10 najlepších aj najhorších povolaní: Je medzi nimi aj to vaše?

Zdroj: duchovný

Premýšľali ste niekedy o tom, aké je najšťastnejšie povolanie na svete, teda také, ktoré dáva človeku najväčšiu mieru spokojnosti a pocit naplnenia z vlastnej práce? Na túto otázku sa pokúsil odpovedať prieskum Národnej organizácie pre výskum Chicagskej univerzity, ktorého výsledky zverejnil časopis Forbes a rovno ich porovnal s predchádzajúcim prieskumom, ktorý sa zameral na najviac nenávidené profesie.

Z oboch prieskumov vyplýva, že zatiaľ čo prvej skupine dominujú profesie tvorivé alebo tie, ktoré pomáhajú ľuďom, v druhej skupine profesií, ktoré ich vykonávatelia najviac nenávidia, sú paradoxne prevažne vysoko spoločensky postavené a štedro platené povolania. V nich zvyčajne najviac vadí pracovná hierarchia a málo priestoru pre rozvoj.

Desať najšťastnejších povolaní:

  1. Duchovný: Tí najmenej spútaní svetskými márnosťami uvádzajú, že sú najspokojnejší zo všetkých.
  2. Hasiči: 80 percent hasičov je "veľmi spokojných" so svojou prácou, ktorá zahŕňa pomoc ľuďom.
  3. Fyzioterapeuti: Sociálna interakcia a služba ľuďom zrejme z tejto práce robí jednu z najšťastnejších.
  4. Spisovatelia: Pre väčšinu autorov je honorár smiešne malý alebo nulový, ale možnosť písať to, čo nosia vo vlastnej mysli, zjavne vedie ku šťastiu.
  5. Špeciálni pedagógovia: Ak vám nezáleží na peniazoch, stať sa učiteľom v špeciálnom školstve môže byť šťastnou voľbou.
  6. Učitelia: Vo veľkej väčšine uvádzajú, že sú vo svojej práci spokojní napriek problémom s financiami a stavom školstva. Táto profesia naďalej priťahuje mladých idealistov, hoci 50 percent nových učiteľov v USA svoj odbor opúšťa po prvých piatich rokoch.
  7. Umelci: Sochári a maliari hlásia vysoký stupeň uspokojenia napriek veľkým problémom, ako sa týmto povolaním uživiť.
  8. Psychológovia: Možno nie sú vždy schopní vyriešiť problémy druhých ľudí, ale tie svoje, zdá sa, áno.
  9. Finanční poradcovia a predajcovia finančných produktov: 65 percent z nich hlási spokojnosť s vlastnou prácou. Čo by tiež mali, pretože platy sú veľmi slušné a samotná práca sa obvykle prevádzkuje v príjemnom kancelárskom prostredí.
  10. Obsluha strojov: Manipulácia s veľkými hračkami, ako sú buldozéry, nakladače, žeriavy, bagre, čerpadlami či kompresormi, môže byť zábava.

Desať najnenávidenejších povolaní

  1. Riaditeľ IT: Ako hlavný dôvod nespokojnosti uvádzajú "uprednostňovanie, bratríčkovanie a nedostatok rešpektu k zamestnancom".
  2. Riaditeľ predaja a marketingu: Najčastejšie sa sťažujú na "nedostatok vedenia zhora a nulový priestor pre rast".
  3. Produktový manažér: Najväčším problémom je obmedzený kariérny rast a nudná práca.
  4. Seniorný webový vývojár: Vysoký stupeň nespokojnosti plynie z neschopnosti zamestnancov zrozumiteľne komunikovať a chápať technológiu.
  5. Technický odborník: Napriek všetkej odbornosti a skúsenostiam je s nimi vraj zaobchádzané s citeľne nízkym rešpektom a ich závery neberie vyššie vedenie vážne.
  6. Elektrotechnici: Tu je zoznam sťažností dlhý - od príliš malej kontroly nad výsledkom, cez žiadne možnosti pre rast až po všeobecnú nenávisť medzi kolegami.
  7. Právny koncipient: Táto profesia patrí medzi najžiadanejšie v právnom svete; napriek tomu koncipienti hlásia vysoký stupeň nespokojnosti kvôli dlhej, úmornej pracovnej dobe aj skutočnosti, že sú koncipienti často vydaní napospas rozmarom vrtošivých vyššie postavených osobností.
  8. Analytik technickej podpory: Títo ľudia pomáhajú iným s IT problémami. To zvyčajne vyžaduje pokojnú komunikáciu s panikáriacim zákazníkom, často po telefóne, a potom osobné návštevy len preto, aby na mieste zistili, že dotyčný jednoducho nezapol tlačiareň.
  9. Operátori počítačom naprogramovaných strojov: Pre tých, ktorí si pod tým nedokážu nič predstaviť - to sú tí, ktorí stláčajú gombíky, vďaka ktorým hladko beží bez ďalšieho prispenia ľudskej ruky napríklad sústruh alebo mlyn. Okrem stláčania gombíkov a údržby stroja nerobia takmer nič iné, a pretože je to úzko špecializovaná práca, žiadny priestor pre pokrok či rozvoj tu nie je.
  10. Marketingový manažér: Ako hlavný dôvod nespokojnosti obvykle uvádzajú nedostatok vedenia.

Čas na zmenu povolania? Na Kariéra.sk nájdete stovky voľných pracovných miest z desiatok odvetví. Taktiež sa môžete pridať do Facebookovej skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK. Budete tak pravidelne informovaný o voľných pracovných pozíciách.

Viac o téme: Práca Spokojnosť Šťastie Profesia Povolania Zamestnania
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Forbes, Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy