem za dotaz aj za kompliment. Jednoznačne, esteticky zážitok môže znižovať stres. Možno by to stálo zato, porozprávať sa so šéfom aj o tejto možnosti :) Prajem krásny, úspešný deň.
2014-10-28 11:09:27 - otázka od Peter
Všade okolo nás je plno stresu. Ja som asi nikdy stres v práci nemal. Som ešte normálny? P.
Príjemný deň prajem pán Peter, Veľmi sa teším, že čítam aj takúto správu. Úplne úžasné - máte dobrú prácu alebo dobrú odolnosť voči stresu- obe možnosti sú vynikajúce :) Je pravda, že sa v určitých obdobiach dostanú do „módy“ niektoré prejavy správania- to sú záležitosti, ako napríklad: mať veľa práce, nestíhať, ponáhľať sa, byť zaneprázdnený , mať stres alebo aj nemať rád svoju prácu. Tým pádom sa ten- kto čas má a neponáhľa sa- môže cítiť ako menej aktívny, menej dôležitý a preto si navodí pocit stresu, časovej tiesne, zaneprázdnenosti- aby sa cítil aj on dôležitý. Myslím si, že trendom podliehať netreba- a radšej si užívajme bezstarostný život , presne tak, ako to robíte doteraz :) Prajem Vám, milý Peter úspešný deň.
2014-10-28 11:12:45 - otázka od Eva Mokráňová
Chcete povedať, že keď vás niekto psychicky týra, dá sa to využiť vo svoj prospech? No neviem, či šikana zo strany nadriadeného nejako prospeje zdraviu.
Príjemný deň prajem milá pani Eva, Jednoznačne nie, psychické týranie alebo šikanovanie je neprípustné a neprospieva zdraviu v žiadnom prípade.
2014-10-28 11:14:39 - otázka od Anton
Dobrý deň. Chcela by som rozvíjať soft skills. Čo mi odporúčate? Ako mám začať? Vedeli by ste mi odporučiť niekoho konkrétneho, prípadne kde začať? Kurzy su väčšinou drahé, viete aj o lacnejšej variante? Prajem pekný deň a veľa úspechov. s pozdravom
Príjemný deň prajem pán Anton, Super že sa venujete rozvoju soft skills- perfektné. Najlepšie by bolo, ak by ste nám zavolal/napísali- na základe toho, čo viete , a čo je pre Vás konkrétne soft skills -Vám určite budeme vedieť odporučiť najlepšieho. Možno by ste nemuseli ani za kurzy platiť- aj tu sú rôzne možnosti- ktoré Vám budeme vedieť konkrétne povedať keď budeme vedieť viac. Napríklad ak ste študent- často sa koná odborná prax zadarmo, alebo ak pracujete v podobnej sfére, kde by sa dal kurz nastaviť tiež ako prax. Prípadne,možno bude stačiť pre Vás aj tá správna literatúra. Budem sa tešiť keď nájdeme lacné a dobré riešenie. http://www.businesscoaching.sk/kontakty/
2014-10-28 11:23:52 - otázka od Mato
Dobrý deň. Mám stres, keď idem na rande so ženou. Čo by ste mi poradili.
Ďakujem, za Vašu otázku. Stres na prvom rande, alebo na rande je aj potrebný- ide iba o to, aby sme to vedeli využiť vo svoj prospech- a stres preorientovať na príjemné očakávanie, motýle v bruchu a podobne. Je dobré ak si zopakujem v čom som dobrý a výnimočný( také že v ničom- to neexistuje!!:) ) Tieto Vaše vlastnosti si v deň D opakujte :) Tiež by bolo dobré ak by ste si spomenuli na nejakú pozitívnu skúsenosť z minulosti- kedy sa Vám niečo podarilo-to je jedno či so ženou alebo v inej oblasti- pripomínajte si túto pozitívnu skúsenosť , aké to bolo úžasné – vráťte sa do tej doby keď sa to dialo a užite si ten pocit emočnej naplnenosti- keď sa niečo podarilo. – Pomôže Vám to veriť si a vykročiť na to rande nabitý tým správnym sebavedomím. Ak sa veľký stres opakuje aj na rande- predstavte si pre Vás bezpečné miesto- kde sa cítite dobre( Vašu izbu, Váš byt, les, čokoľvek) a skúste si predstaviť že ste tam. Krásne to navodí pocit istotu a tak aj pokoja.
2014-10-28 11:27:56 - otázka od jajo
Prečo Koučka... v slovenčine máme taký krásny názov - tréner - trénerka. Prečo v poslednej dobe sa mnohí snažia sprasiť slovenčinu anglickými výrazmi aj tam kde sú neopodstatnené?
Ďakujem za Váš dotaz. Kouč nie je celkom to isté ako tréner- preto sa naša profesia tak nenazýva. Možno je to najlepšie citeľné na tom, že Kouč nikoho netrénuje ale koučuje. Kouč je slovenský preklad anglického pomenovania - Coach. Prajem Vám krásny deň,
Viac o téme: Pracovisko Práca Stres Online rozhovor Súkromie Coaching-poradna.sk Silvia langermann Stresový manažment
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: red., Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy