Majte myseľ v kondícii a bude sa vám lepšie pracovať

Mozog  je niečo nad čím zostane rozum stáť.Mozog je niečo nad čím zostane rozum stáť. Zdroj: thinkstock.com

Namiesto chodenia do posilňovne môžete trénovať váš mozog. Keď zistíte, ako funguje, zvýšite si efektivitu v práci a stanete sa produktívnejší.

Vykonávanie viacerých úloh naraz „multitasking“ sa nevypláca. Zbytočne oberá človeka o koncentráciu a v konečnom dôsledku je menej produktívny. Mozog pracuje tak, že vždy rieši jednu úlohu, nikdy nie viacero úloh naraz. Ak dostane viac úloh, robí o 50 percent pomalšie a viac s chybami.

„Multitasking nie je cesta, ktorou by sme mali ísť. Mozog pracuje sekvenčne. Rieši jednu úlohu, dokončí ju a potom rieši ďalšiu úlohu,“ vysvetľuje Beata Jakubáčová z Brain Fit Center.

Zaujímavosťou je, že muži majú lepšiu koncentráciu. Vykonávajú iba jednu vec a to poriadne. Nerobia viac činností naraz. Jedna strana mince je relaxácia a druhá koncentrácia. Preto by sa mal každý človek naučiť striedať koncentráciu s relaxáciou. Ten, kto vie pracovať so svojou koncentráciou, uľahčuje si prácu, úlohy plní rýchlejšie a dokáže byť výkonnejší.

„Dôležité je, aby sa ľudia naučili sústrediť. Mozog môžeme porovnať k svalom, dokáže sa obnovovať. Tak, ako máme v posilňovni vlastného trénera, tak mozog môžeme trénovať na špeciálnych prístrojoch vyvinutých pre mozgovú aktivitu,“ povedala Jakubáčová.

Vďaka činnosti mozgu dokáže človek ovládať reč, hmat, myslenie, zrak, sluch, chápanie aj pohyb. Ľavá strana mozgu pracuje lepšie s textom - so slovami a číslicami a s triedením vonkajších podnetov a pravá strana je lepšia v tvorivej činnosti a dokáže čítať farby.

Pred niekoľkými rokmi sa uskutočnil výskum, ktorý zistil,  že londýnski taxikári majú zvýšený hippocampus (časť veľkého mozgu), oproti vodičom londýnskych vodičov autobusov. Ich povinnosťou je totižto, zapamätať si 25-tisíc ulíc a 20-tisíc pamätihodností a špecifických miest. Znamená to, že mozog sa môže meniť aj dospelým jedincom. Nie sme teda odkázaní len na to, s čím sme sa narodili, ale schopnosť mozgu môžeme ovplyvňovať.

6 faktov o činnosti mozgu:

  1. Pravidelným opakovaním a trénovaním sa mozog učí.
  2. Mozog sa potrebujete dostať do hladiny alfa.
  3. Každý človek dosahuje nejaké ciele a mozog sa „teší“ z každého dosiahnutého cieľa.
  4. Mozog pracuje na frekvencii od 8 do 13 Hz. V tomto stave prichádza telesné aj psychické uvoľnenie. Počas dňa sme väčšinou v hladine Beta a hladinu Alfa potrebujeme.
  5. Koncentrácia a psychické vypätie v práci nám berie veľa  energie. Organizmus si potrebuje dobíjať energiu, vtedy väčšinou nabiehajú ozdravné procesy.
  6. Človek by sa mal naučiť striedať koncentráciu s relaxáciou. Ak to nebudete vedieť, priveľmi sa vyčerpá. A to môže viesť až k syndrómu vyhorenia.

4 mozgové hladiny

  1. Delta 0,5-3 Hz – hlboký, bezsenný spánok
  2. Théta 4-7 Hz – čiastočný útlm, snívajú sa sny, rozvíja sa predstavivosť
  3. Alfa 8-13 Hz – uvoľnený a súčasne bdelý stav bez pocitu ospalosti
  4. Tibetskí mnísi – dostávajú sa do hladiny Alfa, kde predčítavajú texty a tie si dokážu aj zapamätať.
Viac o téme: Mozog Práca Cvičenie Myseľ Relaxácia Efektivita Produktivita
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: Andrea Miklasová, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy