Ústredie práce zverejnilo zoznam zamestnaní s nedostatkom pracovnej sily: Na týchto pozíciách chýbajú pracovníci

Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny na svojej stránke zverejnilo zoznam zamestnaní s nedostatkom pracovnej sily. V súvislosti s novelou zákona č. 5/2004 Z. z. o službách zamestnanosti sa budú zverejňovať nedostatkové profesie každý štvrťrok a bude rozdelené podľa samosprávnych krajov.

Tieto nedostatkové zamestnania sa identifikujú v okresoch, v ktorých bola priemerná evidovaná nezamestnanosť za kalendárny štvrťrok nižšia ako 5 %. Tento zoznam slúži pre účel zrýchleného postupu zamestnávania štátnych príslušníkov tretích krajín, ktorí si podávajú žiadosť o udelenie prechodného pobytu na účel zamestnania.

Najviac chýbajú lekári a zdravotnícki pracovníci

Vo všetkých krajoch je veľký nedostatok pracovnej sily v zdravotníctve. Dopyt je po lekároch bez špecializácie aj špecialistoch, ďalej po zubároch, laborantoch, sanitároch, záchranároch a zdravotných sestrách.

Na druhom mieste je najväčší nedostatok manuálnych pracovníkov. Konkrétne ide o pozície montážny pracovník, operátor stroja, zvárač kovov, železiar v stavebníctve, inštalatér, mechanik, elektrikár, pomocný pracovník a mnohé ďalšie.

„Firmy sa dnes snažia získať najmä kvalifikovaných uchádzačov s technickým vzdelaním, ktorých je na Slovensku nedostatok. Už niekoľko rokov majú zamestnávatelia problém nájsť pracovnú silu  aj do výrobných spoločností. Na Slovensku je ťažké obsadiť kvalifikované pozície ako sú: lekári, zubári, vytratil sa záujem aj o učiteľské povolanie. Gastro segment hlási nedostatok nových kandidátov, pretože ľudia ktorí stratili prácu počas pandémie sa už do gastra nechceli vrátiť. Rovnako sú na tom povolania, ktoré vyžadujú manuálnu prácu. Tá nevonia ani dnešnej mladej generácii, ktorá vstupuje na pracovný trh. Kedysi sa remeslo tradovalo z otca na syna, čo je dnes už minulosťou. Slabý záujem je o odevníctvo, poľnohospodárstvo, manuálnu prácu,“ uviedla Katarína Tešla, manažérka komunikácie a PR Kariéra.sk.

Chýbajú aj vodiči alebo špecifickí zamestnanci

Vo viacerých krajoch je nedostatok vodičov nákladných vozidiel a kamiónov vo vnútroštátnej aj medzinárodnej doprave. Rovnako chýbajú aj vodiči autobusov, rušňovodiči, signalisti, výhybkári alebo operátori vysokozdvižného vozíka.

Na zozname sa objavujú aj špecifické a menej známe či používané profesie, ako napríklad brusič skla, dojič kráv, oviec a kôz, spracovateľ hydiny, ťahač skleného vlákna, lešenár, kvalitár a podobne

Inšpirujte sa zaujímavými príbehmi v podcastoch Kariéra.sk.
 

 

  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy