Opúšťa vás motivácia v práci? Vyskúšajte jednu z týchto mobilných aplikácií

Udržať si sústredenie v práci môže byť náročné. Dôvodom sú napríklad vysoké letné teploty, príliš veľa práce, sociálne siete alebo osobné problémy. Ak chcete nakopnúť svoju motiváciu, máme pre vás tipy na užitočné aplikácie.

Aj napriek tomu, že mobilný telefón dokáže odpútať našu pozornosť a motiváciu, v niektorých prípadoch je aj užitočným pomocníkom. Pokiaľ chcete podávať v práci dobrý výkon, stiahnite si niektorú z nižšie uvedených mobilných aplikácií. Uvidíte, že to pôjde zrazu ako po masle. 

Vyskúšajte techniku Pomodoro

Počuli ste už o technike zvanej Pomodoro? Ide o to, že náš mozog sa dokáže plne koncentrovať len obmedzený čas, ideálne okolo 25 minút. Ak sa snažíte sústrediť na jednu úlohu dlhšie, klesá nielen vaša pozornosť, ale aj motivácia na dokončenie. Z toho dôvodu by ste mali vyskúšať aplikáciu Focus To-Do: Pomodoro

Spustí sa vám časovač 25 minút, počas ktorých budete pracovať na úlohe, ktorú potrebujete dokončiť. Počas tejto doby sa nenechajte ničím iným rozptyľovať. Po uplynutí časomiery si dajte niekoľko minútovú prestávku, počas ktorej skontrolujte notifikácie na mobile alebo sa prejdite. Tento postup opakujte aj ďalej, až kým nedokončíte všetko, čo ste mali v pláne. 

Na rovnakom princípe Pomodoro techniky funguje napríklad aj aplikácia Forest – Focus for Productivity. Ide o vizuálne atraktívnejšiu voľbu, v ktorej vďaka vašej produktivite vysádzate svoj vlastný les. 

Zostavte si zoznam svojich úloh

Vašej motivácii pomôže aj to, keď uvidíte úlohy, ktoré vás čakajú a následne ich zaškrtnete za dokončené. Každý deň by ste si mali vytvoriť takýto zoznam, pričom by ste mali začať tou najťažou úlohou na začiatok. Vtedy máte najviac pozornosti a motivácie. Na zapisovanie vám pomôžu rôzne aplikácie, kde si svoje povinnosti môžete rozlíšiť prehľadne a farebne. 

Z tých najobľúbenejších odporúčame ColorNote Poznámkový blok, Google Keep, Evernote, Samsung Notes a podobne. Ich princíp je podobný, vyberte si aplikáciu, ktorá vám bude najviac sympatická. 

Koľko času zbytočne premárnite?

Chcete mať prehľad o tom, koľko času trávite na sociálnych sieťach alebo používaním iných aplikácií? Aplikáciu RescueTime Time Management si môžete stiahnuť nielen do svojho smartfónu, ale aj ako rozšírenie do webového prehliadača. Nastavte si stránky, ktoré používate na prácu a sledujte prehľad toho, na koľko % ste boli produktívni a koľko času ste sa len flákali. Keď zistíte, že ide o vysoké číslo, vaša motivácia na zlepšenie stúpne. 

Zablokujte aplikácie, ktoré vás rozptyľujú

Ak sa chcete sústrediť a naštartovať svoju motiváciu, vypnite aspoň na chvíľu sociálne siete a iné rušivé aplikácie. Pomôže vám napríklad aplikácia AppBlock – NE prokrastinaci, v ktorej si môžete nastaviť konkrétny čas, počas ktorého nebudete môcť zadané aplikácie spustiť ani používať. Môžete ju kombinovať napríklad s Pomodoro technikou. 

Vďaka týmto pomocníkom stúpne vaša pracovná motivácia a na dokončenie úloh budete potrebovať oveľa menej času. Stojí to minimálne za vyskúšanie. 

  • Autor: © Zoznam/ex
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy