Slováci sa o prácu báť nemusia: Ukrajinci obsadili len pozície, o ktoré nebol záujem

24. februára si pripomíname presne jeden rok od vypuknutia vojny na Ukrajine. Za posledných 12 mesiacov prišlo na Slovensko množstvo Ukrajincov, ktorí sa tu zamestnali a snažili sa vytvoriť svoj nový život. Zo začiatku sa Slováci obávali o to, aby im neprebrali pracovné miesta, no vôbec sa tak nestalo.

Podľa TASR, Ukrajinci obsadili na Slovensku hlavne tie pozície, o ktoré nebol dlhodobo záujem. Príchod ukrajinských pracovníkov tak nemal zásadnejší vplyv na vývoj miezd alebo poskytovanie benefitov. Podľa odborníka na to vplývajú skôr iné faktory, ako napríklad inflácia, zdražovanie služieb, produktov či nárast cien energií.

Slovenskí zamestnávatelia majú podľa personálnej agentúry stále záujem skôr o domácich zamestnancov, ktorých preferujú. Zahraničných kandidátov si vyberajú až vtedy, keď nemajú dostatok pracovnej sily.

Cudzinci obsadzujú hlavne miesta s nižšou kvalifikáciou

Podľa prieskumov Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR bolo na Slovensku v januári 2023 viac ako 32-tisíc voľných pracovných miest vhodných na obsadenie cudzincami. Išlo predovšetkým o pozície s nižšou úrovňou kvalifikácie, kde nie je prekážkou ani jazyková bariéra.

Spoločnosť upozorňuje na to, že Slovensko v porovnaní s ostatnými krajinami dostatočne neuznáva odborné certifikáty a diplomy. Nedostatky eviduje aj v poskytovaní jazykových kurzov alebo iných programov zameraných na ich integráciu.

Podľa prieskumov plánuje v tomto roku prijímať zamestnancov až 46 % spoločností na Slovensku. Vďaka investíciám z plánu obnovy by sa mohlo vytvoriť až 12-tisíc pracovných miest. Vzrastie tak potreba kvalitnej odbornej sily.

"Keďže na Slovensku už dlhodobo evidujeme nedostatok pracovnej sily, zamestnávanie
cudzincov sa stáva nutnosťou. Pomáhajú nám riešiť nerovnováhu na trhu práce a zároveň podporujú aj našu ekonomiku. Zamestnaní sú predovšetkým v tých krajoch, kde je nízka úroveň nezamestnanosti a najviac voľných pracovných miest. Obsadzujú zväčša tie pracovné miesta, o ktoré Slováci nemajú až taký záujem. Najčastejšie ide o operátorov a montérov strojov či zariadení, prípadne pomocníkov a nekvalifikovaných pracovníkov. Cudzinci našli využitie aj na miestach v cestovnom ruchu, na ktoré sa už Slováci a Slovenky po pandémii nemali záujem vrátiť. Ide prevažne o pomocnú silu v hoteloch a reštauračných zariadeniach, chyžné či pomocnú silu pri roznášaní jedla alebo priamo v kuchyni."
uviedla Katarína Tešla, manažérka komunikácie a PR Kariéra.sk

Hľadáte si nové zamestnanie? Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebookovej skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy