Deformuje vám práca osobnosť?

Väčšina profesionálov má jasný cieľ – spraviť všetko dokonale, nikoho nesklamať a prekonávať očakávania.Väčšina profesionálov má jasný cieľ – spraviť všetko dokonale, nikoho nesklamať a prekonávať očakávania. Zdroj: photl.com

Počas posledných desať rokov sa zvýšili požiadavky na odborníkov. Zmena nastala hlavne po technickej stránke, vďaka technologickým novinkám. Odborníci z viacerých oblastí musia byť technicky zdatní a musia sledovať novinky postavené na sociálno-mediálnej platforme.

Nové technológie majú v dnešnej dobe pomôcť uľahčovať a zrýchľovať niektoré činnosti, avšak ich nová funkcionalita zaberá nejaký ten čas, ktorý potrebujete bežný užívateľ na oboznámenie sa s novými technologickými „hračkami“.

Cieľom tlaku na využívanie nových technológií je rastúci káder preťažených profesionálov, na ktorých je kladení veľmi silný nápor. Väčšina profesionálov má jasný cieľ – spraviť všetko dokonale, nikoho nesklamať a prekonávať očakávania. Ale v dnešnom svete nie je jednoducho všetko možné, aby sa títo profesionáli rozhodli „odstrihnúť“ od sveta nových technológií. Znamenalo by to pre nich stagnáciu a možné riziko averzie.

Počet profesionálov, ktorých heslom je urobiť všetko hneď na prvýkrát je veľa. Ich strach však narastá, aby počas svojho pracovného procesu nespravili chybu. S ich vekom sa samozrejme pocit strachu zväčšuje. Takéto skostnatenie však často prenášajú aj do medziľudských vzťahov vo svojom okolí. Bývajú zamračení a keď sa s nimi rozprávate, máte pocit akoby boli duchom neprítomní. Problémy má väčšinou staršia generácia, či profesionálni mentori, ktorí svoju profesiu vykonávajú viac ako dvadsať-tridsať rokov.

Zo štatistík vyplýva, že práve päťdesiate ročníky by radi opustili svojich zamestnávateľov, ale bránia im v tom zaužívané postupy a nezmyselná vidina nového zamestnávateľa pre ich vysoký vek. Ich možná zmena má veľký vplyv aj na existujúci podnik. S poklesom výkonných manažérov, ktorí boli zabehnutí do riadenia jednotlivých procesov sa v dnešnej dobe začína vo veľkej miere využívať outsourcing, t.j. využívanie služieb z externých spoločností.  

Prvým krokom k prelomeniu nefunkčnej firemnej kultúry je zobrať kontrolu nad svojim životom. Profesionáli by sa mali zamyslieť nad svojimi budúcimi cieľmi.

Otázky pre profesionálov:

  1. Sú vaše rozhovory podstatné alebo sú všetky konverzácie predvídateľné?

  2. Kedy nastala pracovná situácia v poslednej dobe, v ktorej ste sa cítili nepohodlne?

  3. Kto je vám nápomocný, keď potrebujete pomoc v práci?

  4. Kde sa vidíte o tri až päť rokov?

Posledným krokom je odvaha konať a realizovať nové myšlienky. Život je veľmi krátky na to, aby ste strávili dlhé obdobie s pocitom nenaplnenia či depresie v práci. Bez ohľadu na vek, stále je tu cesta aj pre ľudí, ktorí dosiahli pokročilý vek.

Viac o téme: Stres Vyhorenie Burnout
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Forfes.com; ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy