Už aj zamestnávateľ u našich susedov môže nariadiť očkovanie, týka sa to aj Slovákov

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: Getty Images

Maďarská vláda sa odhodlala k odvážnemu rozhodnutiu. Zamestnávatelia budú po novom môcť nariadiť zamestnancovi, aby sa dali zaočkovať proti covidu. Informáciu priniesol minulý štvrtok šéf úradu vlády Gergely Gulyás. Slovákov, ktorí v Maďarsku pracujú, sa toto nariadenie môže týkať tiež.

Gulyás okrem iného v televízii ATV vysvetlil, že očkovanie je zatiaľ jediným spôsobom, ako sa chrániť proti nákaze koronavírusom. Tiež povedal, že tam kde je vyššia zaočkovanosť, tam je menej úmrtí. Keďže štát je tiež zamestnávateľom, takisto môže nariadiť povinné očkovanie, vysvetlil šéf úradu maďarskej vlády. Podobne to bude aj u samospráv, tam budú rozhodovať primátori a starostovia.

Od 1. novembra sa musia v Maďarsku nosiť rúška v mestskej hromadnej doprave. Takisto sú v nemocniciach zakázané návštevy. Je to najmä kvôli vysokým číslam nakazených.

Za posledný deň zomrelo 39 pacientov

V uplynulých 24 hodinách pribudlo v Maďarsku 1867 nakazených novým druhom koronavírusu a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 39 pacientov, informoval v utorok operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu.
 
V nemocniciach ošetrujú 2839 covidových pacientov, z nich 312 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Aktuálne je nakazených 44 781 ľudí. Počet obetí koronavírusovej pandémie stúpol na 30 920, pričom infekciu potvrdili doposiaľ 876 497 osobám.

Počet zaočkovaných vakcínou proti covidu je tesne pod hranicou šiestich miliónov. Z nich vyše 5,7 milióna dostalo dve dávky a vyše 1,2 milióna tri dávky očkovacej látky.

Viac o téme: Očkovanie Nariadenie Maďarsko Slováci
  • Autor: © Zoznam/rd
  • Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy