Ako veľmi ste práve teraz v strese na stupnici od jednej do desať? Podľa štatistík sa každý piaty človek denne cíti v strese, pričom ženy s týmto problémom bojujú častejšie. Cítite sa neustále v strese? Vysoká hladina kortizolu môže stáť za mnohými zdravotnými problémami. Zistite, akých trinásť príznakov by ste mali sledovať a ako znížiť stres prirodzenou cestou.
Kortizol, všeobecne známy ako hormón stresu, zohráva kľúčovú úlohu v našej reakcii na stres, a hoci je často démonizovaný, v skutočnosti ho potrebujeme, aby sme ráno vôbec vstali. Dodáva nám energiu, pomáha nám sústrediť sa a dokonca posilňuje imunitu. "Keď čelíme nejakej výzve, kortizol nám dáva ďalší impulz na jej prekonanie," vysvetľuje neurologička Tara Swart .
Ak však hladina kortizolu zostáva po dlhšiu dobu vysoká, môžu sa jeho výhody premeniť na prekážku a naše zdravie môže utrpieť. aj vysoká hladina kortizolu, môže zhoršovať kognitívne funkcie, pamäť a náladu. Môže tiež zvyšovať riziko úzkosti a depresie,“ uvádza doktorka Swart.
Napriek všeobecnému presvedčeniu nie je čo najväčšie množstvo cvičení pre hladinu stresu dobré – v skutočnosti je príliš veľa alebo príliš náročné cvičenie spoľahlivým spôsobom, ako stres zvýšiť, takže sa snažte postupovať pomalšie. Naopak nedostatok pohybu je tiež vinníkom vysokej hladiny kortizolu. Načúvajte svojmu telu a nájdite zlatú strednú cestu.
Doktorka Swart odporúča aktívne pomáhať znižovať jeho hladinu pobytom v prírode, kontaktom s inými ľuďmi, smiechom, uprednostňovaním kvalitného spánku a zvládaním stresu (na to sa výborne hodí meditácia a práca s dychom). Upozorňuje aj na niektoré potraviny, ktoré môžu pomôcť, keď sa riešia základné príčiny stresu. Zapojte do svojho jedálnička semienka, zelený čaj, horkú čokoládu, avokádo, olivový olej, listovú zeleninu a bobuľoviny.
Z vitamínov a minerálov volá omega-3, horčík , vitamín C a probiotiká, ktoré je možné dopĺňať, ale najlepšie je prijímať ich v strave. Ich skvelým zdrojom sú potraviny ako ryby, orechy, celozrnné pečivo, fazuľa, citrusové plody, paradajky, kimči a kyslá kapusta.