4 možnosti, ako využiť umelú inteligenciu ChatGPT v pracovnej oblasti

Určite ste v posledných týždňoch zachytili názov ChatGPT. Ide o umelú inteligenciu, ktorá vám v priebehu pár sekúnd dokáže odpovedať na akékoľvek otázky alebo vytvoriť obsah, ktorý jej zadáte. Tohto chatbota vyvinula spoločnosť OpenAI a je určený na komunikovanie v prirodzenom jazyku, teda aj v slovenčine. Všetko, samozrejme, prebieha cez prekladač, ale výsledné texty sú naozaj slušné. Sem-tam sa ale môže stať, že niektoré slovíčko poznať nebude, prípadne použije nejaké české.

Okolo tejto stránky vznikol obrovský rozruch a niekedy je dokonca tak vyťažená, že sa na ňu ani nedostanete. Keďže ChatGPT dokáže vyprodukovať texty, články, básničky, scenáre či zdrojové kódy, začali sa objavovať otázky o tom, či v blízkej budúcnosti nahradí niektoré povolania alebo akým spôsobom by sa dal využiť v pracovnej oblasti. 

Marketéri sa zatiaľ o svoje pozície báť nemusia, pretože aj tento program má svoje muchy a to, čo vyprodukuje, nemusí byť stopercentné. Skôr to môžete brať ako zábavu alebo inšpiráciu. Svoje využitie nájde minimálne v týchto 4 prípadoch. 

Pomoc so životopisom a motivačným listom

Ak si hľadáte prácu, môžete požiadať ChatGPT o pár rád. Svoju otázku alebo zadanie môžete napísať rovno v slovenskom jazyku. Môžete ho požiadať o tipy na veci, ktoré by ste mali mať uvedené v životopise, prípadne vám môže vytvoriť aj motivačný list. Samozrejme, že by ste ho nemali skopírovať celý, ale môžete využiť niektoré časti z neho, ktoré vám budú vyhovovať. Nezabudnite motivačné listy personalizovať a prispôsobiť ich danej pracovnej  ponuke firmy. 

Príprava na pohovor

Keďže chatbot dokáže konverzovať a odpovedať na otázky, môžete si urobiť menšiu prípravu na pracovný pohovor. Požiadajte ho, aby vám položil najčastejšie, ale aj netradičné otázky, aké sa na pohovoroch dávajú a rovno sa ho môžete opýtať aj na to, ako by na dané otázky odpovedal. Na reálnom pohovore možno nepoužijete nič z toho, ale aspoň budete mať prípravu, vďaka čomu budete v menšom strese. 

Nové nápady do článkov

Ak máte vlastný blog, píšete články či iné texty, prípadne sa venujete správe sociálnych sietí, ChatGPT vám môže dodať nové nápady. Zadajte mu tému, na akú by ste potrebovali vymyslieť text a následne môžete niektoré časti z toho využiť a pretvoriť ich vlastnými slovami. Existujú už dokonca aj prípady, kedy umelá inteligencia napísala celý scenár, podľa ktorého sa natočil krátky film. 

Pomoc pri programovaní 

Viacerí programátori si pochvaľovali ChatGPT v tom, že dokáže vytvoriť funkčné kódy. Ak sa teda venujete programovaniu, namiesto Google vyskúšajte umelú inteligenciu. Samozrejme, že to nemusí fungovať na 100 %, ale za vyskúšanie predsa nedáte nič. 

Nezabúdajte na to, že vaša práca by mala byť unikátna a nemalo by ísť o kopírovanie. Týmto chatbotom si určite môžete pomôcť, ale nemali by ste sa na neho výlučne spoliehať. 

 

  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy