Poslanci schválili vyššiu sumu životného minima: Takto porastú aj ostatné dávky a príspevky

Národná rada SR vo štvrtok schválila novelu zákona o pomoci v hmotnej núdzi, o čom informuje Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny na svojom webe. Od výšky životného minima sa odvíjajú aj ďalšie príspevky, ktoré v najbližšom období porastú. Niektoré zmeny nastanú od 1. júla 2023, iné až od 1. januára 2024.

Cieľom tejto novely je adresnejšie, efektívnejšie a administratívne menej náročné poskytovanie pomoci osobám, ktorí sú na ňu odkázaní. Súčasťou novely je aj úprava valorizačného mechanizmu životného minima, čo sa premietne vo výške viacerých naň naviazaných príspevkov a dávok. Po novom budú sumy životného minima odzrkadľovať reálnu hodnotu toho, o koľko sa zvýšia životné náklady nízkopríjmovej domácnosti, ktoré potrebujú vynaložiť na zabezpečenie základných životných podmienok.

Životné minimum porastie o takmer 30 eur

Sumy životného minima sa od 1. júla 2023 zvýšia o približne 12,7 %. Zo súčasných 234 € porastie ich výška na 264,20 €, čo je zvýšenie o 29,78 €. Pre ďalšiu spoločne posudzovanú plnoletú fyzickú osobu pôjde po novom o výšku 184,30 € namiesto pôvodných 163,53 €, čo predstavuje nárast o 20,77 €. Zaopatrené a nezaopatrené dieťa dostane viac o 13,60 €. Zo súčasných 107,03 € sa výška životného minima zvýši na 120,63 €.   

Zvýši sa rodičovský príspevok aj dávky v hmotnej núdzi

Od životného minima sa odvíjajú napríklad dávky v hmotnej núdzi alebo rodičovský príspevok. Jeho výška sa od 1. januára 2024 zvýši o viac ako 50 eur. Výška rodičovského príspevku je v súčasnosti 301 € a od nového roku vzrastie na 339,20 €. Ak sa vyplácalo materské, jeho výška je aktuálne 412,60 € a po novom bude dosahovať výšku až 465 €.

Čo sa týka dávok v hmotnej núdzi, ich výška porastie v priemere od 9 do 32 eur, v závislosti od počtu osôb. Napríklad dvojica s jedným až štyrmi deťmi si polepší o 24,40 €. V súčasnosti dostávajú dávky vo výške 192,40 € a táto výška sa od 1. januára 2024 zmení na 216,80 €.

Novela zákona zavádza aj plošné poskytovanie dotácie na stravu. Od 1. mája 2023 bude po splnení stanovených podmienok poskytnutá všetkým deťom v poslednom ročníku materských škôl a všetkým žiakom základných škôl.

Novela zákona o pomoci v hmotnej núdzi nadobudne účinnosť 1. apríla 2023, po schválení prezidentkou SR. Všetky detaily a príklady toho, ako sa zmení výška príspevkov, nájdete v prehľadnej tabuľke na stránke ministerstva.

Hľadáte si nové zamestnanie? Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebookovej skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách.

Viac o téme: Dávky Príspevky Životné minimum
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: TASR, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy