Ako zvládnuť úzkostné obavy a emócie v tejto dobe?

Až 2 roky tu s nami bol koronavírus, ktorý útočil na to najcennejšie, čo máme: naše zdravie. Na začiatku sme nevedeli, čo a ako sa udeje, čo to bude znamenať. Museli sme sa vysporiadať s obavami, strachom, neistotou. Už keď sa svitalo na lepšie časy, uvoľnenie opatrení a slobodu, prišli správy o vojne za našimi hranicami. Mnoho ľudí podľahlo obavám, emóciám. Úzkostné myšlienky mnohých ľudí paralyzovali, či už mentálne alebo aj fyzicky.

Čo sa nám to vlastne deje?

V prvom rade je dôležité povedať, že ak v súvislosti s vojnou u našich susedov prežívate náročnejšie emócie alebo máte obavy z budúcnosti, je to úplne v poriadku. Prečo? Aktuálna situácia zaútočila na našu potrebu istoty a bezpečia, čo je v Maslovovej pyramíde potrieb hneď druhá potreba po fyziologických potrebách, kam patrí potreba prijímania potravy, spánku, dýchania.

Naša myseľ nevie rozpoznať medzi predstavou a reálnou hrozbou. Čiže, ak venujete veľa pozornosti práve predstave: „Čo keď...“, naša myseľ to berie ako reálne nebezpečenstvo. A to naša amygdala (časť mozgu vývojovo zodpovedná za naše bezpečie) vyhodnotí ako ohrozenie a začne naše telo aktivovať do módu „bojuj, uteč alebo zmrzni“ a vnímate emócie strach, hnev, odpor. Ako prvotná reakcia to je úplne v poriadku. Dovoľte si to precítiť, nepotláčať a byť s emóciami, ako prichádzajú. Možno si poplačete – aj slzy sú v poriadku. Je to bezprecedentná situácia, s ktorou ste sa doteraz takto priamo nestretli a je prirodzené, že máte emočné prejavy súvisiace so strachom, hnevov či obavami.

Dôležité je neostať v týchto emóciách uväznený. Pretože uväznenie v emóciách strachu a hnev môže prerásť do úzkostných stavov, ak podporíte tieto emócie myšlienkami a obavami o budúcnosť.

Ako sa viem o seba čo najlepšie postarať?

1) Ak ste paralyzovaný, urobte opak toho, čo vám hovorí myseľ

Ak vaše telo ostane paralyzované práve v móde „zmrzni“, urobte nejakú fyzickú aktivitu. Donúťte sa urobiť niečo fyzické, neostaňte sedieť s plačom v posteli. Urobte niečo fyzické so zámerom sa rozhýbať. Takto dáte mysli signál, že nie ste v priamom ohrození a amygdala sa o vás nemusí úzkostlivo strachovať.

VYSKÚŠAJTE SI:

  • Pustite si hlasnú hudbu a zatancujte si úplne od srdca.
  • Vykričte sa do vankúša.
  • Vyupratujte celý byt.
  • Choďte do prírody – ideálne s niekým, komu môžete o svojich obavách povedať.

2) Zapojte svoje zmysly

Aby ste začali rozmýšľať racionálnejšie, skúste zapojiť svoje zmysly a pomenovať veci. Napríklad, čo vidíte? Ľudí, nebo, prírodu a taktiež mier, pokoj, bezpečie. Dajte svojej mysli dôkazy o tom, že je všetko v poriadku.

VYSKÚŠAJTE SI:

Zapojte všetky svoje zmysly, vedome dýchajte a vnímajte:

  • 5 vecí, ktoré vidíte očami,
  • 4 vecí, ktorých sa môžete dotknúť hmatom,
  • 3 vecí, ktoré počujete,
  • 2 veci, ktoré cítite čuchom,
  • 1 vec, ktorú cítite chuťou.

3) Vnímajte prítomný okamih cez dych

Nie len zmysly nás dokážu vrátiť do prítomného okamihu. Je to aj náš dych. Dych sa deje vždy v prítomnom okamihu. Nedeje sa v minulosti ani v budúcnosti, deje sa len tu a teraz.

VYSKÚŠAJTE SI:

Posaďte sa a zhlboka dýchajte. Nádych na 4 doby a výdych na 6 dôb. Tak aktivujete svoj sympatický nervový systém, ktorý zodpovedá za pokojný stav.

4) Vnímajte prítomný okamih cez spojenie nôh so zemou

Kontakt nôh so zemou môže byť veľmi uzemňujúci a sprítomňujúci moment. V mindfulnesse (všímavosti) sú nohy jednou z kotiev (ako aj dych, zvuky, atď), ku ktorej sa môžete kedykoľvek vrátiť.

VYSKÚŠAJTE SI:

Postavte sa vzpriamene a uvedomte si spojenie nôh so zemou. Môžete zatvoriť oči a pokojne dýchať. Uvedomte si kontakt chodidiel so zemou, ako sa nohy dotýkajú pevnej pôdy po nohami. Precíťte tento pocit, uvedomte si svoje myšlienky, pocity, emócie, ktoré sa objavujú práve teraz.

Aby sme sa o seba čo najlepšie postarali, potrebujeme trénovať svoju myseľ a žiť v prítomnosti. Zaoberajte sa tým, čo je tu a teraz, faktami, ako sa veci v skutočnosti majú a nie tým, čo vám podsúva vaša myseľ – obavy, strachy, hnev. Čo posilňujeme to, rastie.

Autor: Tatiana Barillová - kvalifikovaný lektor všímavosti (mindfulness) @Mindfully.sk

Tatiana pôsobila v oblasti ľudských zdrojov a dnes sa naplno venuje Mindfulness. Je to technika a zároveň životná cesta, (nielen) pre ľudí, ktorí sú preťažení, hľadajú cestu, ako opäť získať radosť a rovnováhu v pracovnom, osobnom či rodinnom živote. 

Viac o téme: Obavy Strach Neistota Covid Mentálne zdravie
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy