Mýtus alebo fakt? Vplýva jarná únava na pracovný výkon?

Mnohí z nás sa už nevedeli dočkať príchodu jari. Už len predstava zobúdzania sa do práce za vidna, je na nezaplatenie. S príchodom slnečných dní očakávame, že všetci vôkol nás, vrátane nás samotných budú vysmiatejší, veselší a pozitívnejšie naladení. No predstavy ostávajú predstavami a nás po pár dňoch eufórie z prvých slnečných lúčov príjemné pocity opúšťajú a prestrieda ich nevysvetliteľná únava.

Máte aj vy pocit, že sa zrazu nedokážete v práci sústrediť? Cítite sa vyčerpane a nemáte energiu na svoje každodenné povinnosti? Odpoveď vám prezradíme v tomto článku.

Vplýva jarná únava na pracovný výkon? Odpoveď znie, áno. Nie je to teda mýtus ale fakt.

Aké sú príčiny vzniku jarnej únavy?

Hneď na úvod vám prezradíme dobrú správu. Netrpíte žiadnym ochorením. Jedná sa o novodobý syndróm, s ktorým sa stretáva množstvo pracujúcich ľudí. Jarná únava podobne ako zimná má súvis s našim vnútorným nastavením a biorytmom. Vzniká v dôsledku nedostatku slnečného svetla počas zimného obdobia.

Nepodliehajte obavám, jedná sa o prechodný stav ľudského organizmu. Pocit vyčerpanosti je prirodzená reakcia tela na zmeny dejúce sa v prírode.

Ako bojovať s jarnou únavou?

Voľte kvalitnú a vyváženú stravu

V zimnom období často siahneme po nezdravých a mastných jedlách s minimálnym množstvom živín. Súčasťou zdravého životného štýlu je aj zdravé stravovanie. Správnym výberom potravín dokážeme zamedziť nie len jarnú únavu, ale aj predísť rizikám rôznych ochorení.

Základom zdravého jedálnička je čerstvé ovocie a zelenina.

Typ na zdravé raňajky a desiatu do práce

Prirodzenými zdrojmi antioxidantov sú lieskovce, vlašské orechy, šípky, červená paprika, citrusové plody, jablká, čučoriedky, zelený čaj. Prísun vitamínu C do organizmu docielite konzumáciou listovej zeleniny, šípkového čaju ideálne s pridaním kvapky citrónu , grapefruitovou šťavou, čiernymi ríbezľami, pomarančom, kiwi, liči, jahodami.

Vitamín C posilňuje imunitu a je zdrojom potrebnej energie.

Nezabúdajte na pitný režim

Pokiaľ sme pohltení množstvom práce, máme tendenciu zabúdať na pravidelný pitný režim. Dehydratácia spôsobuje zhoršenie vnímania, únavu, podráždenie, bolesť hlavy, zníženie výkonnosti a vedie k celkovému útlmu organizmu. Najlepšie je voliť čistú vodu, vyhnite sa sladeným nápojom a predovšetkým alkoholu.

Dospelý človek by mal vypiť 20 až 40 mililitrov tekutín na kilogram telesnej hmotnosti, čo je približne dva až tri litre denne.

Nepodceňujte silu byliniek

Obľubujete bylinné čaje? Pestrec mariánsky pôsobí na váš organizmus detoxikačne a zamedzuje dlhodobú únavu. Veľmi účinné sú aj prípravky so ženšenom, najznámejšou čínskou bylinkou, ktorá posilňuje imunitný systém a je aj účinným antioxidantom.

Antioxidanty chránia telo pred voľnými radikálmi a pomáhajú odstraňovať nahromadené toxické látky v organizme. Hrajú kľúčovú úlohu pri prevencii vzniku niektorých chronických ochorení, ako sú napríklad rakovina, srdcové choroby.

Staňte sa počas dňa aktívnymi

S jarnou únavou samozrejme súvisí aj samotné zimné obdobie a tendencia ľudí uľaviť zo zdravého životného štýlu. S príchodom teplých slnečných lúčov neváhajte presunúť svoje aktivity do prírody. Obzvlášť ak máte sedavé zamestnanie. Nezáleží na tom, či sa odhodláte k prechádzke, alebo si trúfnete na náročnejšiu športovú aktivitu. Základom je vyhnúť sa nečinnosti, s ktorou súvisí aj zvýšená chuť k jedlu až prejedaniu sa.

S jarou prichádzajú dlhšie dni a stúpajúca teplota nás podnecuje k zvýšeniu fyzickej aj psychickej aktivity. Tak ako sa na jar prebúdza príroda, prebúdzajú sa aj naše biorytmy.

Doprajte si prísun čerstvého vzduchu

Čerstvý vzduch a slnečné lúče dodajú telu potrebnú energiu a dokážu ho vzpružiť. Pokiaľ chcete potlačiť únavu a lepšie sa sústrediť na svoje povinnosti, nezabúdajte na pravidelné vetranie miestnosti.

Dlhodobý pobyt v nedostatočne vetranej miestnosti má za následok vznik únavy, bolesti hlavy, zhoršenie koncentrácie, alergie a celkové oslabenie imunitného systému.

Doprajte si kvalitný spánok

Poriadny spánok je základom úspešného pracovného dňa. Pre načerpanie potrebnej energie a celkovú regeneráciu tela je potrebných 7 až 8 hodín spánku. Snažte sa zaspávať pravidelne, vyhýbajte sa zlozvykom, ako zaspávanie pri televízii alebo s mobilom v rukách.

Pokiaľ pracujete na nočné zmeny, nepodceňujte spánok a snažte si ho vynahradiť v maximálnej možnej miere počas dňa.

Energetické nápoje, káva, ale aj čierny čaj podávané v popoludňajších a nočných hodinách, môžu narušiť alebo znížiť celkovú kvalitu spánku.

Kofeín sa nenachádza len v káve a čaji, ale aj v čokoláde, colových nápojoch a v niektorých liekoch na tlmenie bolesti.

Univerzálny recept na prekonanie obdobia jarnej únavy neexistuje. Pozitívne výsledky sa takmer určite dostavia dodržiavaním zdravej životosprávy. Nezabúdajte na kvalitný spánok, aktívny pohyb, prísun čerstvého vzduchu, uprednostňujte kvalitnú, vyváženú stravu, doprajte si odpočinok a relax po práci.

 

Viac o téme: Pracovisko Kariéra Únava Jarná únava
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy