Bez tohto sa na trhu práce nepohnete: Ako si zvýšiť pracovnú kvalifikáciu?

Ilustračný obrázokIlustračný obrázok

Spoločnosť sa neustále vyvíja a ide nezadržateľne vpred. To platí aj na trhu práce a málokto dnes vystačí so znalosťami, ktoré získal počas školských štúdií. Konkurencia je veľká a zamestnávatelia kladú na ľudí čoraz väčšie nároky. Väčšina z nás sa tak musí ďalej venovať vzdelávaniu.

Ak práve hľadáte prácu, pravdepodobne ste si už všimli, že väčšina firiem vyžaduje aspoň základnú znalosť jedného cudzieho jazyka, a to spravidla angličtiny. V dnešnej dobe globalizácie znalosť angličtiny oceníte nielen v práci, ale napríklad aj na dovolenke alebo pri každodennom surfovaní na internete. Veľa zaujímavých webových stránok je v angličtine a jej základná znalosť vám otvorí dvere k novým možnostiam. Pokiaľ už nejaké základy máte a chcete si len oprášiť vedomosti, môžete sa na jazyk vrhnúť doma sami. V kníhkupectve určite nájdete učebnicu pre samoukov, ktorá bude vyhovovať vašim potrebám.

Jazykové kurzy vám môžu otvoriť dvere do iného sveta

Návštevu jazykových kurzov možno len odporučiť aj z toho dôvodu, že sa zoznámite s novými ľuďmi, môžu sa vám otvoriť nové možnosti a v neposlednom rade tiež zvýšite svoju cenu na trhu práce. Jazykové školy sú dnes v každom väčšom meste a vďaka skúseným lektorom budete mať lepšiu spätnú väzbu. Nehovoriac o tom, že v rámci jazykového kurzu môžete porovnávať svoje vedomosti s ostatnými, čo môže byť veľmi motivujúce. Niektoré jazykové kurzy tiež končia odbornou skúškou z daného jazyka a certifikát potvrdzujúci vaše znalosti sa vám môže kedykoľvek zísť. Navyše vyzerá skvelo aj v životopise.

Cudzí jazyk však najlepšie ovládnete, ak vyrazíte za hranice. Na internete nájdete agentúry, ktoré vám sprostredkujú výučbu cudzieho jazyka v zahraničí. Vyraziť môžete len na týždeň, ale aj na niekoľko mesiacov. Ak pracujete v medzinárodnej spoločnosti, skúste sa opýtať, či a za akých podmienok by ste mohli vycestovať a nejakú dobu pracovať v zahraničnej pobočke vášho zamestnávateľa. Na podobný spôsob výučby cudzích jazykov si však budeme musieť ešte chvíľu počkať. Konzílium epidemiológov na Slovensko zatiaľ odporúča zvážiť nevyhnutnosť cestovania do zahraničia.

Ilustračné foto Galéria fotiek (3) Zdroj: thinkstockphotos.com

Nielen jazykové kurzy sú žiadané, fičí tiež práca s počítačom alebo zváračské kurzy

Svoju odbornú spôsobilosť si môžete zvýšiť návštevou rôznych iných kurzov, nie len tých jazykových. Málo kto sa dnes zaobíde bez schopnosti ovládať počítač. Firmy, ktoré poskytujú počítačové kurzy nájdete takmer na každom rohu. Po absolvovaní niektorých kurzov môžete získať certifikát s medzinárodnou platnosťou. Prácu s väčšinou programov, ako sú napríklad najžiadanejší MS Word alebo Excell sa môžete tiež naučiť doma sami, stačí, keď si zaobstaráte dobrú príručku, ktorá sa konkrétneho programu týka. Pod odborným vedením ale budete postupovať rýchlejšie a dobrý lektor vás tiež na rozdiel od príručky naučí len to, čo je pre prax skutočne dôležité.

Veľmi obľúbené a medzi mnohými zamestnávateľmi žiadané sú tiež napríklad najrôznejšie remeselné kurzy, ako napríklad zváračský kurz, kurz riadenia vysokozdvižného vozíka, a iné. Uchádzač o prácu v danom odbore, ktorý vlastní podobné osvedčenie, je potom medzi ostatnými značne zvýhodnený a s tým sa spája tiež odlišné finančné ohodnotenie na rozdiel od menej kvalifikovaných spolupracovníkov.

Program celoživotného vzdelávania - získať vysokoškolský titul môžete v akomkoľvek veku

Veľa ľudí, ktorí už pred časom opustili školské budovy, sa do nich po čase vracia. Nie je nič neobvyklé, že sa dnešný štyridsiatnici vracajú do školských lavíc a dopĺňajú si vzdelanie. Väčšina škôl pracujúcim ľuďom vychádza v ústrety a v ponuke má odbory, ktoré možno vyštudovať diaľkovo. Dorobiť si popri zamestnaní môžete aj maturitu, ale tiež získať vysokoškolský titul.

Medzi ľuďmi panuje názor, že štúdium na vysokej škole pri zamestnaní je finančne veľmi nákladné a musíte zaplatiť vysoké školné. To nie je tak celkom pravda. Ak sa prihlásite k riadnemu kombinovanému alebo diaľkovému štúdiu, povinnosť platiť školné vás pravdepodobne neminie, no poplatky môžu byť minimálne. Samozrejme budete musieť nejaké peniaze investovať do nákupu skript, kníh a iných školských pomôcok. Výnimkou sú kurzy celoživotného vzdelávania, ktoré mnohé vysoké školy organizujú.

dáma, učenie, tabula, písanie, Galéria fotiek (3)

Výučba je takmer zhodná s kombinovaným alebo diaľkovým štúdiom, ale väčšinou nemusíte robiť prijímacie skúšky. Na druhú stranu sú tieto kurzy finančne pomerne náročné a za jeden semester zaplatíte aj niekoľko tisíc eur a absolvovaním kurzu nezískate akademický titul. Ak však splníte všetky študijné povinnosti a kurz dokončíte, môžete si na väčšine škôl bez väčších problémov skúšky dorobiť a získať titul rovnako ako riadni študenti.

Vo výsledku tak príliš nezáleží na tom, či sa prihlásite do nejakého krátkodobého odborného kurzu alebo zatnete zuby a ďalších niekoľko rokov bude večery venovať ceste za vysokoškolským titulom. Sebavzdelávanie je dobrou investíciou do budúcnosti. Vyššia kvalifikácia vám nielen prinesie nové možnosti, ale tým, že budete musieť prekonávať prekážky spojené so štúdiom, sa určite niečo nové dozviete aj sami o sebe. A aj keby ste novo získané skúsenosti nikdy nevyužili, budete sebavedomejší a hrdí sami na seba, že ste zvládli vytýčený cieľ.

Viac o téme: Peniaze Práca Zamestnanie Kvalifikácia Vzdelanie Kurzy Školenia
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto:Getty, JOOB

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy