Pondelok19. máj 2025, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Záujem o prácu v gastre a hotelierstve klesá: Firmy siahajú po pracovníkoch z tretích krajín

Sektor hotelierstva a gastronómie na Slovensku naďalej zápasí s nedostatkom pracovných síl. Hoci nezamestnanosť je na historicky nízkej úrovni, záujem o zamestnanie v týchto odvetviach dlhodobo klesá.

andémia koronavírusu, ktorá pred piatimi rokmi výrazne zasiahla aj slovenský trh práce, viedla k odlivu pracovníkov z oblasti služieb do stabilnejších odvetví. Tento trend pretrváva a počet uchádzačov o prácu v hoteloch a reštauráciách zostáva nižší, než bol pred pandémiou.

Náročná situácia vedie zamestnávateľov k hľadaniu riešení mimo domáceho trhu. Jednou z ciest je zamestnávanie pracovníkov z tretích krajín, ako sú Filipíny, India alebo Moldavsko. Tento proces však komplikuje administratívna náročnosť vybavovania povolení a víz.

Firmy sa snažia dopĺňať svoje kapacity aj prostredníctvom rozširovania duálneho vzdelávania a aktívnej spolupráce so strednými školami. Cieľom je prilákať mladých ľudí k odborom spojeným s hotelierstvom, gastronómiou a službami. Okrem toho sa využívajú národné víza na zamestnávanie zahraničných pracovníkov najmä na obslužné a sezónne pozície.

Zamestnávatelia poukazujú na to, že nábor kvalifikovaných aj nekvalifikovaných pracovníkov je časovo aj finančne náročnejší ako v minulosti. Na trhu práce preto narastá význam flexibility a proaktívneho vyhľadávania kandidátov, vrátane prezentácie na školách, pracovných veľtrhoch či využívania online nástrojov.

  • Obmedzenie prevádzok – Reštaurácie, hotely a kaviarne môžu skrátiť otváracie hodiny alebo obmedziť služby, pretože nebudú mať dostatok personálu na obsluhu hostí.

  • Zníženie kvality služieb – Menej zamestnancov znamená dlhšie čakacie doby, nižšiu úroveň zákazníckeho servisu a častejšie chyby.

  • Vyššie ceny – Prevádzkovatelia budú musieť zvýšiť ceny, aby pokryli vyššie náklady na nábor a udržanie zamestnancov.

  • Vyhorenie zamestnancov – Tí, ktorí ostanú, budú preťažení, čo môže viesť k vyššej fluktuácii a ďalšiemu zhoršeniu situácie.

Nedostatok pracovníkov v gastre a hotelierstve je výzvou, ktorá si vyžaduje kombináciu domácich aj zahraničných riešení. Stabilizácia trhu práce v týchto odvetviach bude závisieť od zjednodušenia administratívy, zlepšenia pracovných podmienok a efektívnej podpory mladých ľudí pri výbere kariéry v službách.

Viac o téme: GastroPandémiaAdministratívaSlužbyPracovný trhFilipínyKoronavírusFluktuáciaDuálne vzdelávanieMoldavskoIndiaHotelierstvoNárodné vízaZahraničná pracovná sila
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Správy

Ekonomika

Šport

Novinky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program