Generácia Alfa môže výrazne ovplyvniť spoločnosť: Jej dopad na trh práce bude obrovský

Určite pre vás nie je žiadnou novinkou, že spoločnosť rozdeľujeme podľa jednotlivých generácií na základe toho, v akom roku sa narodili. V súčasnosti sa veľa hovorí o generácii Z (1997 – 2010), ktorá využíva technológie vo svoj prospech a snaží sa o udržanie rovnováhy medzi pracovným a osobným životom. Veľkú revolúciu ale môže spôsobiť generácia Alfa, ktorá môže ovplyvniť nielen samotnú spoločnosť, ale aj trh práce.

Generácia Alfa môže nájsť uplatnenie najmä v technológiách

Mladí ľudia, ktorí patria do tejto generácie, používajú smartfóny a počítače už od útleho detstva. Dokážu ich ovládať neraz ešte lepšie ako ich rodičia či iní dospelí. Keďže majú s technológiami oveľa viac skúseností, túto zručnosť môžu využiť najmä v oblastiach ako je IT, programovanie, automatizácia, marketing a mnoho ďalších. Taktiež sa môžu podieľať na vývoji robotiky, umelej inteligencie či iných inteligentných zariadení. 

Je však dôležité si uvedomiť, že generácia Alfa nebude mať vplyv na trh práce len vďaka technologickým zručnostiam, ale aj vďaka zmene hodnôt. Táto generácia sa zvyčajne zaujíma o otázky týkajúce sa udržateľnosti, sociálnej spravodlivosti a kultúry. Ich záujmy by mohli mať vplyv na to, aké typy prác budú vykonávať a ako sa budú chcieť vo svojom zamestnaní cítiť.

Generácia Alfa môže výrazne Galéria fotiek (2)

Čaká nás zmena pracovnej morálky? 

Predpokladá sa, že generácia Alfa bude menej lojálna voči jednej spoločnosti a bude preferovať flexibilnejšie formy zamestnania, ako sú práca na voľnej nohe alebo práca na diaľku, napríklad aj formou home office. Toto môže mať vplyv aj na zamestnávateľov, ktorí budú musieť zlepšiť svoje pracovné podmienky a ponúkať viac flexibilných možností pre svojich zamestnancov. Taktiež by sa mali zamerať na lepšie pracovné benefity, ktorými môžu nalákať potenciálnych pracovníkov a udržať ich tak vo svojej firme. 

Generácii Alfa môže v budúcnosti viac záležať aj na vzdelávaní, a to nielen v škole, ale aj počas celého života. Budú vyžadovať nové metódy výučby, ktoré sú prispôsobené digitálnemu svetu, čo môže mať vplyv na vývoj nových kurzov, tréningov a programov, ktoré sú zamerané na digitálne zručnosti a inovácie.

Celkovo je generácia Alfa zaujímavou a veľmi dôležitou skupinou pre budúcnosť trhu práce. Ich digitálne zručnosti, rýchla adaptácia a nové hodnoty budú mať významný vplyv na spôsob, akým funguje táto spoločnosť. Bude dôležité sledovať ich vývoj a prispôsobiť sa novým trendom, aby sme využili ich potenciál a vytvorili pre nich čo najlepšie pracovné prostredie.

 

Viac o téme: Generácia Alfa
  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy