Psychológovia objavili liek na lenivosť: Koniec zaháľania, hravo dokončíte, čo treba

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos

Psychológovia objavili jednoduchý trik, ktorý vám pomôže bojovať s tendenciou odkladať veci na neskôr. Stratégia je založená na štúdii Pensylvánskej štátnej univerzity a spočíva v prostom rozdelení úlohy na menšie časti.

Výskumníci požiadali účastníkov štúdie, aby zodvihli jedno z vedier položených na chodníku a odniesli ho na jeho koniec, s očakávaním, že si vyberú vedro bližšie k cieľu. Na ich počudovanie to bolo naopak, väčšina účastníkov zodvihla vzdialenejšie vedro. Ako dôvod svojho rozhodnutia zúčastnení uviedli, že „chceli mať úlohu, čo najskôr za sebou“ –v skutočnosti to efekt na skoršie dokončenie zadania nemá.

Hoci vedci neboli schopní prísť na presnú príčinu spomínaného nelogického rozhodovania účastníkov, usúdili, že podobné správanie je výsledkom tendencie dokončiť úlohu čo najskôr len kvôli tomu, aby ju mohli vyškrtnúť zo zoznamu, nazývanej aj prekrastinácia. Dokončenie pocitovo väčšej časti práce bolo pre nich jednoducho psychologicky uspokojujúcejšie.


Prečítajte si tiež: Odkladáte úlohy na neskôr? Možno trpíte prokrastináciou


„Objav prekrastinácie predstavuje spôsob ako čeliť prokrastinácii,“ povedal jeden z autorov štúdie pre vedecký magazín Scientific American. „Rozdeľte si väčšie úlohy na menšie. Časovo menej náročné povinnosti vám prinesú pocit zadosťučinenia zakaždým, keď jednu z nich dokončíte, a preto budete vnímať dotiahnutie úlohy ako menej náročné.“

Inými slovami, ak ste odkladali veľké upratovanie posledných šesť týždňov, skúste si ho rozdeliť do jednoduchých krokov. Prvý deň kúpte chýbajúce čistiace prostriedky, na druhý pozametajte a umyte dlážky, počas tretieho dňa dôkladne vydrhnite kuchynskú linku a tak ďalej. Takýmto prístupom dosiahnete lepšie výsledky, ako keby ste sa snažili urobiť všetko za jedno popoludnie. Využite dobrý pocit z vykonanej práce vo svoj prospech a skončite s prokrastináciou ešte dnes.

Viac o téme: Pomoc Lenivosť Psychológovia Prokrastinácia
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: businessinsider.com; Foto: thinkstock.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy