Odkladáte úlohy na neskôr? Možno trpíte prokrastináciou

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Nečakajte na dobrú náladu, porazte chorobné odkladanie dôležitých úloh na neskôr už teraz, či už ste doma alebo v práci.

Ak ste o prokrastinátorovi ešte nepočuli, ide o človeka, ktorý svoje pracovné úlohy odkladá na neskôr, nedokončí ich alebo ich spraví po stanovenom termíne. Ako povedal rímsky filozof Seneca: „Zatiaľ čo strácame svoj čas váhaním a odkladaním, život nám spomedzi prsty uteká.“

Prokrastinácia ide ruka v ruke s dnešnou dobou, v ktorej je človek zahltený veľkým množstvom informácii. S presýtenosťou informáciami sa už nestretávame iba v kníhkupectvách, v článkoch novín a časopisov, ale najmä na internete. Život nám tak ponúka nielen veľké množstvo poznatkov možností, ale zároveň aj podnetov na rozptýlenie. Ako si potom z tohto veľkého balíka vybrať, rozhodnúť sa robiť podstatné úlohy a neodložiť ich na neskôr?

„Väčšie možnosti voľby vedú k rozhodovacej paralýze a tá je základom neefektivity, prokrastinácie a frustrácie,“ vysvetľuje Petr Ludwig, riaditeľ inštitútu GrowJOB institute.

Existuje veľké množstvo príkladov prokrastinácie. Niektorí ľudia zvaľujú odkladanie dôležitých úloh na perfekcionizmus alebo strach z neúspechu, iní na neschopnosť stanoviť si priority. Ďalší tvrdia, že sa nevedia zorganizovať alebo nemajú dostatočne pevnú vôľu. V každej jednej odpovedi je kus pravdy. Závisí najmä od typu človeka a situácie, v ktorej sa nachádza. Podľa profesora psychológie Josefa Ferrariho nie je za  prokrastináciou nesprávne načasovanie úloh, ale naše emócie a nálada. „Urobím to zajtra, keď sa budem cítiť lepšie,“ znie typická odpoveď nejedného z nás.

S prokrastináciou môžete zatočiť

„Jadro nášho života sa dá rozdeliť na dva druhy akcií – tie, ktoré urobíme, a tie, ktoré nikdy neurobíme,“ povedal Philip Zimbardo, profesor psychológie Stanfordskej univerzity.

Pýtate sa, ako možno vyhrať boj s prokrastináciou? Tým, že si uvedomíte vlastné chyby a hlavný dôvod, pre ktorý odkladáte úlohy na neskôr. 

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstock.com

Návod, ako bojovať s prokrastináciou podľa Petra Ľudvíka:

  1. Bojujte s časom
    Je to najhodnotnejšie, čo v živote máme. Nie sú to peniaze, ktoré si človek môže požičať. Každá sekunda alebo minúta, ktorá uplynie, sa nikdy nevráti späť. Je dôležité si to uvedomiť a zmeniť pohľad na plynutie času.
  2. Vnútorne sa motivujte
    Na základe vnútornej motivácie môžeme byť aktívnejší a napĺňať svoju osobnú víziu. Ak budeme vykonávať zmysluplnejšie úlohy, bude nás to napĺňať. S prokrastináciou skončíte vtedy, keď budete spokojní s osobnou víziou.
  3. Posilňujte kognitívny zdroj
    Je to sval vôle, ktorý je možné, podobne ako ostatné svaly, posilňovať. Aj pri športe platí, že čím viac športujete, tým lepšie výsledky dosiahnete. Stačí si nájsť návyky, ktoré vám budú tento kognitívny zdroj posilňovať.
  4. Opustite komfortnú zónu
    ​Neprokrasinujte boj s prokrastináciou, ale buďte hrdinovia. Nebojte sa opustiť komfortnú zónu. Iba človek, ktorý dokáže opustiť dav, sa môže dostať na miesta, na ktorých ešte nikto nikdy nebol.

 

Viac o téme: Lenivosť Úlohy Aktivita Odklad Povinnosti Prokrastinácia Odkladanie úloh Petr ludwig
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Zdroj: Inc.com; Petr Ludwig

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy