Nikdy nemáte dostatok času? Takto získate vzácne hodiny späť

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Pracujúci ľudia si už akosi zvykli, že deň nemá dosť hodín na to, aby stihli všetko, čo by chceli. Jednoducho máme pocit, že keby sme mali viac času, boli by sme produktívnejší. Ako by sme mohli tušiť nedostatok času nie je v našich životoch skutočným vinníkom, ale skôr mentalita, ktorá dusí produktivitu a vedie k nedorozumeniam. Prečo ľudia žijú s pocitom, že nič nestíhajú?

Nevstávajú dostatočne skoro

Keďže väčšina sveta pracuje od deviatej do piatej, sú ranné vtáčatá vo veľkej výhode, čo sa produktivity týka. Nočné sovy dokážu spraviť rovnaké množstvo roboty, no kvôli zaužívanej kancelárskej pracovnej dobe, nie sú schopné dohnať náskok ranostajov. Napriek tomu, že ste produktívnejší v noci, snažte sa každý deň vstať o čosi skôr, kým si zvyknete. Pomôže vám to získať hodinu či dve navyše, ktoré úplne transformujú váš výkon.

Spoliehajú sa na multitasking

Len veľmi málo ľudí je skutočne dobrých v multitaskingu. Ak nie je ste jedným z nich, tým, že sa snažíte spraviť dve veci naraz, spomalíte oba procesy a nakoniec robíte úlohy oveľa dlhšie. Problémom však zostáva, že veľké množstvo pracujúcich verí, že multitasking im šetrí čas, hoci je to tak. Sústreďte sa preto radšej na jednu vec a robte ju poriadne.

Nezlepšujú sa v plánovaní

Prehľad literatúry o časovom plánovaní poukazuje na to, že prax v tejto oblasti vedie k rozvíjaniu schopnosti. Znamená to, že čím viac času strávite plánovaním svojho dňa, tým viac sa v tom zlepšíte. Môže sa to zdať samozrejmé, no mnoho ľudí prácu na tejto zručnosti zanedbáva. Podobne ako keď sa učíte hrať na gitaru a cvičíte len raz za mesiac, nikdy sa ju nenaučíte ovládať poriadne.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstockphotos.com

Nemajú dostatok odpočinku

Vedecké štúdie opakovane poukazujú na to, že nezdravé spánkové návyky majú vplyv na naše dlhodobé zdravie i produktivitu. Jednoducho povedané, ak nebudete mať dostatok spánku, nebudete schopní podať taký výkon, aký by ste chceli, a to ani s pomocou kofeínu či iných podporných látok.

Príliš sa sústreďujú na čas

Ľudstvo si vypestovalo posadnutosť časom. Nesmieme meškať na stretnutia, musíme stíhať termíny, každý deň chodíme načas do práce. Zodpovednosť je dobrá vlastnosť, no ak každých päť minút kontrolujete hodinky, aby ste sa uistili, či stíhate, budete len sklamaní, ba čo viac spomalí vás to.

Sú pesimistickí

Napriek tomu, že všetci používame na meranie času rovnaké prístroje, čas sám o sebe dokáže byť subjektívny. Ako vedci stále dokazujú, pozitivita a negativita môžu mať veľký vplyv na naše osobné skúsenosti. Ak ste vždy pesimistickí ohľadom toho, koľko času máte, nikdy ho nebudete mať dosť.

Viac o téme: Pomoc Hodiny Čas Nedostatok Získať Málo Nestíhať
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: businessinsider.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy