Zvýšenie DPH na 25%: Čo by to znamenalo pre vašu peňaženku?

Zdroj: thinkstockphotos.com

V posledných dňoch slovenským daňovým systémom otriasa informácia, že Ministerstvo financií pripravuje nový daňový plán, v ktorom by sa daň z pridanej hodnoty (DPH) zvýšila z terajších 20% na hodnotu 25%. Hlavným cieľom plánovaného zvyšovania má byť najmä vyššia finančná podpora rodín s deťmi. Zvyšovanie DPH nie je potvrdené, pracovný portál Kariéra.sk sa ale pozrel na to, čo by to spôsobilo v peňaženkách bežných ľudí a koho by táto situácia najviac ovplyvnila.

Najvyššou DPH spomedzi všetkých členských štátov Európskej únie sa môže “pochváliť” Maďarsko, kde sadzba dane dosahuje 27%. V prípade, že by sa na Slovensku daň zvýšila na spomínaných 25%, vyrovnali by sme sa krajinám ako Dánsko, Švédsko či Chorvátsko. Slovensko by týmto krokom zvolilo presne opačný trend než ostatné krajiny, ktoré, naopak, počas pandémie DPH znížili, aby tým zvýšili opätovný prílev zákazníkov a konkurencieschopnosť. Príkladom sú krajiny ako Česká republika, ktorá znížila daňové zaťaženie z 15% na 10% alebo Bulharsko, ktoré v dôsledku pandémie znížilo daň z 20% na 9%. Taktiež Rakúsko, ktorého DPH v reštauráciách dosahovalo 20% pri nápojoch a 10% pri jedle, znížilo DPH dočasne na 5%. 

Zvyšovanie DPH by však malo nemalý dosah na všetkých občanov krajiny. Priamy dopad by sa odzrkadlil najmä v raste cien produktov, rastúcej inflácii a vo zvyšujúcom tlaku na rast miezd. Dôchodcovia, nezamestnaní a ľudia s nízkymi príjmami by boli hlavnými aktérmi, ktorým by nárast DPH mohol výrazne znížiť životnú úroveň. 

Za zvyšovaním DPH sú, samozrejme, vyššie náklady, ktoré so sebou priniesla pandémia. Avšak podľa analytikov by nemali byť hlavným zdrojom príjmu do štátnej pokladnice ľudia, podľa nich by sa mala uskutočniť konsolidácia výdavkov verejných financií. Pre denník Štandard sa vyjadril riaditeľ INEKO Peter Goliaš, podľa ktorého by mohlo byť riešením, ak by spolu so zvýšením DPH bola adekvátne znížená daň a odvody z príjmu. To by pomohlo najmä ľuďom s nižším príjmom, keďže by sa tak podporil vznik nových pracovných miest, čo by prispelo aj menej rozvinutým regiónom. 

Vyššia DPH  taktiež môže spôsobiť, že porastie ochota ľudí čoraz viac nakupovať za hranicami u našich susedov, kde sa tovar stane cenovo dostupnejší. Týmto krokom sa zníži konkurencieschopnosť slovenských obchodníkov voči zahraničiu. Podľa Finweb to potvrdil aj šéf výboru pre financie a rozpočet Marián Viskupič, ktorý dodáva, že zvýšením DPH môže rásť aj ochota firiem vyhýbať sa ich plateniu. Apeluje najmä na to, že v aktuálnej situácií je potrebné, aby ľudia vyššími výdavkami ekonomiku rozhýbali, čomu by pomohlo práve zníženie DPH.

Viac o téme: Zvyšovanie DPH
  • Autor: © Zoznam/T.K.
  • Zdroj: Foto: thinkstockpohotos.com
 
Staršie správy
Staršie správy