7 pracovných pozícií, ktoré môžu v najbližších rokoch úplne zaniknúť

Digitalizácia, posun technológií a zmena spotrebiteľského správania môžu mať za následok zánik alebo minimálne redukciu niektorých pracovných pozícií. V ďalekej budúcnosti sa určite dočkáme aj toho, že autopiloti budú jazdiť za nás a roboti nahradia lekárov, predavačov a iných pracovníkov. Zatiaľ sa ale zameriame na pracovné miesta, ktoré by mohli byť ohrozené v najbližších rokoch.

  1. Telemarketing
    Telemarketérov považuje množstvo ľudí za otravných a len málokedy si od nich niečo kúpia. Niekedy im dokonca radšej ani nezdvihnú telefón. Ponuka tovarov prostredníctvom hovorov je na ústupe a najviac ľudí momentálne nakupuje online. Dokonca ani kamenné prevádzky už nie sú tak navštevované ako kedysi, čo výrazným spôsobom ovplyvnila pandémia a zatváranie obchodov. 
  2. Pokladníci 
    Pokladníkov a pokladníčky môžu nahradiť samoobslužné pokladne, ktoré sú aj v súčasnosti veľmi obľúbené. Vďaka nim je nakupovanie rýchlejšie, pretože nemusíte stráviť dlhé minúty v radoch. Počet pokladníkov sa tak môže zredukovať na minimum a len tých, ktorí budú pomáhať zákazníkom s blokovaním. 
  3. Cestovná agentúra
    Cestovanie tiež ovplyvnila celosvetová pandémia, no viacerí ľudia sa do sveta púšťajú radšej “na vlastnú päsť”. Nájdu si lacnú letenku a už len stačí vybrať si vhodné ubytovanie a celá dovolenka môže vyjsť oveľa lacnejšie v porovnaní s cestovnou kanceláriou. Služby cestovných agentúr preto môžu byť vyhľadávané čoraz menej, kvôli čomu môžu zaniknúť nielen niektoré pozície, ale aj celé spoločnosti.
  4. Administratíva
    Prácu sekretárok a administratívnych pracovníkov môže nahradiť virtuálna asistentka, ktorá sa dokáže starať o viacerých klientov naraz. Okrem toho je veľa dokumentov zálohovaných v počítačoch, preto už nebude potrebné, aby sa o to niekto staral aj fyzicky. 
  5. Zákaznícky servis
    Dovolať sa na zákaznícky servis možno nebude také jednoduché. Niektoré firmy už teraz uprednostňujú e-mailovú komunikáciu, prípadne využívajú “chatbotov”, ktorí sú naprogramovaní na to, aby poskytovali automatickú odpoveď. V najbližších rokoch sa možno naprogramujú tak, že naozaj dokážu vyriešiť všetky zákaznícke otázky a sťažnosti. 
  6. Poštoví doručovatelia 
    Práca poštárov a poštárok býva často nedocenená, no v budúcnosti ju môže nahradiť výlučne návšteva budovy pošty, kde bude potrebné prevziať si zásielku osobne. Niektorú papierovú korešpondenciu navyše môže nahradiť elektronická komunikácia, takže poštoví doručovatelia nebudú mať čo doručovať. Do istej miery ich dokážu nahradiť aj kuriéri. 
  7. Bankári 
    Viaceré banky sa snažia svojich klientov naučiť, aby využívali služby internet bankingu namiesto osobnej návštevy pobočky. Kvôli tomu zvyšujú aj poplatky za osobné úkony. Práca bankárov “na okienkach” tak môže skôr či neskôr zaniknúť a viac sa budú starať o svojich klientov telefonicky alebo prostredníctvom e-mailovej komunikácie. 

 

  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: RED, Foto: etty
 
Staršie správy
Staršie správy