Muži a ženy majú rozdielne pracovné návyky

Pracovné návyky prispievajú k efektivite práce.Pracovné návyky prispievajú k efektivite práce. Zdroj: photl.com

Napriek tomu, že muži a ženy majú rozdielne pracovné návyky, existujú návyky, ktoré majú obidve skupiny rovnaké. Príchod do práce včas, dodržiavanie dohodnutého termínu a stanovených pravidiel, či slušné správanie sa ku kolegom a nadriadeným.

Počas svojej kariéry si ľudia vytvárajú isté pracovné návyky, ktoré sú súborom rutiny a zvykov. Tie im do určitej miery pomáhajú prekonávať každodenné prekážky a vytvárajú štruktúru, vďaka ktorej majú pocit zakotvenosti.

Každý človek je jedinečný a má aj jedinečný postoj k práci a tak isto aj jedinečné pracovné návyky. Existujú štúdie, ktoré pozorujú rôzne skupiny ľudí pri práci a hľadajú rozdiely v ich pracovných návykoch.

Muži a ženy v práci

Vo všeobecnosti môžeme povedať, že ženy bývajú v práci poriadkumilovnejšie, precíznejšie, dôslednejšie a dochvíľnejšie, než muži. Muži sú, ale naopak ráznejší, praktickejší, racionálnejší a vedia lepšie zvládať stresové situácie. Mladší ľudia sú flexibilnejší, dokážu svoje návyky rýchlejšie meniť, ak to situácia vyžaduje a sú cieľavedomejší, než starší ľudia.

Avšak vždy sa nájdu aj spoločné pracovné návyky, ktoré patria k tým základným, pre dobrý výkon v práci. Sú to napríklad, príchod do práce včas, dodržianie dohodnutého termínu a stanovených pravidiel na pracovisku, slušné správanie sa ku kolegom a nadriadeným.

Potom existujú pracovné návyky, ktoré nie sú bežné pre každého, ale je dobré si ich osvojiť, pretože môžu byť v práci veľmi nápomocné.

„Patrí sem napríklad odstránenie nepotrebných papierov, ktoré nepotrebujete k plneniu pracovných úloh. Ich odstránenie vám umožní väčšie sústredenie,“ hovorí Silvia Langermann z coaching-poradna.sk.

Ďalej je potrebné si určiť prioritu svojich pracovných úloh a ich výkon podľa dôležitosti. Problémy riešte okamžite a neodkladajte svoje rozhodnutia. Naučte sa organizovať, rozdeľovať prácu a dohliadať na ňu.

Negatívne návyky ovplyvňujú ostatných

Existujú samozrejme aj negatívne pracovné návyky, ktoré môžu negatívne ovplyvniť nielen vašu prácu, ale aj celkovú atmosféru na pracovisku. Do tejto kategórie patrí hlavne ohováranie, konzumácia silne aromatických jedál, neustále meškanie, neplnenie si svojich povinností alebo posúvanie ich na niekoho iného.

„Pracovné návyky si vytvárame sami a je možné sa vždy naučiť novým alebo zmeniť staré,“ hovorí Silvia Langermann.

Mladí ľudia si dokonca môžu pracovné návyky osvojiť už počas školy, ak sa zapoja do výcvikového programu ponúkaného firmou. Taktiež existujú školiace centrá, na ktoré sa môžete obrátiť, ak si neviete rady.

Viac o téme: Práce Pracovné Efektivita Návyky Coaching-poradna.sk
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Mgr. Silvia Langermann; UK FSEV

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy