Zaručí vysoká škola a titul lepšie pracovné miesto? Nemusí to tak byť vždy

Určite si pamätáte, že už od detstva nám rodičia a starí rodičia vtĺkali do hlavy, aby sme sa dobre učili, inak si nenájdeme dobrú prácu. Množstvo ľudí sa preto po skončení strednej školy vybralo aj na vysokú školu. A to všetko s vidinou lepšej roboty. V súčasnosti už nadobudnutý titul nemusí automaticky znamenať, že sa na trhu práce uplatníte lepšie alebo rýchlejšie. Nie je dokonca ani zárukou vyššieho zárobku.

Veľa ľudí nepracuje v odbore, ktorý vyštudovali

Z nedávneho prieskumu, ktorý realizoval portál Kariéra.sk, vyplýva, že približne 37 % Slovákov nepracuje v odbore, ktorý vyštudovali a vykonávajú úplne inú prácu. 9 % opýtaných uviedlo, že by v danom odbore chceli pracovať, ale je v ňom málo pracovných príležitostí. Takmer 10 % respondentov zase uviedlo, že ich vyštudovaný odbor vôbec nezaujíma. 

V takomto prípade je chybou nesprávne zvolený odbor. Mladí ľudia na strednej škole často nemajú potuchy, akým smerom sa chcú v živote uberať, preto si vyberajú prvú vysokú školu, ktorá im napadne. Aj napriek tomu, že si pred menom môžu písať titul, daná práca ich nenapĺňa a radšej pracujú v iných odvetviach. Čo sa týka finančného ohodnotenia, to môže byť nižšie, no na druhej strane aj vysoké. Všetko závisí od miesta, ktoré si vyberiete. Titul ani vysoká škola na to nemusí mať žiadny vplyv.

Kým základná alebo stredná škola bola (často) nepríjemná povinnosť, v dospelosti si vyberáme, čomu svoj čas venujeme. Približne polovica dospelých Slovákov sa za posledný rok nedovzdelávala žiadnymi kurzmi. Tí, pre ktorých sa vzdelávanie dospelosťou nekončí, sú na trhu práce v značnej výhode. *Jednou z najkvalitnejších foriem vzdelávania na našom trhu je inovatívny vzdelávací projekt Digitálna Univerzita, ktorý sa špecializuje na profesionálne vzdelávanie študentov, marketérov, manažérov a podnikateľov v oblasti online marketingu. Ak sa navyše rozhodnete pre MBA štúdium, získate nielen obohacujúce vedomosti v oblasti manažmentu a leadershipu, ale aj medzinárodne uznávaný MBA titul. Počas štúdia tiež získate cenné rady a skúsenosti od až 32 špecialistov z praxe.*

Na trhu práce prevláda manuálna práca 

V najnovšom prieskume trhu práce portál Kariéra.sk zisťoval, aké segmenty ponúkajú najviac pracovných príležitostí. Vo väčšine prípadov ide o tie, na ktoré nepotrebujete titul ani vysokú školu. Dôvodom je potrebná fyzická zručnosť. Uspieť môžete v oblastiach výroby, realít, stavebníctva, strojárstva, techniky, špedície, dopravy, logistiky, gastronómie či cestovného ruchu. Ide o odvetvia, v ktorých sa zväčša vyžaduje dosiahnuté stredoškolské vzdelanie. 

V našom predošlom článku si môžete pozrieť 20 povolaní budúcnosti, v ktorých sa bude dať zarobiť aj bez vysokej školy. Tiež ide predovšetkým o manuálnu prácu, bez ktorej by žiadna krajina nedokázala úplne fungovať. Týmto vás v žiadnom prípade nechceme odrádzať od štúdia na vysokej škole. Mali by ste si však dobre zvážiť, čomu sa chcete venovať a či je na to titul skutočne potrebný. 

V niektorých odvetviach je titul nevyhnutný 

Nemôžeme, samozrejme, opomenúť ani fakt, že niektoré odvetvia sa bez vysokoškolského štúdia nezaobídu. Dôvodom sú nadobudnuté vedomosti a prípadná prax získaná počas štúdia. Ide predovšetkým o oblasti zdravotníctva, informačných technológií, školstva a vzdelávania, ekonomiky a účtovníctva, manažmentu, práva a legislatívy alebo farmaceutického priemyslu. Len málokedy sa vám podarí uspieť bez nadobudnutého titulu. 

Ako sami môžete vidieť, už dávno neplatí, že vysoká škola sa automaticky rovná vysokej mzde a dobrej práci. V niektorých prípadoch vám ale skutočne môže pomôcť k tomu, aby ste sa na trhu práce uplatnili na tých najvyšších pozíciách. Dôležité je, aby ste vykonávali robotu, ktorá vás bude baviť. Nech už je to s titulom alebo bez neho. 

*Reklamná zmienka*

  • Autor: © Zoznam/zuzanavargova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy