Rozlúčková reč pri výpovedi. Zvoľte správne slová!

Pripravte si vhodné slová, ak budete šéfovi oznamovať dôvody odchodu zo spoločnosti.Pripravte si vhodné slová, ak budete šéfovi oznamovať dôvody odchodu zo spoločnosti. Zdroj: thinkstock.com

Ak odchádzate zo zamestnania v zlom alebo v dobrom, nezatvárajte za sebou „dvere“. Ukážte sa v čo najlepšom svetle, pretože nikdy neviete, s ktorým šéfom alebo kolegom sa stretnete v ďalšom zamestnaní. Možno sa vám ešte zídu pozitívne referencie, preto pri rozhovore o vašej výpovedi vážte každé slovo. Nech z vás nie je cítiť zatrpknutosť alebo nenávisť voči spoločnosti!

Týmto vetám sa radšej pri rozhovore o výpovedi vyhnite:

„V momente odchádzam.“

Ak ste rozhodnutí odísť zo súčasného zamestnania, oznámte svoju výpoveď svojmu nadriadenému v dostatočnom predstihu. Nezabúdajte na vašu výpovednú dobu. Ak pracovný pomer trval menej ako jeden rok, výpovedná doba je jeden mesiac. Ak trval viac ako jeden rok, výpovedná doba je dva mesiace a začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a končí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca.

„Ste najhoršia spoločnosť, v ktorej som doteraz pracoval.“

Ak vyslovíte takáto vetu, pripravujete sa o šancu na opätovnú spoluprácu v budúcnosti. Namiesto takejto vety radšej vyslovte nádej, že vaše pracovné skúsenosti budú viac vyhovovať druhej spoločnosti.

„Nemáte ani tušenia, ako manažovať ľudí.“

Urážky vám určite nepomôžu k vášmu odchodu. Namiesto toho buďte diplomatickí a pri rozhovore so šéfom povedzte: „Obaja vieme, že náš pracovný vzťah nebol ideálny.“

„Nikto tu nie je šťastný.“

Nezabúdajte, že nie ste hovorcom spoločnosti a každý zamestnanec by si mal svoju sťažnosť vybaviť sám.

„Nedostal som žiadne vzdelanie v práci, tak odchádzam.“

Takúto vetu pravdepodobne vysloví človek, ktorý nemá dostatočnú sebakritiku. Každý zamestnanec je v prvom rade zodpovedný sám za sebe, a teda aj za oblasť vzdelávania. Benefitom v spoločnosti je, že môže poskytovať vzdelávacie kurzy alebo školenia, ale nie je to jej povinnosť.

„Produkty a služby spoločnosti nemajú úroveň.“

Ak vyrieknete takúto vetu, nepomôže vám to k žiadnej výhre. Skôr sa núka otázka, ako je možné, že ste doteraz vydržali v spoločnosti, keď sa vám nepáčili jej produkty alebo služby.

„Bol som nedocenený. Môj plat bol nedostačujúci oproti konkurencii.“

Ak odchádzate z práce,  nevyhovárajte sa na peniaze. Aj keď môžu byť jedným z dôvodov, váš problém nedocenenie sa mohol riešiť iným spôsobom a nie odchodom.

„Znepokojuje má budúcnosť tejto firmy.“

Budúcnosť firmy má na „pleciach“ manažment spoločnosti. Nezakrývajte však reálny odchod z firmy. Je isté, že ste účelne vyhľadávali inú pracovnú príležitosť.

„Určití ľudia v tejto spoločnosti mi znemožňovali povýšenie a správali sa ku mne hrubo a povýšenecky.“

Teraz určite nie je vhodný čas, aby ste riešili nezhody medzi spolupracovníkmi. Kritické situácie ste mali riešiť počas predchádzajúcich dní alebo mesiacov.

„Väčšinou som sa v práci nudil.“

Takéto vyhlásenie iba poukazuje na nedostatok iniciatívy a zároveň na fakt, že ťažko získavate motiváciu. Namiesto slov sklamania by ste naopak mali odkryť vašu profesionálnu stránku a poďakovať za príležitosti, ktoré ste v mali v spoločnosti.

 „Kolegovia už o tom vedia. Teraz som prišiel za vami.“

To je najhoršie, čo môžete spraviť. Bez ohľadu na to, aký máte vzťah s vaším šéfom, je potrebné rešpektovať jeho postavenie, riešiť situáciu najprv s ním a potom môžete novinku oznámiť kolegom.

„Mám omnoho lepšiu ponuku z druhej spoločnosti.“

Posledná vec, ktorú by ste za žiadnych okolností nemali povedať vášmu šéfovi alebo kolegom je, že odchádzate do konkurenčnej spoločnosti.

„Poslal som vám email.“

Váš šéf môže byť veľmi zaneprázdnený, ale určite si  na vás nájde päť minút. Ak ho neviete zastihnúť osobne, dohodnite si s ním stretnutie cez sekretárku. Nikdy mu neposielajte email, aby ste mu oznámili novinku o vašej výpovedi.

„Tu sú dôvody, prečo to v tejto spoločnosti nefunguje.“

Nepredkladajte pred šéfa nevyžiadané rady, aby ste nepôsobili povýšenecky. Toto je vaša príležitosť, aby ste sa mu poďakovali za pracovnú príležitosť.

„Nezaujíma ma vaša ponuka, aj keby ste ma chceli preplatiť.“

Ak majú v spoločnosti zájuem o vzájomnú spoluprácu, možno sa vám budú snažiť ponúknuť vyšší plat. V takomto prípade nereagujte impulzívne, ale nechajte si ponuku prejsť hlavou a potom vyrieknite vaše stanovisko. Odpovedať nemusíte ihneď.

„Veľa šťastia na tejto potápajúcej sa lodi.“

Toto je najhoršia vec, ktorú môžete vysloviť pri rozhovore o vašej výpovedi. Skôr by ste mali zvážiť slová a zvoliť opačný prístup, ako  napríklad vyrieknutím takejto vety: Prajem vám, aj spoločnosti veľa úspechov v budúcnosti.

Viac o téme: Rozhovor Odchod Zamestnanec Prejav Manažér Výpoveď Šéf Predslov
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider.com, Text: ami, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy