Psychológ radí ako si usporiadať pracovnú plochu v počítači: Nepripravte sa o produktivitu

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

V digitálnom veku je pravdepodobne dôležitejšie mať upratanú pracovnú plochu vášho počítača než vás skutočný pracovný stôl. Pravdepodobne ju zanedbávate a neustále ju zahlcujete starými dokumentmi, fotografiami a zložkami, ktoré už nepotrebujete, no pravidelne zabúdate odstrániť. Psychologička Pamela Rutledgeová, riaditeľka psychologického výskumného centra v Californii tvrdí, že chaotická pracovná plocha vo vašom počítači dokáže negatívne ovplyvniť vašu produktivitu.

Čistý stôl alebo pracovná plocha môže byť ako hlboký nádych, ktorý vám umožní sústrediť sa,“ vysvetľuje Robert Rutledge. Na druhej strane, pokiaľ je na pracovnej ploche neporiadok, hľadanie dôležitých dokumentov a ikon potrebných programov vám zaberie viac času, spomaľuje proces práce a môže to vyvolať úzkosť i pocity frustrácie. Skúste nepríjemnostiam predísť a inšpirujte sa radami Rutledgeovcov.

Vyberte si správnu tapetu

Rutledge hovorí, že tapeta vo vašom počítači by mala spĺňať tri kritéria. Po prvé by nemala skrývať jednotlivé ikony, namáhať oči a mala by byť vizuálne príjemná. Niektoré výskumy poukazujú na to, že červená farba je energizujúca a stimuluje analytické myslenie, modrá je upokojujúca a posilňuje kreativitu, pokojne preto voľte motívy ladené v týchto odtieňoch.

Odstráňte (alebo skryte) každú ikonu z plochy, ktorú nepoužívate pravidelne

Ak máte na ploche príliš veľa súborov, môžu sa vám ťažko hľadať tie, ktoré práve potrebujete. Môže vás to nielen spomaliť, ale zároveň vyvolať aj frustráciu. Navyše všetky programy zaťažujú zdroje vášho počítača a tým ho spomaľujú.

Zbavte sa programov a zložiek, ktoré už nebudete potrebovať alebo ich využívate minimálne. Zvyšné potom rozdeľte na štyri kvadranty – zložky, dokumenty, aplikácie a obrázky, prípadne videá.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstockphotos.com

Obmedzte počet kariet, ktoré máte v prehliadači otvorené

Pokiaľ vám zatvoriť všetky okná v prehliadači trvá dlhšie ako desať sekúnd, zrejme máte problém. Podobne ako príliš veľa ikon na pracovnej ploche, tak i veľké množstvo otvorených kariet výrazne spomaľuje váš počítač, teda aj vás. Skúste sa spoľahnúť na vytváranie záložiek či na Pinterest.

Nemajte svoj email či profily na sociálnych stránkach otvorené na pracovnej ploche celý deň

Ľudský mozog je stvorený na to, aby bol sociálny a všímal si nové podnety, a preto vás každá notifkácia bude odvádzať od vašej práce a lákať vás, aby ste ju skontrolovali. Rutledgeová hovorí, že naše mozgy sú jednoducho lenivé a radšej by vykonávali ľahké úlohy ako je odpovedanie na email namiesto dôležitejších vecí, netreba ich preto zbytočne pokúšať.

Viac o téme: Počítač Zásady Plocha Pracovná Práca upratať
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: businessinsider.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy