Pracujete v zahraničí? Novinka zo Sociálnej poisťovne vám uľahčí papierovanie

Nie je žiadnou novinkou, že mnohí ľudia nedokážu nájsť na Slovensku vhodnú prácu, a preto odchádzajú za lepšími podmienkami do zahraničia. V takom prípade je ale potrebné kontaktovať aj Sociálnu poisťovňu, voči ktorej majú zamestnanci určité povinnosti. Jednou z nich je požiadanie o dokument A1 (PD A1) pre prácu v zahraničí. Po novom to už môžete urobiť aj elektronicky.

Sociálna poisťovňa na svojom webe informuje o novinke, ktorá vstúpila do platnosti 15. mája 2023. Ide o zjednodušenie procesu vydávania prenosných dokumentov A1 (PD A1) pre prácu v zahraničí, o ktorý ročne žiada približne 120-tisíc klientov. Doteraz to bolo väčšinou papierovou formou. Po novom môžu klienti o tento dokument požiadať elektronicky prostredníctvom https://eformulare.socpoist.sk, pričom odpoveď dostanú do elektronickej schránky. Celý proces sa vďaka tomuto vylepšeniu stáva rýchlejším a efektívnejším a ušetrí vám osobnú návštevu pobočky.

Na čo slúži dokument A1 a kto oň musí požiadať?

Práca v zahraničí si pre niektoré kategórie zamestnancov alebo SZČO vyžaduje vopred vybaviť PD A1. Týka sa to krajín Európskej únie, Európskeho hospodárskeho priestoru, Švajčiarska či Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska. Tento dokument určuje, v ktorej krajine bude občan sociálne poistený a kde bude platiť poistné na jednotlivé druhy poistenia podľa legislatívnych pravidiel danej krajiny.

Akým spôsobom funguje elektronický formulár?

Na portáli elektronických formulárov Sociálnej poisťovne si nájdite príslušný eFormulár PD A1. K nemu je potrebné priložiť prílohy, ktorými deklarujete skutočnosti uvádzané vo formulári. Ide o rovnaké prílohy ako v prípade papierových žiadostí. Dodané môžu byť vo formáte PDF, DOC alebo PNG.

Na elektronickú komunikáciu sa musíte zaregistrovať na stránke slovensko.sk a prihlásiť sa pomocou čítačky a občianskeho preukazu. Do tejto schránky vám Sociálna poisťovňa odošle potvrdený formulár. Ak nie ste vlastníkom elektronickej schránky, z ktorej bol eFormulár zaslaný, je potrebné k nemu priložiť aj splnomocnenie vlastníka tejto elektronickej schránky na podanie eFormuláru, resp. na doručenie PD A1.

Elektronizácia prinesie rýchlejšie vybavenie žiadosti. Avšak, aj naďalej zostáva v platnosti možnosť poslať žiadosť poštou alebo ju podať osobne.

  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy