Cieľavedomý Slovák, ktorý poletí do vesmíru, radí: Majte svoj cieľ

Robert VokálRobert Vokál Zdroj: Facebook

Robo Vokál je jediný Slovák, ktorý si vysníval a nakoniec vďaka svojej vytrvalosti aj získal letenku do vesmíru. Preto ani vy neprestávajte snívať. Majte svoj cieľ a spravte všetko, čo viete, aby ste ho dosiahli, radí Robo.

Kým niekto sa chcel stať v detstve vďaka rozprávke požiarnikom alebo baníkom kvôli vysokému zárobku či dokonca kozmonautom, aby mohol poletieť do vesmíru, Slovák Robo Vokál (26) mal ako dieťa každý týždeň iný sen. Vďaka detským počítačovým hrám však zistil, že jeho snom je lietať. Postupne začal skúšať, akú formu lietania si zvoliť.

„Počas vysokej školy som začal zbierať zážitky a kurzy. Najlacnejšie lietanie je na simulátore, ale dá sa zažiť aj pri paraglidingu, skydivingu alebo v lietadle. Najdrahšie a zároveň najúžasnejšie lietanie je mimo planéty Zem,“ prezrádza Robo Vokál.

A tento posledný sen sa Robo rozhodol, že si pomaličky začne plniť. Ešte v minulom roku sa dostal do súťaže AXE Apollo Space Camp. Potom nasledovalo obdobie individuálnych fyzických tréningov, ako aj príprava v Stredoeurópskom Space Campe na maďarskom Szigete, zavŕšené fyzickými a psychickými testami v Axe Apollo Space Campe na Floride. Robovi Vokálovi, ako jedinému Slovákovi, sa nakoniec podarilo spolu s 22 uchádzačmi vybojovať vstupenku do vesmíru. Až sem ho doviedla vlastná cieľavedomosť, odhodlanie, schopnosť rýchlo sa učiť a rozhodovať. Nechýbalo mu však ani povestné šťastie, ktoré chytil za pačesy a chopil sa ponúknutej príležitosti.

Ako hovorí Robo Vokál, netreba sa báť ísť za tým, čo chcete. Nenechať sa odradiť a systematicky ísť za svojím cieľom. Robovi sa to už podarilo. Síce už vstupenku na 40-minútový „pobyt“ vo vesmíre získal, na zelenú si bude musieť ešte niekoľko mesiacov počkať.

 „Vzlietame z letiska kolmo hore a vo výške asi 65 kilometrov bude naša rýchlosť takmer MACH3 (trojnásobok rýchlosti zvuku, pozn. red.), parabolickým oblúkom doletíme do maximálnej výšky 103 kilometrov, zažijeme niekoľko minút beztiaže a krásneho výhľadu a vrátime sa do hustejšej atmosféry. Potom spomalíme pri preťažení okolo 4G a pristaneme,“ vysvetľuje let do vesmíru priebojný Slovák.

Axe Apollo Space Academy Galéria fotiek (3) Zdroj: Spacemanchampionship.com
Axe Apollo Space Academy Galéria fotiek (3) Zdroj: Spacemanchampionship.com

Od vyhlásenia úspešných kandidátov súťaže Axe Apollo, ktorí poletia do vesmíru, ubehol takmer rok. Avšak na tento krátky výlet si budú musieť počkať ešte ďalší rok. Odhadovaný termín je naplánovaný na prelom rokov 2015 a 2016. Presný termín odletu závisí od dokončenia vývoja prototypu. Čo však Roba Vokála po tomto krátkom výlete do vesmíru čaká?

„Snov mám veľa. Chcem letieť na orbitálnu stanicu, na Mesiac, otužovať sa, potápať a veľa ďalších. Odporúčam každému, aby si spísal, čo chce ešte všetko zažiť, navštíviť a spraviť. Môj "bucket list" je verejne dostupný aj na sociálnej sieti Facebook,“ prezrádza Robo.

Robov sen je dôkazom toho, že snívať sa oplatí nielen v detskom veku alebo v čase, keď ste zamestnaní či si hľadáte prácu. Sny sú tu na to, aby nás poháňali dopredu, živili nás stále novou a novou víziou. A v konečnom dôsledku sú na to, aby sme ich dosahovali. Každý človek by mal mať vlastný mechanizmus, ktorý ho poháňa vpred. Pre Roba je motiváciou plniť sny sebe aj ostatným, spoznávať svet a posúvať ho ďalej k lepšiemu. Aký je však jeho recept na dosahovanie snov a ich postupné plnenie?

„Môj recept znie, že recept neexistuje. Je to náročné hľadanie cesty. Môžem iba odporučiť: dajte si cieľ a spravte všetko, čo viete, aby ste ho dosiahli. Aj keď to nakoniec bude niečo iné, možno aj tá cesta sa počíta. Nikdy neviete, čo sa vám môže stať a čo bude nasledovať. Minulosť už zmeniť nemôžete, a tak ostáva len dnešný deň. Chcem ho prežiť, ako keby bol ten posledný. Každý jeden, aj keď je mi jasné, že to nie je možné dodržať 24/7. Musíme aj pracovať či oddychovať.“

Napriek tomu, že Robo Vokál je zamestnaný ako IT projektový manažér v banke, svoju súčasnú prácu by nevymenil za prácu v Kennedyho vesmírnom stredisku na Floride. Pokiaľ by sa mu však naskytla príležitosť pracovať pre NASA alebo SpaceX, pouvažoval by o tom.

„Mne vyhovuje aktuálna pozícia, ktorú mám. Predsa len priestor na realizáciu mám. Presťahovať sa a začať iný život je rozhodnutie, ktoré by som musel veľmi detailne zvážiť,“ uzatvára Robo.

Viac o téme: Vesmír Príbeh Sen Cieľ Robert vokál
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: Andrea Miklasová, Foto: Facebook

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy