Stres v práci vás zničí viac, ako si myslíte

Pozor na častý stres v práci! Poškodzujete si zdravie.Pozor na častý stres v práci! Poškodzujete si zdravie. Zdroj: photl.com

Podráždenosť, depresívnosť, úzkostné stavy alebo problémy so spánkom. Za všetkými týmito príznakmi stojí stres z práce. Dnes dokonca každý štvrtý zamestnanec trpí stresom.

S pojmom stres sa v dnešnej dobe stretávame dennodenne. Stres je psychickým javom, ktorý nastáva, keď človek pociťuje nerovnováhu medzi požiadavkami, ktoré sa na neho kladú, a prostriedkami, ktoré má k dispozícii na zvládnutie týchto požiadaviek. Môže byť krátkodobý, ktorý vzniká pri náhlej veľkej záťaži alebo dlhodobý stres. Ten je obzvlášť nebezpečný. Aj keď ide o psychický jav, nepriaznivo vplýva na naše fyzické zdravie.

Špecifickým druhom stresu je pracovný stres, ktorý vzniká pri nadmernej pracovnej záťaži. Štúdie ukázali, že v dnešnej dobe trpí pracovným stresom každý štvrtý zamestnanec.

„Stres v práci môže postihnúť každého na akejkoľvek úrovni, môže sa vyskytovať v každom sektore bez ohľadu na veľkosť organizácie,“ hovorí Silvia Langermann z Coaching-poradna.sk.

Meniaci sa svet práce neustále zvyšuje nároky na zamestnancov. Organizácie znižujú stavy a uprednostňujú využívanie externých služieb, zamestnanci musia byť čoraz viac flexibilnejší, pokiaľ ide o úlohy a zručnosti. Zamestnávatelia častejšie využívajú dočasné zmluvy, takže zamestnanci sú vystavení väčšej neistote, pracovnému zaťaženiu a trpia nesprávne nastavenou rovnováhou medzi pracovným a osobným životom. Všetky tieto zmeny kladú na zamestnancov čoraz väčšie požiadavky, s ktorými sa mnohí nevedia vyrovnať a následne pociťujú stres.

„Človek v takejto situácií pociťuje chýbajúcu kontrolu nad prácou, uvedomuje si, že požiadavky na neho kladené nie je schopný zvládnuť a tak isto mu chýba podpora zo strany kolegov a vedenia,“ vysvetľuje Langermann.

Všetky tieto faktory následne vytvárajú nesúlad medzi zamestnancom a jeho prácou, zlé vzťahy a konflikty medzi povinnosťami v práci a mimo nej. Vytvárajú pracovný stres.

Prežívanie stresu môže zmeniť spôsob cítenia, myslenia aj správania postihnutej osoby. Človek, ktorý v práci dlhodobo zažíva stres je menej produktívny, častejšie absentuje, nedodržiava termíny a disciplínu. Po emočnej stránke je neustále podráždený, depresívny, úzkostný, má problémy zo spánkom, môže zažívať pocity vyhorenia a často má problémy aj v osobnom živote. Tak isto sa môžu dostaviť aj ťažkosti s koncentráciou, pamäťou, rozhodovaním a učením.

„Čo sa týka pôsobenia stresu na fyzické zdravie, najčastejšie sú problémy s imunitou, bolesti chrbtice, žalúdočné vredy, kardiologické problémy a hypertenzie,“ hovorí Silvia Langermann z Coaching-poradna.sk.

V niektorých prípadoch pôsobenie dlhodobého stresu môže vyústiť až k užívaniu alkoholu, tabaku a drog, prípadne k inému deštruktívnemu správaniu.

Je teda zjavné, že stres je z dlhodobého hľadiska veľmi nebezpečný a môže spôsobiť veľa problémov. Preto by sme si mali dať všetci záležať na tom, aby boli zmeny na pracovisku, ktoré ovplyvňujú naše zdravie, alebo ktoré by mohli viesť k vzniku pracovného stresu prekonzultované s nami samými a našimi nadriadenými. Môžeme pomôcť tým, že identifikujeme problémy a navrhneme prípadné riešenia. Ako to dosiahnete, radí odborníčka Silvia Langermann:

„Napríklad požiadajte o väčšiu zodpovednosť pri plánovaní vlastnej práce, požiadajte, aby vás zapájali do rozhodovania v oblasti, ktorá sa týka vašej práce, porozprávajte sa s vaším nadriadeným, ak nie sú jasne stanovené vaše pracovné povinnosti, ak máte pocit, že potrebujete odborné školenie a hlavne, ak začnete mať pocit, že si neviete poradiť.“

Pomôcť môže aj zlepšenie životného štýlu. Problémy tým nevyriešite, ale mohlo by to pomôcť zabrániť ujme alebo ju zmierniť. A nezabúdajte, že váš zamestnávateľ má zákonom stanovenú povinnosť postarať sa o vašu bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci, vrátane ochrany pred účinkami stresu.
 

Čo spôsobuje ľuďom v práci najväčší stres?

Spýtali sme sa ľudí na fanúšikovskej stránke Facebooku Kariera.sk.

  1. Stres je, keď ti hovoria, že musíš to, či ono, hlavne nech je to spravené ihneď. Už včera bolo neskoro. S úsmevom na tvári však stres odbúram. (Katarína V. Š.)
     
  2. Pracujem ako technik vo výrobe a strašne ma rozčuľuje, ak mi ľudia dávajú materiál na prácu na stôl a nie na poličku na to vyhradenú. Potom to končí tak, že stôl je zaprataný a nedá sa na ňom pracovať, lebo nemám priestor. (Michal L.)
     
  3. Najväčší stres v práci mi spôsobuje šikanovanie, zastrašovanie a vyhrážanie sa od nadriadených, že môžem prísť o prácu. (Blanka K.)

 

Viac o téme: Práca Stres Vyhorenie Burnout Podráždenosť Depresívnosť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Silvia Langermann/FSES UK Bratislava

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy