Ste inteligentnejší ako väčšina ľudí? Prezradí vám to týchto 12 znakov

Inteligencia sa môže prejavovať rôznymi spôsobmi. Možno sa ľahko učíte nové veci, hovoríte niekoľkými cudzími jazykmi, alebo holdujete dielam Leva Nikolajeviča Tolstoja. Inteligencia však nepatrí medzi ľudské charakteristiky, ktoré sú jasné hneď na prvý pohlaď. Experti z populárno náučného projektu AsapSCIENCE zostavili rebríček 12 každodenných vecí, ktoré sú znakom toho, že ste inteligentnejší ako priemerný človek.

Výška

Byť vysoký má svoje výhody. Vysokí ľudia sú dobre viditeľní v davoch, ľahko vám podajú veci na horných regáloch a pravdepodobne vynikajú v basketbale (známe klišé). Podľa štúdie z roku 2009 dosahujú vyššie deti často vyššie skóre v rôznych testoch. Štúdia vydaná inštitúciou The National Center for Biotechnology Information uvádza, že vysokí ľudia oboch pohlaví majú všeobecne vyššie IQ.

Najstarší súrodenec

Štúdia z roku 2007, do ktorej sa zapojilo 250 tisíc členov nórskej armády zistila, že prvorodení súrodenci väčšinou majú vyššie IQ. Nie je to však spôsobené geneticky, ale je to jednoducho tým, že priemerní rodičia venujú väčšiu pozornosť prvému dieťaťu.

Dojčenie

Všeobecne sa uvádza, že dojčené deti sú šikovnejšie a zarábajú viac peňazí než deti, ktoré dojčené neboli. Štúdia publikovaná v The Lancet v roku 2015 ukázala, že deti, ktoré boli dojčené počas prvých 12 mesiacov života, mali vyššie IQ a v priebehu života dosiahli lepšie postavenie. Deti, ktoré boli dojčené len po dobu kratšiu ako jeden mesiac na tom boli horšie.

Alkohol

Alkohol a inteligencia možno na prvý pohľad nejdú ruka v ruke. Bolo ale zistené, že inteligentnejší členovia spoločnosti sú viac priťahovaní alkoholom. Národný prieskum vývoja dieťaťa z roku 1958 zistil, že dieťa s vyššou mierou inteligencie často v dospelosti konzumovalo nadpriemerné množstvo alkoholu.

Drogy

Rovnaká štúdia tiež našla väzby medzi detským IQ a nezákonným užívaním drog. Pri štúdiu osôb od 11 do 42 rokov štúdia zistila, že ľudia, ktorí prejavili inteligenciu v ranom veku často užívali drogy. Ženy s vyšším IQ mali silnejší vzťah k drogám ako marihuana, amfetamíny a kokaín. Muži s vyššími IQ potom s väčšou pravdepodobnosťou užívali LSD, extázu alebo temazepam.

Nočná sova

Niektorým ľuďom viac vyhovuje práca v noci. Noční ľudia alebo nočné sovy sú inteligentnejšie, pretože preferujú unikátne prostredie alebo nové hodnoty. Štúdia, ktorú publikoval server Elsevier zistila, že nočné aktivity boli v skorších dobách oveľa vzácnejšie, a ukázala, že jedinci pracujúci v noci boli pokrokovejší a prebehli svoju dobu. Navyše boli ochotnejší hľadať svoju vlastnú cestu. Podľa vedcov preto išlo o znak jedinečnej a individuálnej inteligencie.

Bojazlivosť

Trpieť úzkosťou alebo depresiou určite nie je nič príjemné. Ale môžete byť v kľude - jeden výskum našiel pozitívny vzťah medzi týmito psychologickými problémami a inteligenciou. V roku 2014 odborníci zistili, že vysoká úroveň verbálnej inteligencie je spojená so známkami obáv a väčším hĺbaním. Naproti tomu tí, ktorí sa o nič nestarajú, často mali lepšie výsledky v testoch, ktoré nevyžadovali verbálnu inteligenciu.

Snívanie

"Snívanie s otvorenými očami" sa považuje za znak inteligencie. Denné snívanie je považované za známku činnosti mozgu, ktorý si nemôže pomôcť a blúdi vo vašich vlastných myšlienkach a fantáziách. Spoločnosť Science Direct publikovala v roku 2017 štúdiu, ktorá zistila, že myšlienkové "potulky" sú pozitívnym príkladom inteligencie a kreativity.

Ľavorukosť

Ľaváci sa stretávajú s radom nepríjemností a ťažkostí. Vedci však zistili, že ľaváci sú kreatívnejší než praváci. V roku 2007 štúdia na 643 osobách zistila, že ľaváci sú preukázateľne rýchlejší a inteligentnejší. Štúdia ale priniesla aj dobrú správu pre pravákov, pretože sa zistilo, že oni zase majú lepší odhad času.

Hudba

Hranie na akýkoľvek hudobný nástroj (snáď s výnimkou trianglu) je znamením inteligencie, pretože hudba rozvíja aj ďalšie zručnosti. Vedci v štúdii v roku 2011 rozdelili skupinu školských detí do dvoch rôznych tried. V jednej triede bola vyučovaná hudba a v druhej výtvarné umenie. O 20 dní neskôr bolo zistené, že 90 percent detí v hudobnej triede vykazuje zvýšenú úroveň verbálnej inteligencie.

Nefajčiari

V dnešnej dobe je fajčenie takmer všade zakázané. A možno je to dobre. Výskum uskutočnený na mužoch vo veku 18 až 21 rokov ukázal, že tí, ktorí fajčili, mali nižšie IQ ako tí, ktorí cigaretám neholdovali.

Čierny humor

Radi sa smejete na nešťastí iných, alebo máte radi vtipy o smrti? Temný zmysel pre humor podľa vedcov odráža aj vyššiu úroveň inteligencie. Výskum v oblasti kognitívneho spracovania informácií ukázal, že na to, aby ste mohli spracovávať drsné vtipy, musíte vykazovať vysokú úroveň verbálnej a neverbálnej inteligencie a mať lepšie vzdelanie.

Viac o téme: Mozog Rebríček Múdrosť Správanie Znaky Inteligencia Psychológia
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, AsapSCIENCE, Globe24

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy