Nie ste spokojný so svojim zamestnaním? Najčastejšie chyby, vďaka ktorým sa oberáte o pracovný úspech

Každý z nás sa môže ocitnúť v začarovanom kruhu, z ktorého nevie nájsť únik. Naša nespokojnosť s aktuálnym zamestnaní môže prameniť z viacerých dôvodov. Nie je však umenie hľadať chyby v iných a ospravedlňovať tak samých seba. Podstatné je vstúpiť si do svedomia, zamyslieť sa nad sebou a pokúsiť sa s tým niečo spraviť. 


  1. Nežijete ale prežívate
    Tie isté rána, tie isté povinnosti, tie isté problémy a neustále sa opakujúca túžba opustiť pracovisko hneď po príchode. Ako plynie deň za dňom, tak upadáte čoraz viac do pracovného stereotypu. S nadšením zákonite klesá aj motivácia k dosahovaniu dobrých výkonov. Ak pociťujete nespokojnosť a zažívate viac negatívnych emócií ako tých pozitívnych, je to varovný znak, ktorý našepkáva, že nastal čas myslieť na zmeny.

               „Zmeňte svoje myšlienky a zmeníte svoj svet.“ Norman Vincent Peale

  1. Sústredíte svoju energiu na nesprávne miesta
    V snahe rozvíjať svoje skúsenosti zabúdate na základný fakt. Položte si otázku. Čo všetko by som mal vedieť? Rozvíjam tie správne zručnosti? Kariérne skúsenosti nie sú zbierka známok. Sústreďte svoju pozornosť z množstva navzájom nesúvisiacich free kurzov na kvalifikovaných lektorov a kvalitnú literatúru. Miesto sťažovania sa na nedostatok času, odložte sociálne siete na druhú koľaj a vypočujte si radšej podnetný podcast.

„Život je skutočne jednoduchý. To len my trváme na jeho komplikovaní.“ Konfucius

  1. Bežíte cudzie preteky
    Ak chcete byť v práci úspešný, musíte sa vydať na vlastné preteky. Začnite pomalou chôdzou a prepracujte sa postupne k šprintu. Základom je, neporovnávať sa s ostatnými kolegami. Každý je v niečom lepší a naopak v niečom horší. Musíte sami prísť na to, čo je práve vašou najsilnejšou stránkou. A tu potom nastáva ten správny okamih, kedy máte možnosť spraviť maximum pre vlastný sebarozvoj.

„Víťazi sa nikdy nevzdávajú a tí, ktorí sa vzdávajú, nikdy nevyhrajú.” Vince Lombardi

  1. Bojíte sa naplno prejaviť
    Hromadí sa vo vás nevyužitý potenciál? Vyčkávate na správny okamih, kedy si vás v práci všimnú? Sú okolnosti, keď mlčať je niekedy zlato, ale pokiaľ chcete uspieť v zamestnaní, musíte sa naplno prejaviť. Ak ste presvedčený o svojej pravde, prípadne máte lepšie riešenie problému, neduste to v sebe. Ukážte kolegom a šéfovi svoju pravú tvár, buďte viac priebojný a prezentujte sa ako odborník v danej problematike.

„Radšej urobiť niečo nedokonalo, ako urobiť nič bezchybne.” Robert Schuller

  1. Obklopujete sa nesprávnymi ľuďmi
    Je prirodzené, že nemôžete milovať každého a v práci musíte akceptovať prítomnosť svojich spolupracovníkov. Zákonite nemôžete dosiahnuť úspech, ak sa zdržiavate v spoločnosti tých, ktorí vám podkopávajú nohy a myslia len na svoje blaho. Tak ako v súkromnom živote aj v tom pracovnom, si môžete vybrať komu budete dôverovať.

„Život je sčasti taký, aký si ho spravíme a s časti taký, aký ho spravia priatelia, ktorých sme si vybrali.” Tennessee Williams

  1. Nedôverujete si
    Neustále vás prenasledujú negatívne myšlienky. Čo ak neuspejem? Čo ak prídem o stabilný príjem v čase ekonomickej krízy? Čo ak sklamem a nepreukážem svoje schopnosti? A takto by sme mohli pokračovať do nekonečna. Základom úspechu je zdravá sebadôvera. Zvážte svoje schopnosti, vedomosti a potenciál. Ak si nie ste istý, nebojte sa poradiť a otvoriť túto tému s odborníkmi z vášho blízkeho okolia.

„Ak začnete premýšľať nad tým, že “je tu problém”, zastav to. Práve tieto myšlienky sú problémom.”  Stephen Covey

  1. Minuli ste sa povolaniu
    V dnešnej dobe už nie nič výnimočné, ak sa z vyštudovaného ekonóma stane skvelý grafik alebo nádejného vedca kreatívny marketér. Nikdy nie je neskoro premeniť svoju vášeň na zamestnanie. Základom je mať pevné odhodlanie a nebáť sa vstúpiť do „cudzích vôd“.

„Pre veľkú myseľ nie je nič malé.“ Sherlock Holmes

  • Autor: © Zoznam/vargova
  • Zdroj: Foto: unsplash, RED
 
Staršie správy
Staršie správy