Každý mesiac dostanú k platu 1200 eur: Nemecko spúšťa zaujímavý experiment

Zdroj: Getty Images

V Nemecku sa spustil experiment, v ktorom 122 ľudí bude dostávať po dobu 3 rokov každý mesiac 1200 eur. Pri výbere ľudí do experimentu nebolo dôležité, koľko doteraz zarábali. Cieľom súkromne financovanej štúdie o nepodmienenom príjme pre všetkých je zistiť, aký má zabezpečený príjem vplyv na kvalitu ľudského života.

Cieľom experimentu je zistiť, ako sa ľudia budú správať, ak budú isté obdobie dostatočne materiálne zabezpečení, vysvetlil vedúci výskumu nemeckého hospodárskeho inštitútu DIW Jürgen Schupp. „Minú tieto peniaze alebo si radšej vytvoria finančný vankúš? Prestanú pracovať alebo budú pracovať menej? Budú sociálne vnímavejší a budú viac podporovať charitu?" vymenováva Schupp otázky, ktoré výskumníkov zaujímajú.

Spolok Mein Grundeinkommen (Môj základný príjem), ktorý akciu organizuje, očakáva prvé predbežné výsledky vo februári 2023. Konečné výsledky by mali byť dostupné až v máji 2024, kedy projekt skončí. 

Mimoriadny záujem o experiment

Ľudí experiment naozaj zaujal, organizátorom sa ohlásili približne dva milióny uchádzačov. Záujemcovia, ktorí chceli byť súčasťou výskumu, sa mohli zaregistrovať do októbra minulého roka. S pomocou štatistických dát, aby bol výber čo najpestrejší, výskumníci zúžili skupinu na 20-tisíc ľudí, z ktorých následne vyšlo 1 502 účastníkov štúdie. Nepodmienený príjem, teda peniaze, ktoré účastníci experimentu dostanú bez akýchkoľvek podmienok, však dostane len 122 z nich. Zvyšných 1 380 ľudí pracuje iba ako kontrolná skupina. Práve s ňou budú vedci porovnávať správanie tých, ktorí majú príjem zabezpečený.

Peniaze, ktorých vyplatenie začne tento mesiac, získali vedci spolu so spolkom od súkromných darcov. Tých sa nazbieralo 150-tisíc. Každý účastník za obdobie troch rokov dostane spolu 43 200 eur, tieto peniaze budú oslobodené od daní.  Na celú skupinu účastníkov poputuje približne 5,3 milióna eur.

Experiment, ktorý sa v Nemecku spúšťa, už predtým vyskúšalo viacero krajín. Jednou z posledných krajín, ktorá nepodmienený príjem testovala, bolo Fínsko, a to v rokoch 2016 až 2018. Každý mesiac štát vyplácal dvom tisícom náhodne vybraných nezamestnaných 560 eur. Ukázalo sa, že k väčšej zamestnanosti tento experiment neprispel, ľudia ale boli spokojnejší. Podobne to skúšala aj Kanada, experiment ale ukončila z finančných dôvodov – štúdiu totiž financovala z verejných peňazí. 

K experimentu majú výhrady aj ekonómovia. Podľa nich by financovanie takejto výhody vyžadovalo výrazné zvýšenie daní. Neisté sú aj názory na cenotvorbu, podľa kritikov by nepodmienený príjem viedol k zdražovaniu. Aj napriek prebiehajúcej štúdii sa Nemecko zaviesť nepodmienený príjem v najbližšej dobe nechystá. Nič na tom nezmenia ani blížiace sa septembrové voľby, žiadna z veľkých strán takúto zmenu sociálneho systému nepodporuje. 

Čo urobia peniaze s ľudmi?

To, že nová nemecká štúdia nezodpovie všetky otázky, uznáva aj Schupp. Jej cieľom je ale niečo iné. „Ide skôr o základnú otázku, čo peniaze urobia s ľuďmi. Na túto vedeckú otázku zatiaľ žiadny výskum na svete jasne neodpovedal," dodáva. 

S tým súhlasí aj zakladateľ spolku Mein Grundeinkommen Michael Bohmeyer. „Debata o základnom príjme je plná ideologických názorov. My sme ale presvedčení, že sú potrebné praktické príklady, aby debata mohla byť vecná," hovorí. Práve príkldy zo skutočného života by podľa neho mohli napomôcť tomu, aby sa štát k zavedeniu nepodmieneného príjmu postupne približoval.

Viac o téme: Zabezpečený príjem
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Zdroj: idnes; Foto: GettyImages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy