Triky, ako byť kreatívny na pracovisku

Tak ako iné zručnosti, aj kreativite sa môžete naučiť.Tak ako iné zručnosti, aj kreativite sa môžete naučiť. Zdroj: thinkstock.com

Z každej strany, či už na pracovisku alebo na pracovnom pohovore od vás vyžadujú kreatívne myslenie a prinášanie nových návrhov. Chcú od vás tímovú prácu, ale nikto sa nezamýšľa nad tým, poskytnúť ľuďom také pracovné prostredie, vďaka ktorému budú chrliť nápady.

Tak, ako sa udeľujú oskary za najlepšie herecké výkony, mali by sa udeľovať aj ocenenia za kreativitu zamestnancov. Je to jeden z najdôležitejších nástrojov na dosahovanie úspechu. Kreativita vynáša „do oblakov“. Ak ste sa však zastavili na tomto bode a pýtate sa, odkiaľ môžete čerpať podnety na kreatívne zmýšľanie, nemajte strach. Výskumy ukazujú, že kreativitu si môžete "vypestovať" rovnako, ako ostatné zručnosti. Každý človek má túto možnosť, nie však každý má čas a úsilie, aby transformoval svoj potenciál do svojich silných stránok.

Napríklad britský prírodovedec Charles Darwin chodil na dlhé prechádzky do lesa a odmietal pozvania svojich kamarátov, aby s nimi večeral. Radšej vyhľadával samotu, kde prichádzal na skvelé nápady. Americký spisovateľ a karikaturista Theodor Geisel (Dr. Seuss) si zas vysníval veľa svojich úžasných výtvorov v opustenej kancelárii vo zvonici. Steve Woniak, vynálezca prvého počítaču Apple sedel sám vo svojej pracovni v Hewlett-Packard, kde toho času pracoval. Tvrdil, že by sa nikdy nestal takým prvotriednym odborníkov, keby nebol introvetom a opustil by svoj dom, kde vyrastal.

Zamestnanci, ktorí každý deň chodia na pracovisko, si svoje pracovné miesto nemôžu veľmi vyberať. Keby však zamestnávatelia vedeli, že vďaka novým podnetom človek prichádza na zaujímavé nápady, možno by v niektorých spoločnostiach vznikali kreatívne kútiky. Na zamestnancov totižto vplývajú faktory, ktoré im môžu predurčovať, či budú kreatívni. Napríklad také kancelárske priestory spoločnosti Google. Zamestnanci si môžu vyberať, na akom mieste budú v daný deň sedieť. Už len výber pracovného miesta prináša nové nápady. Ďalej je to aj farba miestnosti alebo pracovnej dosky a faktor, že človek môže byť chvíľu sám. Nie je pravda to, že v skupine vďaka brainstormingu musia vznikať len tie najlepšie nápady.

Zapamätajte si však, že do kreativity sa nemôžete nútiť, ale musíte začať na nej pracovať. Prinášame vám podnety, ktoré „prebudia“ vašu kreativitu. Inšpirácie prichádzajú z viacerých strán.
 

  1. Pestujte si koníček
    Dobré nápady neprichádzajú ako na povel. Tie najlepšie musia dlhšie zrieť alebo potrebujú inšpiráciu zo života. Ak chcete „chrliť“ dobré nápady, pestujte po práci nejaké koníčky. V dnešnej dobe je veľmi moderné behanie, pri ktorom si človek dokonca môže svoju aktivitu merať. Zároveň je to čas, kedy ste sám so sebou a môžete sa zahĺbiť do vlastnej mysle. Praktizovať môžete aj populárnu jogu alebo iné cvičenia. Rozvíjať sa môžete aj vo výtvarnom alebo hudobnom krúžku. Nikde nie je napísané, že krúžky sú iba pre školopovinné deti. V dnešnej dobe nájdete učiteľov, ktorí sú ochotní naučiť vás aj spievať. Akékoľvek tvorivá činnosť vo vás prebudí kreativitu.
     
  2. Utiahnite sa do samoty, aby ste našli inšpiráciu
    Kreativita je akoby uviaznutá vo vašom vnútri. Musíte do nej „pichnúť“, aby ste ju prebudili. Potrebuje však niekoľko podnetov. Čítajte inšpiratívne myšlienky známych osobností, alebo ľudí, ktorí v živote dosiahli úspech. Skúste upustiť od svojho denného stereotypu. Vyskúšajte zmeniť návyky už od vstávania, napríklad hneď zajtra ráno. Choďte sa napríklad naraňajkovať do najbližšej kaviarne, alebo si v práci spravte namiesto obeda malý piknik (pokiaľ máte na to priestor). Niekomu napríklad pomáha samota na to, aby dokázal byť kreatívny. Niekedy v tichosti prichádzajú tie najlepšie nápady.
     
  3. Nebojte sa zlyhaní, ani výsmechu
    Je jedno, na akej ste pozícii, ale ak máte na pracovisku akýkoľvek kreatívny nápad, nebojte sa ísť s ním von. Je prirodzené, že každý človek má mierne obavy, ako zareagujú druhí ľudia. Je však dôležité poskytnúť ostatným priestor na diskusia. Určite sa stretnete viac s vyslovením dôvery ako s posmechom alebo odmietnutím. Nehanbite sa prijať fakt, že nie každý váš predstavený nápad bude aj úspešne zrealizovaný. Ale čím viac ich budete predkladať, tým vyššie percento nápadov sa zrealizuje.
     
  4. Vysnívajte si nápady
    Mozog potrebuje k svojmu tvorivému procesu viacero podnetov. Dôležité je, vedieť si vizualizovať svoju prácu. Predstavujte si a žite vaše sny. Ako napríklad americký spisovateľ a karikaturista Theodor Geisel (Dr. Seuss), ktorý si vysníval veľa svojich úžasných výtvorov v opustenej kancelárii vo zvonici.
     
  5. Majte vždy po ruke niečo, kam si svoje myšlienky môžete zapísať
    Niekedy nápady prichádzajú najmenej, keď to čakáte. Môžete byť práve na ceste z práce domov alebo na prechádzke v lese. Ak si vaše kreatívne nápady ihneď nezapíšete, „odletia“ vám z hlavy. Majte vždy po ruke mobil alebo malý zápisník.
     
Viac o téme: Kreativita Inšpirácia Triky Cvičenie Učenie Zručnosti
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Foto: Thinkstock.com, Zdroj: Mashable.com; Ted.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy