Potrebujete motiváciu? Nesťažujte sa, ale diskutujte

Skúste malý experiment v práci. Každý deň vyzdvihnite jednu pozitívnu vlastnosť na svojom kolegovi.Skúste malý experiment v práci. Každý deň vyzdvihnite jednu pozitívnu vlastnosť na svojom kolegovi. Zdroj: photl.com

Ľudia častokrát rozprávajú o demotivujúcej práci. Sťažujú sa v okolí so svojimi problémami alebo rozprávajú o nečinnosti svojich kolegov. Z času na čas si prečítajú nejaký motivujúci článok, súhlasia s radami v ňom, ale už o pár hodín zabudnú na všetky múdre rady. Ak patríte medzi tých ľudí, ktorí túžia v práci uskutočniť pokrok a byť správne namotivovaní, zastavte sa nad jednotlivými bodmi a popremýšľajte o nich. Privedú vás k motivácii.

Motivačné rady:

  1. Diskutujte – nesťažujte sa!
    Ako často sa sťažujete na prácu druhých ľudí? Ľahko sa nájde chybách na ostatných, ťažšie už na vás samotných. Myslíte si, že máte oprávnený dôvod sťažovať sa, ale k ničomu vám to nepomôže. V najhoršom prípade budete sám demotivovaný. Ak to urobíte, zaslúžite sa iba o to, že si budete neustále pripomínať v akom zlom pracovnom prostredí pracujete.

    Pripomeňte si, že ešte stále máte „v rukách“ silnejšiu motiváciu „diskutujte – nesťažujte si“. Pýtate sa však, aký je v tom rozdiel? Ak sa rozhodnete pre cestu diskusie, pokúšate sa nájsť vhodné riešenia. Ak sa iba sťažujete, celé svoje sústredenie zameriate iba na problém, ale nie jeho vyriešenie. Preto sa so svojimi kolegami rozprávajte, aby ste získali menej zaujatý názor, ako je ten váš na danú vec.

  2. Snažte sa porozumieť!
    Ďalšou silnou motivačnou frázou je „počúvajte s porozumením“. Ako často počúvate svojho kolegu, len aby ste mu odporovali v tom, čo povedal? Ak názor svojich kolegov viac ignorujete a urputne si presadzuje svoje názory a myšlienky, nemôžete sa sťažovať na zlé pracovné prostredie.

    Ak budete v budúcnosti vystavený podobnej situácii, snažte sa vypočuť si názor vášho kolegu až do konca a snažte sa ho pochopiť. Niekedy je počúvanie dôležitejšie, ako samotná odpoveď.

  3. Rozprávajte sa s druhými ľuďmi s porozumením
    Analyzovali ste niekedy váš prejav v práci? Ako často ste ranili druhých ľudí, tým, že ste niečo nesprávne povedali? Možno by ste sa mali zamyslieť nad svojim prejavom. Ak používate neláskavé slová a často sa opakujúce vtipy, nevyhnutne si okolo seba vytvárate nezdravé prostredie nielen pre seba, ale aj svojich kolegov. Preto do kolónky motivujúcich fráz sa radí aj tá ďalšia: „rozprávajte sa s porozumením.“

    Málo ľudí, ako aj nadriadených pracovníkov vie vyzdvihnúť dobré vlastnosti svojich kolegov a pochváliť ich. Ak sa zameriate na dobré vlastnosti vašich kolegov a ich kvality, dodá vám to taktiež pocit šťastia.

    Tip: Skúste spraviť v práci malý experiment. Počas niekoľkých týždňov rozprávajte iba pozitívne veci o vašich kolegoch. Napríklad počas jedného mesiaca nájdite každý deň jedného kolegu, ktorému uštedríte pár pozitívnych správ - pochválite ho, alebo vyzdvihnete jeho kvality. Nevynechajte ani tých kolegov, ktorých nemáte veľmi v láske. Po tomto experimente už iba čakajte na to, ako sa váš život v práci mení a ako sa budete sám cítiť v práci viac motivovaný.

  4. Pomáhajte – Neskrývajte sa!
    Ak máte v práci príležitosť, aby ste pomohli svojim kolegom, či už svojou radou alebo názorom, spravte to. Čím viac budete pomáhať druhým ľuďom a nebudete sa „zašívať“ pod stolom, keď budú druhí vyžadovať pomoc, tým budete šťastnejší. Týmto spôsobom si budujete váš vzťah s ostatnými ľuďmi vo vašom okolí a budujete si sieť či už súkromných alebo pracovných kontaktov. Nezabudnite, že všetko sa vám raz vráti a vašu pomoc vám niekto oplatí v inej podobe.

Existujú však aj ďalšie silné motivačné frázy a slová, ktoré vám pomôžu, aby ste v práci zostali motivovaný. Skúste však začať s týmito štyrmi. Poviete si, veď to nie je problém, ale nie je to až tak jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá. U niekoho to môže trvať nielen pár týždňov, ale až mesiacov, kým na sebe pozícia motivačný prínos. Ak však budete schopný uplatniť motivujúce frázy vo svojom živote, onedlho uvidíte aj motiváciu sami na sebe. 

Viac o téme: Slová Motivačné Motivácia Produktivita Frázy
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: career-success-for-newbies.com; ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy