Vysokoškoláci sú ochotní zamestnať sa aj v administratíve

Vysokoškoláci sú ochotní zamestnať sa aj v administratíve.Vysokoškoláci sú ochotní zamestnať sa aj v administratíve. Zdroj: photl.com

Na trhu práce bojuje veľké množstvo uchádzačov, ktorí majú ukončenú vysokú školu. V minulom roku boli títo ľudia ochotní zobrať aj prácu v administratíve na pozíciách ako administratívny pracovník, asistent, telefonický operátor alebo office manažér.

Každý uchádzač o pracovné miesto, s ukončenou strednou alebo vysokou školou, má svoju konkurenciu v boji o pracovné miesto. Podľa posledných štatistík Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR, bojuje o jedno miesto až 99 nezamestnaných.

„V minulom roku evidoval pracovný portál Kariera.sk 56 791 pracovných ponúk od rôznych spoločností zo Slovenskej ako aj z Českej republiky,“ hovorí Andrea Miklasová z portálu KarieraInfo.sk 

Z počtu ľudí na Kariera.sk bojovalo o jedno pracovné miesto podstatne menej uchádzačov, ako ich uvádza štátna inštitúcia.  Najviac reakcií na jednu pracovnú ponuku (24 reakcií) prišlo v minulom roku od užívateľov, ktorí mali záujem pracovať v oblasti médií a žurnalistiky. Druhou atraktívnou oblasťou bola práca vo sfére umenia a kultúry (21 reakcií) a treťou atraktívnou bola oblasť marketingu, reklamy a PR (14 reakcií).

Najmenší počet reakcií bol odoslaný na pozície v informatike, v manažmente kvality, ako aj v oblasti textilného, kožiarenského a odevného priemyslu.

Práca odlišná od štúdia
Až jedna štvrtina uchádzačov, ktorí pri hľadaní práce využívajú pracovný portál Kariera.sk, by sa radi zamestnali v administratíve ako administratívny pracovník alebo ako technickoadministratívny zamestnanec.

Druhým najžiadanejším odvetvím uchádzačov o zamestnanie na Kariera.sk je obchod (12,4 %), pod ktorý spadajú pracovné ponuky ako napríklad obchodný zástupca, obchodný manažér, obchodný referent, manažér obchodného oddelenia, vedúci obchodnej skupiny či obchodný riaditeľ a obchodný manažér. Pomocné práce a brigády sú treťou najdopytovanejšou kategóriou, v ktorej zaslalo životopis 9,8 % uchádzačov.

„V prípade núdze uchádzači o prácu nevylučujú ani prácu, ktorá nesúvisí s ich vyštudovaným odborom,“ hovorí Miklasová z KarieraInfo.sk.

Uchádzači o zamestnanie sú ochotní prijať prácu aj v iných odvetviach, než v tých, ktorých odbor vyštudovali na strednej alebo vysokej škole. Zaujímavým zistením je fakt, že ľudia, ktorí vyštudovali vysokú školu, sú viac ochotní pracovať v administratíve ako vo sfére obchodu. V prípade pracovnej ponuky by vysokoškoláci brali aj prácu v automobilovom priemysle. Menej ochotní pracovať v administratíve a v automobilovom priemysle sú ľudia s ukončeným stredoškolským vzdelaním – gymnáziom. Títo ľudia by radšej brali pomocné práce alebo brigády.

Vojak nie je v kurze
V minulom roku sa najviac ľudí zaujímalo o pracovné pozície ako administratívny pracovník, obchodný zástupca a predavač. Dokazuje to počet vzhliadnutí daných pracovných ponúk. Najmenší počet vzhliadnutí mali ponuky práce na pozície riaditeľ vydavateľstva, monitoring klinických štúdií a vojak.

„V týchto prípadoch ide o vyprofilované druhy prác, na ktoré je potrebné odborné vzdelanie či dlhoročná  prax. V prípade vojaka ide o špecifické povolanie vyžadujúce kvalitného jednotlivca, ktorý na seba preberá veľkú zodpovednosť,“ zdôvodnila Andrea Miklasová. 

Viac o téme: Zamestnanie Študenti Vzdelanie Vysokoškoláci Kariera.sk PR
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: red., Zdroj: Kariera.sk

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy