3 tipy ako skrotiť rozlietanú myseľ a ľahšie sa sústrediť

Stáva sa vám, že sa potrebujete na niečo dôležité sústrediť, no kolega vedľa vás sa neustále niečo pýta, zvoní vám telefón a vyskakujú emaily? Alebo vám často uteká myseľ od aktuálnej činnosti a neviete ju vrátiť späť?

Keď sme nesústredení a roztržití, trvá nám robota obvykle dlhšie a robíme viac chýb, z čoho sme potom celkovo podráždení.

Za to, že sa nevieme sústrediť, môže často naša rozbehnutá myseľ, ktorá je na viacerých miestach zároveň. My potom zdanlivo pracujeme a fungujeme, ale nie sme mysľou prítomní. Ideme v móde “autopilota”, robíme veci automaticky tak, ako sme naučení, ale nesústredíme sa na ne. Nevnímame ich. Sú to napríklad situácie, kedy niečo vytlačíte, podpíšete, odošlete… a potom si neviete vybaviť, či ste to už urobili alebo nie. Podobne je to so zamykaním domu alebo auta. Nevenujeme plnú pozornosť tomu, čo robíme.

Aktuálna doba našej schopnosti sústrediť sa veľmi neprospieva. Rušivých podnetov a informácii z okolia pribúda a je stále viac spôsobov, ako nám môže niekto zavolať či napísať. Naša pozornosť dostáva zabrať. Máme však spôsoby, ako ju posilniť.

Ponúkam vám 3 tipy pre upokojenie mysle a lepšie sústredenie:

 

  1. Pracujte len na 1 veci
  • Problémy so sústredením často súvisia so stresom a veľkým množstvom povinností. Poznáte myšlienky, ako: “Toto ešte musím urobiť…”, “Nesmiem zabudnúť na…”, “Mám toho dnes hrozne veľa…”? Takéto myšlienky unášajú našu myseľ preč od toho, čo aktuálne robíme.
  • Skúste si rozdeliť úlohy na viac a menej prioritné a pracujte vždy len na jednej. Začnite druhú až vtedy, keď dokončíte tú prvú. Tento spôsob je menej zahlcujúci a pomáha nám zamerať plnú pozornosť na to, čo robíme. Je to pre náš mozog jednoduchšie, než odbiehať od jednej činnosti k druhej.
  1. Doprajte si pauzu
  • Naša myseľ má určitú kapacitu, počas ktorej sa dokáže plne sústrediť. Býva to priemerne 45 minút vkuse. Potrebujeme si počas dňa dopriať pravidelné pauzy, dobiť baterky, nechať mozog regenerovať, aby mohol správne fungovať. Potom dokážeme pracovať a sústrediť sa bez toho, aby sme boli vyčerpaní či frustrovaní.
  • Krátke pauzy na kávu, prechádzku či pár vedomých nádychov a výdychov sú pre nás efektívnejšie a príjemnejšie, než snaha pracovať 8 hodín v kuse.
  • Počúvanie svojho tela a pravidelný oddych je zároveň dôležitý, ak chcete predchádzať vyčerpaniu.
  1. Trénujte svoju myseľ
  • Svoju myseľ môžeme trénovať. Učiť sa nereagovať na okolité podnety, vnímať to, na čom práve pracujeme a tak zlepšiť koncentráciu.
  • Pomôcť vám v tom môže mindfulness alebo slovensky všímavosť. Je vedecky dokázané, že mindfulness zlepšuje kognitívne schopnosti, ako pozornosť a schopnosť sústrediť sa. V rámci mindfulness tréningu sa totiž naučíte zameriavať plnú pozornosť na 1 vec v prítomnosti a mať pod kontrolou rušivé myšlienky. Rozvíjanie všímavosti vedie okrem zlepšenia koncentrácie tiež k spokojnejšiemu a vyrovnanejšiemu životu.

Autor: Tatiana Barillová - kvalifikovaný lektor všímavosti (mindfulness) - www.mindfully.sk

Tatiana pôsobila vyše 15 rokov v oblasti ľudských zdrojov. Dnes sa naplno venuje téme Mindfulness. Mindfulness je základná ľudská schopnosť, ktorá nás vracia z preťaženej mysle k vnímaniu a cíteniu, z minulosti a budúcnosti späť do prítomnosti. Mindfulness je účinná technika a spôsob nastavenia mysle na zvládanie každodenného stresu, (nielen) pre ľudí, ktorí sú preťažení, hľadajú cestu, ako opäť získať ľahkosť bytia, radosť a rovnováhu v pracovnom, osobnom či rodinnom živote. Vyučuje 8-týždňový kurz Mindfulness – viac ako len zvládanie stresu  ~ Návrat k sebe a s/POKOJnejšiemu životu ~.

 

  • Autor: © Zoznam/mindfully
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy