Ako si užiť dovolenku naplno a bez stresu

Konečne je tu leto! S ním prichádza čas dovoleniek a zaslúženého oddychu, na ktorý sa možno celý rok tešíte. Dovolenky môžu prinášať aj stres, vyčerpanie, sklamanie či konflikty.

Zmyslom dovolenky pre mnohých ľudí, nech ju trávia akokoľvek, býva únik od každodenných povinností, zhonu a stresu. Často si ale zhon a stres nevedome pribalíme so sebou.

Mávate pocit, že keď sa vrátite z dovolenky, potrebujete ešte jednu dovolenku?

Úplne vám rozumiem. Keď máme limitovaný čas, chceme ho predsa využiť naplno. Čo sa, ale môže stať, je, že nestihneme plne vnímať to, čo vidíme a zažívame. Tak namiesto oddychu cítime opäť stres.

Nezáleží až tak na tom, kam sa počas letných mesiacov chystáte, dôležitejšie je, ako tento čas budete vnímať a pristupovať k nemu.

Ponúkam vám 2 tipy ako si na dovolenke skutočne oddýchnuť a užiť si ju naplno, bez stresu:

  1. Dovoľte si nemať plán

    Často chceme na dovolenke vidieť čo najviac, stihnúť čo najviac… A prídeme ešte viac vyčerpaní, ako keď sme odchádzali. Skúste si vyhradiť čas, ktorý bude neštrukturovaný. Skúste len tak byť, poobzerajte sa okolo seba, vnímajte okolie, všímajte si farby, zvuky, vône. Všímajte si, ako sa pri tom cítite. Možno budete prekvapení, aký silný zážitok vám to prinesie.

    Beriete si na dovolenku zoznam vecí, ktoré musíte vidieť, urobiť…? Balíte si tak so sebou aj uponáhľaný spôsob života. Skúste si dovoliť nemať naplánované, ako strávite každú minútu svojho dňa, tak ako to býva v práci. Skúste robiť to, na čo budete mať chuť v prítomnom okamihu. Nebojte sa zmeniť smer, zmeniť plán, nechať sa vtiahnuť do diania v prítomnom okamihu alebo sa len tak túlať.
  2. Buďte prítomní

    Premýšľate posledné dni dovolenky, čo asi bude v práci a doma a čo budete musieť doháňať? Žijete tak v budúcnosti. Keď sa vrátite, prehrávate si dookola, ako dobre vám bolo? Žijete v minulosti. Skúste namiesto toho byť prítomní. Často myslíme na to, čo bolo alebo čo bude, no život sa deje len v tomto okamihu. Keď naplno vnímame prítomnosť a seba v nej, dokážeme si užiť to, čo sa práve deje. Dokážeme si tak tiež naplno vychutnať dovolenku, kým trvá a potom neľutovať, že sme zase v práci.

    Dobrým pomocníkom je nám v tomto dych - ten sa predsa deje vždy len tu a len teraz. Nedokážeme si vybaviť, ako sme dýchali včera a väčšinou nemyslíme na to, ako budeme dýchať zajtra. Keď budete mať pocit, že je vaša hlava niekde inde ako vaše telo, zastavte sa. Pár krát sa vedome nadýchnite a vydýchnite. Toto vám pomôže vrátiť sa k sebe a ukotviť v prítomnosti, či už ste doma, v práci alebo na dovolenke.

Nemusíte čakať na leto a dovolenku! Doprajte si čas pre seba a oddych kedykoľvek to potrebujete. Pretože na to, aby sme mohli správne fungovať, potrebujeme vnímať samých seba, počúvať, čo nám hovorí naše telo a starať sa o seba po celý rok.

Autor: Tatiana Barillová - kvalifikovaný lektor všímavosti (mindfulness) - www.mindfully.sk

Tatiana pôsobila vyše 15 rokov v oblasti ľudských zdrojov. Dnes sa naplno venuje téme Mindfulness. Mindfulness je základná ľudská schopnosť, ktorá nás vracia z preťaženej mysle k vnímaniu a cíteniu, z minulosti a budúcnosti späť do prítomnosti. Mindfulness je účinná technika a spôsob nastavenia mysle na zvládanie každodenného stresu, (nielen) pre ľudí, ktorí sú preťažení, hľadajú cestu, ako opäť získať ľahkosť bytia, radosť a rovnováhu v pracovnom, osobnom či rodinnom živote.

 

Viac o téme: Dovolenka Relax Práca Stres
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy