Človek má až 8 typov inteligencie: Akú máte najrozvinutejšiu vy?

Ak ste už niekedy skúšali klasický IQ test, asi tušíte, že inteligencia je tradične posudzovaná trochu nekomplexne. Typov inteligencie je pritom hneď niekoľko. Ktorá prevažuje u vás?

Howard Gardner, profesor Harvardovej Univerzity a jeden z najvplyvnejších vedcov v oblasti psychológie myslenia a pedagogiky, upozornil v 80. rokoch ako jeden z prvých na neobjektívny prístup k ľudskej inteligencii. Podľa neho kladú školy aj spoločnosť prílišnú pozornosť na logicko-matematickú (tá je testovaná tradičnými IQ testami) a jazykovú inteligenciu.

Každý človek pritom podľa Gardnera oplýva hneď ôsmimi typmi inteligencie, avšak niektoré z nich u konkrétneho jedinca prevládajú, niektoré sú naopak utlmené, vždy sa ale dopĺňajú a určujú jeho potenciál. Na tomto princípe rozlíšil osem druhov inteligencie:

Jazyková inteligencia

Zahŕňa schopnosť čítať s porozumením, viesť prepracovaný hovorený i písaný prejav, vhodne využívať širokú slovnú zásobu. Takto inteligentní ľudia môžu byť spisovateľmi, novinármi, lektormi cudzích jazykov, prekladateľmi, ale aj právnikmi alebo politikmi.

Logicko-matematická inteligencia

Prejavuje sa zdatnosťou v riešení matematických a logických problémov, riešení viacerých úloh naraz a schopnosťou abstraktného myslenia. Jedinci nadaní týmto smerom majú teda uplatnenie v rôznych vedných odboroch súvisiacich s matematikou, fyzikou a chémiou. Sú spravidla dobrí aj v taktických disciplínach a hrách ako šach alebo poker.

Priestorová inteligencia

Základným znakom tejto inteligencie je priestorová predstavivosť. Umožňuje predstavivosť v 3D, priestorové plánovanie, dobrý odhad vzdialenosti a veľkosti, ale aj zdatnosť v čítaní máp a estetické cítenie. Mal by ňou oplývať každý dobrý architekt, dizajnér, sochár, ale aj pilot alebo vodič.

Hudobná inteligencia

Prepožičiava svojmu majiteľovi to, čomu hovoríme "hudobný sluch" - dotyčný vie hrať na hudobných nástrojoch, skladať, tvoriť, zapisovať hudbu a spievať. Jedná sa o veľmi zložitú inteligenciu, ktorá využíva niekoľko mozgových centier naraz.

Telesne-pohybová inteligencia

Tento druh inteligencie je typický pre športovcov, tanečníkov, hercov a ľudí, ktorých profesia vyžaduje pohybovú koordináciu, ale aj pre hodinárov alebo chirurgov, u ktorých je schopnosť jemnej motoriky kľúčová.

Interpersonálna inteligencia

Nazýva sa tiež spoločenská inteligencia. Umožňuje schopnosť vžiť sa do ostatných, chápať ich motiváciu, pocity, zámery a môže viesť tiež k schopnosti presviedčať ostatných a získavať ich na svoju stranu. Má teda uplatnenie v marketingu, politike, psychológii a množstve ďalších profesií, kde je potreba empaticky jednať s ľuďmi alebo verejnosťou.

Intrapersonálna inteligencia

Prináša úžitok hlavne vám samotným - ste cez ňu schopný pochopiť svoje emócie, zámery a myšlienky, posudzovať ich a vyrovnávať sa s nimi. Čím je rozvinutejší, tým vyrovnanejším človekom ste.

Prírodovedná inteligencia

Zahŕňa schopnosť rozoznávať druhy fauny a flóry, porozumieť prírode, živým organizmom a životnému prostrediu, chápať prirodzené zákonitosti a vedieť sa s nimi zžiť. Môžete ju využiť v zoológii, botanike, ekológii, poľnohospodárstve a tiež pri varení.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Mozog Inteligencia IQ EQ
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, fondik

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy