Návod, ako sa stať nestresujúcim workoholikom

Naučte sa kľudne zvládať stres.Naučte sa kľudne zvládať stres. Zdroj: photl.com

Ak sa vám pracovné úlohy kopia na stole a napriek tejto skutočnosti máte radi svojuprácu, máte iba jednu možnosť ako prežiť. Ak chcete vyhrať nad dennodennými pracovnými starosťami, musíte sa naučiť zvládať stres.

Môže sa vám stať, že sa v práci snažíte spraviť čo najviac úloh, najlepšie ako viete, čo najrýchlejšie...ale zrazu všetko "praskne" ako veľká bublina. Zlyhá ľudský faktor, technika alebo vás „zlomí“ stres. Ak pracujete na živnosť, ste vystavení neustále tlaku, koľko zákaziek budete mať v nasledujúci mesiac, alebo ste zamestnanec, ktorému nadriadený pridal na plecia viac úloh, ako môžete stihnúť. Čím viac toho máte na svojich pleciach, tým viac ste vystresovaní. Akokoľvek máte radi svoju prácu, zruzu sa cítite zviazaní. Človek dokáže odbúrať stres, ak ide o krátkodobú záležitosť, deň, týždeň alebo mesiac. Ak by stres zapĺňal väčšiu časť vášho dňa dlhodobo, hrozia vám zdravotné problémy.

Na zvládanie stresu existuje niekoľko jednoduchým princípov:

  1. Odložte prácu nabok
    Na začiatku práce každého projektu je nespočetné množstvo úloh. Ťažko sa určujú priority práce, čo je dôležitá úloha a čo menej dôležitá úloha. Nezabudnite si však v takejto situácii pripomenúť, že budete viac produktívni, ak si od pracovných aktivít oddýchnete, prácu odložíte nabok, pôjdete si zašportovať a ihneď prídete na nové myšlienky.
     
  2. Majte svoju stratégiu a plánujte
    Ak vám začne práca prerastať cez hlavu, je to výsledkom vašej denno-dennej pracovnej vyčerpanosti. Skúste sa však na svoje pracovné úlohy pozrieť z druhej perspektívy. Ak spravíte krok naspäť, rýchlejšie získate ďalšie dva kroky vpred. Pýtate sa, ako to dokážete? Choďte na obed s kolegami alebo sa vyvetrajte na čerstvom vzduchu. Načerpaním nových síl získate nielen novú inšpiráciu, ale aj chuť do práce.
     
  3. Nenechávajte nič na poslednú chvíľu
    Úlohy uskutočnené na poslednú chvíľu môžu dopadnúť nadpriemerne zle alebo hrozivo katastrofálne. Závisí od vašej osobnosti, ako zvládate stres. Neskúšajte však hraničné situácie. Ak viete, že prácu na novom projekte nemáte šancu stihnúť v stanovenom čase, rozpočítajte si, koľko hodín potrebujete na jej dokončenie a radšej predčasujte o hodinu dlhšie každý deň, ako počas celej noci v posledný deň odovzdania projektu.
     
  4. Svoju robotu nehádžte na druhých ľudí
    Monotánna práca veľa ľudí ubíja. Ak aj máte zaujímavú prácu, z času na čas sa vám môžu vyskytnúť úlohy, ktoré sa radia do kategórie monotónnych. V žiadnom prípade ich však nepresúvajte na kolegov.

Rady pre workoholikov:

Kofeín zvyšuje náladu a výkonnosť počas dňa, víno uspáva a pomáha k lepšiemu spánku.

Ak chcete byť úmyselným workoholikom, môžete mať na to svoje dôvody, ale nezaťahujte do toho ostatných zamestnancov a neporovnávajte svoju výkonnosť v práci so zamestnancami, ktorí si odpracujú počet hodín podľa Zákonníku práce.

Iba krok od pracovného stresu je vyhorenie. Prepracovaným workoholikom hrozí syndróm vyhorenia.

Najstresovejší život vedú ľudia v Nigérii a najmenej stresový v Nórsku. Slovensko sa v štatistike, ktorú uskutočnila agentúra Bloomberg umiestnilo na 44. priečke, Česku patrí 40. priečka.

Rebríček najstresovejších krajín sveta:

  1. Nigéria
  2. Južná Afrika
  3. El Salvador
  4. Mongolsko
  5. Guatemala
  6. Kolombia
  7. Pakistan
  8. Jamajka
  9. Macedónia
  10. Bolívia

10 znakov syndrómu vyhorenia a ako proti nim bojovať si prečítate už zajtra na KarieraInfo.sk.

Viac o téme: Relax Práca Stres Workoholik
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: ami, Zdroj: Inc.com; Bloomberg.com
 
Staršie správy
Staršie správy