Čo sú to mäkké zručnosti a prečo ich vlastne potrebujete?

Mäkké zručnosti sú všeobecný pojem pre schopnosti a návyky, ktoré definujú váš prístup k práci. Môže ísť o komunikačné zručnosti, tímovú spoluprácu či leadership, organizáciu práce a úloh alebo pracovnú morálku. Prečo je po nich v dnešnej dobe čím ďalej väčší dopyt? A aké zručnosti sa vám budú hodiť v akejkoľvek práci? To všetko sme pre vás spísali v tomto článku.

Ako zvýšiť vašu príťažlivosť na trhu práce

Každý priemysel a pracovné pozície vyžadujú ovládanie technických a špecializovaných znalostí, ale predstavte si, že na pohovor okrem vás dorazia ďalší traja ľudia s rovnakým titulom a praxou. Čo vás od nich odlíši? Zamyslite sa nad tým, ako môžete byť prínosom pre potenciálneho zamestnávateľa. Hlásite sa na projektového manažéra a máte svoj vlastný organizačný systém? Chystáte sa vrhnúť na kariéru obchodníka a majstrovsky ovládate networking? Nezabudnite to patrične zdôrazniť počas výberového konania. Poďme sa pozrieť na štyri mäkké zručnosti, ktoré vám na dnešnom trhu práce pomôžu k získaniu vysnívaného miesta.

Dochvíľnosť

Chodiť na schôdzky s predstihom a odovzdávať všetku prácu včas je pre úspech zásadné. Samozrejme, každý občas zaspí alebo zmešká deadline. Dbajte ale na to, aby sa takéto správanie u vás nestalo pravidlom. Všetci máme veľa práce a dochvíľnosťou najlepšie ukážete, že rešpektujete čas svojich kolegov a klientov. Takže ak niekomu niečo sľúbite, vždy to splňte včas a nehovorte "áno" ďalším úlohám, ak už dopredu viete, že na ne nebudete mať dostatok priestoru.

Kritické myslenie

Schopnosť argumentácie, vykonávanie analýz a rešerší, pohotové rozhodovanie a riešenie problémov patrí medzi top mäkké zručnosti, ktoré zamestnávatelia vyžadujú. Pokiaľ už máte za sebou nejakú prax, určite viete, že sa nejaký nový problém alebo výzva objaví skoro každý týždeň. Preto je dôležité vedieť pracovať s informáciami a koncepčne premýšľať. Pripravte si pred pohovorom pár situácií zo života, kedy vás postretlo niečo nečakané a názorne vysvetlite, akou stratégií sa vám podarilo problém odstrániť. Náborári majú radi konkrétne príklady.

Organizácia a time-management

Vedieť si naplánovať prácu nie je nič zložité. Napísať si do kalendára úlohy zvládne každý. Zložitejšie je dokázať rozlíšiť medzi dôležitými úlohami a tými, ktoré môžete urobiť neskôr. Správne rozpoznať priority a venovať sa práci postupne je celkom umenie. Pokiaľ s tým máte občas problém, vyskúšate rozdelenie pracovných úloh do tabuľky so štyrmi kolónkami. Do ľavej hornej kolónky si zapíšte úlohy, ktoré sú dôležité a urgentné, do pravej hornej kolónky patria tie dôležité neurgentné, do ľavej dolnej kolónky pridajte urgentné a nedôležité a do pravej dolnej kolónky potom logicky zapíšte nedôležité a neurgentné úlohy. Podľa tabuľky si potom naplánujte prácu na celý deň dopredu. Uvidíte, ako veľmi efektívny budete.

Viac o téme: Kariéra Úspech Zručnosti Soft skills Mäkké zručnosti
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, isic

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy