10 najťažšie pracujúcich krajín. Slovensko je v prvej desiatke

Slováci sú v prvej desiatke najťažšie pracujúcich ľudí na svete.Slováci sú v prvej desiatke najťažšie pracujúcich ľudí na svete. Zdroj: photl.com

Do prvej desiatky najťažšie pracujúcich ľudí na svete sa prebojovalo aj Slovensko. Hodnotil sa nielen čas strávený v práci ale aj finančné ohodnotenie za vykonanú prácu.

V ktorej krajine sa zamestnaní obyvatelia nadrú omnoho viac ako v ostatných krajinách počas roka?  Za najnižšiu mzdu pracujú Mexičania, zatiaľ čo v Čile majú najväčší mzdový rozdiel medzi najbohatšími a najchudobnejšími obyvateľmi. Američania zas nemajú platenú materskú dovolenku, dni práceneschopnosti a ani zákonom stanovenú dovolenku. Pozrite sa na prvú desiatku krajín, v ktorých obyvatelia sa najviac narobia v práci. Výsledky sú zozbierané z údajov Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj OECD.
 

  1. Mexiko
    Priemerný počet odpracovaných hodín: 2 317
    Priemerná ročná mzda: 9 885 dolárov

    Mexičania pracujú 45 hodín do týždňa a ich hodnotenie v oblasti vzdelávania a rovnováhy medzi súkromným životom a prácou je mizerné. Mexiko sa zaradilo medzi najhoršie hodnotené krajiny podľa OECD. Len necelá tretina dospelých ľudí vo veku od 25 do 64 rokov má ukončená strednú školu s maturitou. Nerovnováha vládne aj na trhu práce, do práce chodí 78 percent mužov, zatiaľ čo žien iba 43 percent.
     
  2. Čile
    Priemerný počet odpracovaných hodín: 2102
    Priemerná ročná mzda: 15 820 dolárov

    V Čile pracuje okolo 16 percent zamestnaných ľudí viac ako 50 hodín týždenne. V krajine prevláda najväčšia sociálna nerovnosť  spomedzi krajín OECD. Kým 20 percent obyvateľov  z vyššej vrstvy žije s čistého príjmu 31-tisíc dolárov, spodná vrstva (20 percent obyvateľov) zarába iba 2 400 dolárov ročne.
     
  3. Kórea
    Priemerný počet odpracovaných hodín: 2092
    Priemerná ročná mzda: 35 406 dolárov

    V Kórei ešte stále prevláda rodová nerovnosť. Zatiaľ čo 75 percent mužov pracuje na dobre platených pozíciách, pracujúcich žien je iba 53 percent, ostatné sú ženy v domácnosti. Starostlivosť o domácnosť im denne zaberie 227 minút. Kórea momentálne bojuje so starnúcou populáciou, s nízkou pôrodnosťou a s nízkym počtom pracovných pozícií pre ženy.
     
  4. Estónsko
    Priemerný počet odpracovaných hodín: 2021
    Priemerná ročná mzda: 17 323

    Estónsko bojuje s dlhodobou nezamestnanosťou a s príliš nízkym platovým ohodnotením. Zamestnaní pracujú 40 hodín týždenne so striktne daným pracovným časom. Časová flexibilita v práci nie je povolená. Neuprednostňuje sa ani na polovičný pracovný úväzok.
     
  5. Rusko
    Priemerný počet odpracovaných hodín: 2002
    Priemerná ročná mzda: 15 286 dolárov

    Rusi pracujú 40 hodín týždenne. Ich pracovný čas je veľmi striktný a iba máloktorí zamestnaný Rus má nadčasy, t.j. viac ako 50 hodín do týždňa.  Zamestnanci v Rusku však majú až 28 dní platenej dovolenky, okrem štátnych úradníkov. Tak isto ako v Estónsku, ani v Rusku sa nepreferuje práca na polovičný pracovný úväzok. Pracuje tak iba 5 percent zamestnancov.
     
  6. Poľsko
    Priemerný počet odpracovaných hodín: 1893
    Priemerná ročná mzda: 20 069

    Poliaci pracujú okolo 40 hodín týždenne a okolo 10 percent zamestnaných presiahne 50 hodín týždenne. Bežnou formou práce sú brigády. Až každý piaty Poliak si privyrába touto formou práce.
     
  7. USA
    Priemerný počet odpracovaných hodín: 1798
    Priemerná ročná mzda: 54 450

    Štyria z piatich zamestnaných Američanov pracujú menej ako 35 hodín týždenne, v zákone však nemajú však zakotvenú dovolenku. Počet dní dovolenky závisí od zamestnávateľa. Na rozdiel od zákonníka práce viacerých európskych krajín, zamestnancom nie sú preplácané dni počas ich práceneschopnosti alebo materskej dovolenky.
     
  8. Maďarsko
    Priemerný počet odpracovaných hodín: 1797
    Priemerná ročná mzda: 19 437 dolárov

    V Maďarsku plánovali ustanoviť kratší pracovný čas, t.j. 38 hodín týždenne. To sa im však nepodarilo, ale napriek tomu tento čas dodržujú niektorí zamestnaní Maďari. Ostatní pracujú 39 hodín až 41 hodín do týždňa. Menej ako 30 hodín týždenne pracuje iba 5 percent pracujúcich.
     
  9. Japonsko
    Priemerný počet odpracovaných hodín: 1765
    Priemerná ročná mzda: 35 143 dolárov

    Japonci majú povesť pracujúceho národa. V roku 2012 boli zamestnaní Japonci zaradení do desiatky najviac pracujúcich ľudí na svete. Priemerný pracovný čas však v Japonsko postupne klesal. Kým v roku 1995 si Japonci odpracovali 1910 hodín ročne, v roku 2012 to bolo o 145 hodín menej.
     
  10. Slovensko
    Priemerný počet odpracovaných hodín: 1749
    Priemerná ročná mzda: 19 068 dolárov

    Práca na čiastočný pracovný úväzok nie je veľmi obľúbená. Iba 4 percentá zamestnaných pracuje menej ako 30 hodín do týždňa.
Viac o téme: Obyvatelia Rebríček Najťažšie Drina Pracujúci Slováci
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: ami, Zdroj: CNN

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy