Študovať môžete z ktoréhokoľvek miesta na svete

Študovať môžete z ktoréhokoľvek miesta na svete.Študovať môžete z ktoréhokoľvek miesta na svete. Zdroj: photl.com

K štúdiu na vysokej škole potrebujete iba tri najdôležitejšie technické pomôcky - počítač alebo notebook, pripojenie na internet a web kameru. Na skúšku sa identifikujete cez video prenos alebo prostredníctvom biometrických údajov. Prečo teda nezačať študovať hneď teraz?

Začiatok školského roka je ideálnym obdobím na nové aktivity, prihlásenie sa na štúdium jazyka,  na rôzne športové aktivity alebo odborné štúdium. Ak si myslíte, že ste pristarí na štúdium na vysokej škole, ste na omyle. Študovať môžete, ak si vyčleníte čas na štúdium, dokonca aj z inej krajiny.

Veľa ľudí na Slovensku si nemôže dovoliť navštevovať vysokú školu tradičnou formou. Sú to ženy na materskej dovolenke, zamestnaní ľudia, športovci, alebo ľudia, ktorí to majú do školy ďaleko. Pre všetkých týchto ľudí je preto vhodná online forma štúdia.

„Stačí, keď doma na záhrade alebo v práci na počítači vstúpia do online prostredia a študujú z pohodlia svojho domova alebo kancelárie,“ hovorí  Branislav Zlocha, riaditeľa pre marketing a rozvoj na City University of Seattle (Vysoká škola manažmentu).

Virtuálne štúdium

K online štúdiu potrebujete iba technické vybavenie – notebook s pripojením na internet a web kameru. Potom sa už len pripojíte cez web rozhranie do vzdelávacieho portálu (Moodle alebo Blackboard), ktorý je štruktúrovaný tak, že poskytuje kompletný vzdelávací komfort.

„Študent tu nájde učebný plán k online predmetu s popísanými cieľmi kurzu, spôsobom hodnotenia, študijnou literatúrou a zadaniami. Všetko je rozpracované na týždňovej báze, takže študent vopred vie, čo ho v daný deň čaká,“ vysvetľuje Branislav Zlocha.

Na portáli je možné nájsť aj podporné multimédiá – videá s prednáškami, odkazmi na webináre, online testy a všetky ďalšie online aktivity vrátane diskusného fóra, kde komunikuje s vyučujúcimi a spolužiakmi.

Skúška na diaľku

Existujú dve možnosti, ako sa dá vykonať skúška na diaľku. Prvou možnosťou je proktorovanie, teda zabezpečenie preskúšania študenta pod odborným dohľadom – proktorom.

„Túto formu uprednostňujeme na Vysokej škole manažmentu. Znamená to napríklad, že ak študent študuje zo zahraničia, v mieste bydliska si zabezpečí akademický dozor – človeka z akademických kruhov, ktorého naša škola musí potvrdiť, aby sa mohol stať proktorom,“ objasňuje Zlocha z VSM.

Po dohode sa už študent s proktorom dohodnú na termíne a mieste skúšky. Môže to byť miestna knižnica alebo univerzita.

„Náš vyučujúci pošle proktorovi presné podmienky vykonania skúšky a po jej absolvovaní pošle proktor vyplnený test alebo skúšku späť vyučujúcemu, ktorý študentovi udelí známku,“ povedal riaditeľ pre marketing a rozvoj City University of Seattle.

 

Druhou možnosťou je online proktoring, kedy sa študent prostredníctvom kamery identifikuje a skúška prebieha pod dozorom kamery. Identifikácia môže byť rôzna, môže to byť aj biometrický údaj – sken prsta. Takýmto spôsobom sa vylúči, že za študenta nevykonáva skúšku iná osoba.

Overovanie študenta

Či sa naozaj na skúške nachádza študent a skúšku za neho nevykonáva iná osoba, sa preveruje v závislosti od formy skúšky. Ak je prítomný fyzický proktor, študent je pod dohľadom proktora. Ak je proktoring zabezpečený online, tak prostredníctvom kamery. Online test môže mať povahu aj tzv. „open booku“. V takomto prípade nezáleží, či študent používa počas testu literatúru alebo nie.

„Testy typu ‚open book‘ patria k tým najťažším a študent musí syntetizovať učivo, aby uspel,“ hovorí Branislav Zlocha.

Vyskúšajte si online štúdium

Vysoká škola manažmentu pripravila pre všetkých, ktorí by si chceli vyskúšať online štúdium a získať základné vedomosti a zručnosti z riadenia, krátky program s názvom Manažment v kocke. Program pozostáva z 5 online kurzov. Každý trvá šesť týždňov a po ich úspešnom ukončení škola udelí certifikát o absolvovaní. Škola taktiež poskytuje štipendia, ktoré sú prioritne určené pre online študentov.

Ak ste si zvolili štúdium popri zamestnaní v zachraničí, máme pre vás pracovné ponuky z Českej republiky.

Viac o téme: Of Forma Škola Študent Online Štúdium Vysoká University City VSM Manažmentu Virutálna Settle
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy