Mozog sa s vami zahráva: Ukážte mu, kto je tu šéf!

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Pravdepodobne si to neuvedomujete, ale váš mozog pracuje proti vám. Skúste sa nad tým zamyslieť. Koľkokrát ste sa snažili sústrediť na pracovnú schôdzu, no podľahli ste potrebe skontrolovať, čo je nové na sociálnych sieťach? Prípadne ste mali prísť s desiatimi riešeniami problému, no boli ste ledva schopní vymyslieť jedno?

Existuje množstvo psychologických tendencii, ktoré vám bránia dokončiť si prácu a ovplyvňujú vašu produktivitu. Môžete si myslieť, že ste pánom svojej mysle, ale tá si v skutočnosti robí, čo sama chce, a preto je načase ukázať jej, kto je tu šéf.

Efekt zlatej rybky

Vedeli ste, že priemerný rozsah pozornosti zlatej rybky je deväť sekúnd? Čo myslíte ako sme na tom my ľudia? Podľa prieskumu spoločnosti Microsoft priemerná dĺžka pozornosti človeka sa maximalizuje na osem sekúnd, pričom klesla z dvanástich sekúnd nameraných v roku 2000. Áno, čítate správne – akváriová rybička sa dokáže sústrediť dlhšie ako priemerný človek.

Dôvodom prečo ľudstvo trpí Efektom zlatej rybky je on-line spôsob života, ktorý nás drží v neustálom stave zmyslového preťaženia. Medzi reagovaním na emaily, komunikáciou vo viacerých chatoch a odpoveďami na skutočné otázky kolegov sa bežný pracovník dostáva do chaosu tak hlboko, že na konci pracovného dňa sa zoznam jeho povinností len predlžuje. Hoci sa vám môže zdať, že viete zvládať aj viacero vecí naraz, v skutočnosti to podľa výskumu Utahskej univerzity dokážu len 2% ľudí.

Riešenie: Podľa štúdie Rochesterskej univerzity ľudia s vysokým IQ sú prirodzene dobrí vo filtrovaní dôležitých úloh a stimulov v prostredí a sústredení sa na ne. Pokiaľ vám to však stále nejde, klinický psychológ Ben Michaelis tvrdí, že sa môžete zlepšiť postupne. Kľúčom k úspechu je začať v malom. Určite si limitovaný čas, napríklad päť minúť, počas ktorého sa sústredíte na dokončenie jedinej úlohy a na nič iné. „Ak to nefunguje, začnite s jednou minútou či 30 sekundami,“ hovorí Michaelis. „Potom postupne pridávajte minúty. Skôr než sa nazdáte, budete schopní sústrediť sa bez potreby robiť iné veci.“

Ilustračné foto Galéria fotiek (3) Zdroj: thinkstockphotos.com

Podvodnícky syndróm

Sedíte vo svojej krásnej slnečnej kancelárii, ktorú máte len pre seba, no stále máte pocit, že si svoj úspech nezaslúžite? Pokiaľ je vaša odpoveď áno, možno trpíte takzvaným podvodníckym syndrómom, teda myšlienkou, že váš úspech je len výsledkom náhody a ostatní to onedlho odhalia. Podľa niektorých odhadov sa podobne cítilo už viac než 70% ľudí, no keďže sa o tom nehovorí, môžete sa v podobných myšlienkach cítiť veľmi osamotene.

„Tento syndróm môže spôsobiť širokú škálu správania súvisiaceho so strachom, nehovoriac  o zvýšenom strese a napätí vo vzťahoch,“ tvrdí psychologička Elizabeth Lombardo. Napríklad môžete odmietnuť učiť ostatných, aby náhodou nezistili, že ste podvodník, prípadne si vyviniete tendenciu prehnane reagovať na inkompetenciu ostaných, aby ste zakryli tu svoju.

Riešenie: Najvýraznejším príznakom, že trpíte podvodníckym syndrómom je pocit nedostatočnosti, a to aj napriek priamym dôkazom. Mali by ste sa zamyslieť, či by vôbec bolo možné, aby ste sa len vďaka náhode vypracovali až tak vysoko.

Vždy keď začnú pochybnosti, pripomeňte si svoje minulé úspechy. Pohľad na váš diplom, prečítanie si pochvaly od starých klientov alebo vyhľadanie pozitívnej recenzie vás určite povzbudí.

Ilustračné foto Galéria fotiek (3) Zdroj: thinkstockphotos.com

Potláčanie myšlienok

Pamätáte sa ešte, keď vám mama zakazovala jesť sladkosti a jediné čo tým dosiahla bolo, že ste ich chceli ešte viac. Nevďačná úloha potláčania konkrétnej myšlienky totiž spôsobuje presný psychologický opak.

Harvardský profesor Daniel Wegner objavil tento poznatok v klasickom experimente, ktorý zahŕňal premýšľanie o bielom medveďovi. Účastníci, ktorí dostali zákaz premýšľať o zvierati naň mysleli viac, ako tí, ktorí to mali dovolené.

Každý, čo si už niečo v práci prežil, vie, že dobre mienené rady priateľov a blízkych sú márne. Napriek tomu, že sa snažíte na svojho šéfa, na chybu, ktorú ste urobili, či dôležitý projekt nemyslieť, deje sa úplný opak. Mozog vám nedovolí negatívne myšlienky nahradiť kvetinami a šteniatkami, ale ešte viac sa na ne sústredí, čo zvyšuje hladinu stresu.

Riešenie: „Mnoho ľudí si myslí, že racionálnym myslením dokážu prekonať pocity,“ objasňuje psychológ Ben Michaelis. „V skutočnosti sa to nedá, pretože emócie sú silnejšie ako myšlienky.“

Prijmite realitu takú, aká je, ako aj všetky negatívne konzekvencie s ňou spojené, ale zareagujte opačne. Napríklad keď si vždy hovoríte, že pokazíte prezentáciu, pretože neviete rozprávať na verejnosti, predstierajte, že ste skvelý rozprávač a opakujte si to. Namiesto toho, aby ste si zakazovali na zajtrajší prejav pred kolegami myslieť, sústreďte sa na pozitívne idey s ním spojené a opakujte si, že sa vám to podarí.

Viac o téme: Pomoc Mozog Sústredenie Proti Pracovať Produktivita
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: learnvest.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy